Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι η χειροπρακτική, “επιτέλους” είναι μία αναγνωρισμένη επιστήμη, η οποία διδάσκεται στα Πανεπιστήμια των ξένων χωρών και έχει να επιδείξει σημαντικές περγαμηνές, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό της επίτευγμα. Γι αυτό εξάλλου έχει και πολύ φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι χωρίζονται σ’ αυτούς που έχουν να αφηγηθούν μια προσωπική υπόθεση πλήρης ίασης και σ’ αυτούς που διηγούνται τις προσωπικές μαρτυρίες των πρώτων.
Η φιλοσοφία της παραμένει πάντα η ίδια, η οποία είναι, αποκατάσταση της πάθησης με ειδικές μαλάξεις – ανατάξεις - τοποθετήσεις που έχουν σαν στόχο την μόνιμη απαλλαγή του πόνου σε κάθε ασθενή. Ο Χειροπρακτικός στην αρχή θα πρέπει να ψηλαφίσει με τα χέρια του στην περιοχή του πόνου ούτως ώστε να βγάλει την κατάλληλη διάγνωση-θεραπεία και μετά να χρησιμοποιήσει τον πιο ειδικό χειρισμό για την αποκατάσταση του προβλήματος. Όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς και χωρίς κινδύνους γιατί γίνονται από ειδικούς ανθρώπους που έχουν γνώση – αγάπη και σεβασμό (στον συνάνθρωπο) σ’ αυτό που κάνουν.
Η κάθε μάλαξη – ανάταξη – τοποθέτηση κ.λ.π. έχει σαν στόχο να ενεργοποιήσει τις αρθρώσεις, να απελευθερωθούν τα νεύρα και να λειτουργήσουν οι μύες και κυρίως όχι μόνο για προσωρινή ανακούφιση του ασθενή αλλά για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.
Μετά από κάθε επίσκεψη σ΄ έναν χειροπρακτικό ο ασθενής αισθάνεται μία άμεση βελτίωση στο πρόβλημά του η οποία του δημιουργεί ψυχολογική ανάταση με συνέπεια την γρήγορη αποκατάσταση. Έχουν αξιολογηθεί αποτελέσματα έρευνας, που έγινε σε ασθενείς (για την ίδια πάθηση) από θεραπεία χειροπρακτικής, που έδειξε ότι οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους σε λιγότερο από τον μισό χρόνο από αυτόν, αν έκαναν θεραπεία με την παραδοσιακή ιατρική.
Αποτελέσματα μεθόδων θεραπείας χειροπρακτικής μυοσκελετικών παθήσεων έδειξαν ότι υπερτερούν έναντι όλων των άλλωνμορφών θεραπείας.
Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα κάνεις μια συνηθισμένη θεραπεία με παυσίπονα – μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη που δόθηκαν από κάποιον ειδικό γιατρό.
Όταν όμως κάνεις μια χειροπρακτική θεραπεία από ειδικό χειροπρακτικό, ο οποίος με κατάλληλες κινήσεις με τα χέρια του επάνω στο σώμα σου απαλύνει και θεραπεύει, τότε γίνεται αποφυγή των φαρμάκων και κάθε είδους χειρουργικής επέμβασης. Αυτό είναι ένα θετικό σημείο για το σώμα του κάθε ασθενούς.
Ανεπτυγμένα κράτη όπως Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Η.Π.Α., Καναδάς, που έχουν σχολές χειροπρακτικής στα πανεπιστήμιά τους συγκαταλέγουν την χειροπρακτική ως την τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη στον τομέα της υγείας. (τυχαίο δεν νομίζω!!!).
Ηάσκηση μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια των μεταλλικών στοιχείων από την οστική μάζα, να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος και να βελτιώσει γενικότερα την κατάσταση της υγείας, μειώνοντας την πιθανότητα πτώσης. Συχνά οι ειδικοί συνιστούν ένα συνδυασμό ασκήσεων, που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους των καταγμάτων, ενώ προσφέρουν όλα τα οφέλη της γυμναστικής.
1.Ασκήσεις κατά τις οποίες σηκώνουμε το σωματικό μας βάρος:
Συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το βάδισμα, το τζόκιν και το ανέβασμα σε σκάλες. Δρουν κατευθείαν στα οστά των μηρών, της κνήμης και του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης και επιβραδύνουν την απώλεια των μεταλλικών στοιχείων. Αν έχουμε οστεοπόρωση, το βάδισμα –τουλάχιστον 1,5 χιλ. την ημέρα- είναι η καλύτερη άσκηση που ενδείκνυται γιατί μειώνει την επιβάρυνση των οστών.
2.Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών:
Είναι ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν την άρση βαρών, τη χρήση μηχανημάτων με βάρη, τα λάστιχα και τη γυμναστική μέσα στο νερό. Όλα αυτά για την ενδυνάμωση των μυών και των οστών των άνω άκρων και του επάνω μέρους της σπονδυλικής στήλης. Αν ήδη υπάρχει οστεοπόρωση, το πρόγραμμα της γυμναστικής θα πρέπει να συντάσσεται από το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή, ο οποίος θα λάβει υπ’ όψιν του σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η μείωση της οστικής μάζας.
3.Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της πλάτης:
Αυτές οι ασκήσεις γίνονται κυρίως για την ενδυνάμωση των μυών και λιγότερο των οστών. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενδυνάμωση αυτή της μυϊκής ομάδας βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης του πάσχοντος, μέσω της διατήρησης ή της βελτίωσης της στάσης του σώματος. Οι ασκήσεις αυτές ενδυναμώνουν τους μύες, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή στάση και θέση της σπονδυλικής στήλης και να μην ασκείται επιπλέον πίεση στους σπονδύλους.
Πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα των ασκήσεων θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν :
·Είστε άνδρας άνω των 40 ετών
·Είστε γυναίκα άνω των 50 ετών
·Έχετε οικογενειακό ιστορικό με εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε μικρή ηλικία
·Έχετε πρόβλημα υγείας
Για καλύτερα αποτελέσματα είναι καλό οι ασκήσεις να γίνονται μία ή δύο φορές την ημέρα, τουλάχιστον4 φορές την εβδομάδα.
1.-ΟρθήΣτάση.Σταθείτε με το κεφάλι, τους ώμους και τους γλουτούς ακουμπισμένα στον τοίχο, με τις φτέρνες να απέχουν 5-7 εκατοστά από αυτόν.
Πιέστε την πλάτη στον τοίχο, αφήνοντας χώρο για την παλάμη που θα τοποθετήσετε στην καμπύλη που σχηματίζει το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.Χαλαρώστε τους ώμους και πιέστε προς τα μέσα το πιγούνι. Σφίξτε την κοιλιά και τους γλουτούς.
2.-Βάδισμα
·Κρατήστε ψηλά το κεφάλι
·Κρατήστε την πλάτη και το λαιμό όσο πιο ίσια μπορείτε
·Το πιγούνι θα πρέπει να είναι σε παράλληλη θέση με το έδαφος
·Σφίξτε ελαφρά τους κοιλιακούς μύες
·Αφήστε τους ώμους να κινούνται ελεύθερα.
3.-Κάμψεις με τα χέρια στον τοίχο
Σταθείτε στραμμένοι προς τον τοίχο, τα χέρια στο πλάι, τα πόδια να απέχουν περίπου 14 εκ. μεταξύ τους και 14 εκ. από τον τοίχο. Ενώ εισπνέετε, ρουφήξτε το στομάχι προς τα μέσα και απλώστε και τα δυο χέρια να ακουμπήσετε στον τοίχο. Εκπνεύστε και αφήστε τα χέρια να πέσουν στην αρχική τους θέση. Κατά την εισπνοή, απλώστε το δεξί χέρι ψηλά στον τοίχο και τεντώστε το αριστερό προς τα κάτω. Εκπνεύστε και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Αλλάξτε χέρια.Επαναλάβετε κάθε άσκηση πέντε (5)φορές
4.-Κινήσεις με το πιγούνι
Καθίστε στην καρέκλα και κοιτάξτε μπροστά.
Πιέστε το πιγούνι προς το λαιμό, αλλά συνεχίστε να βλέπετε προς τα εμπρός, μην αφήνετε το κεφάλι σας να κάνει καμία κίνηση.
Πιέστε τα χέρια στους μηρούς για να δυναμώσετε την πλάτη.
Κρατηθείτε σ’ αυτή τηθέση για λίγα δευτερόλεπτα. Θα νιώσετε τον αυχένα σας να τεντώνεται.
Επαναλάβετε την άσκηση πέντε (5) φορές.
5.- Έκταση του στήθους-
Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια ίσια στο πάτωμα. Κρατήστε ίσια την πλάτη και το κεφάλι σε ευθεία θέση.
Τεντώστε τα χέρια ανοιχτά στο πλάι (έκταση) στο ύψος των ώμων.
Λυγίστε τους αγκώνες και ακουμπήστε τις παλάμες στο στήθος.
Επαναλάβετε για 5 με 10 φορές ανάλογα με την αντοχή σας.
6.- Έκταση του επάνω μέρους της σπονδυλικής στήλης
Με τις πατούσες στο έδαφος, καθίστε στο μπροστινό μέρος μιας σταθερής καρέκλας, κρατώνταςμέση και πλάτη σε ορθή στάση.
Κοιτάξτε μπροστά και λυγίστε του αγκώνες
Πιέστε ελαφρά προς τα πίσω αγκώνες και ώμους, όσο περισσότερο μπορείτε, χωρίς να αισθάνεστε μεγάλη πίεση.
Κρατηθείτε σ’ αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας κανονικά. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε την άσκηση για 5 έως 10 φορές.
7.- Ασκήσεις με τη λεκάνη
Ξαπλώστε με την πλάτη στο πάτωμα και λυγίστε τα γόνατα. Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να είναι χαλαρή και να σχηματίζει κανονικά την καμπύλη της.
Σφίξτε τους κοιλιακούς μύες.
Πιέστε τη λεκάνη προς το πάτωμα ώστε να ακουμπήσει ολόκληρο το πίσω μέρος του σώματος στο έδαφος.
Κρατηθείτε σ’ αυτή τη στάση για 5 δευτερόλεπτα , αναπνέοντας κανονικά και μετά χαλαρώστε.Επαναλάβετε10 φορές.
8.- Τέντωμα της πλάτης και των ώμων
Ξαπλώστε στο πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα, σφίξτε τους μύες της κοιλιάς και φέρετε τα χέρια σε θέση ανάτασης, όσο πιο ίσια μπορείτε.
Χωρίς να λυγίσετε τα χέρια, ανοίξτε τα προσπαθώντας να τα φέρετε στην έκταση, χωρίς να πάψουν να ακουμπούν στο πάτωμα.
Κρατηθείτε στην ίδια θέση για μερικά δευτερόλεπτα, αναπνέοντας κανονικά.
Επαναλάβετε για 10 φορές.
9.- Ασκήσεις για την πλάτη
Καθίστε σε μια καρέκλα όπως δείχνει η εικόνα και φέρτε τα χέρια πίσω στον αυχένα.
Εισπνεύσετε ενώ κάνετε ελαφρές κινήσεις των αγκώνων προς τα πίσω.
Κρατηθείτε σ’ αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτααναπνέοντας κανονικά, πριν επιστρέψετε στην αρχική θέση.
Επαναλάβετε 5-10 φορές ανάλογα με την αντοχή σας.
10.- Εκτάσεις των γονάτων
Καθίστε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη και τα χέρια στους μηρούς.
Σφίξτε τους κοιλιακούς μύεςκαι κοιτάξτε μπροστά.
Σιγά –σιγά τεντώστε τα γόνατα, ενώ σηκώνετε την πατούσα από το έδαφος μερικά εκατοστά. Μην αφήσετε την πλάτη να χαλαρώσει.
Κρατήστε τη στάση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επιστρέψτε στην αρχική στάση. Επαναλάβετε 5-10 φορές με κάθε πόδι.
11.- Ανύψωση του επάνω μέρους της σπονδυλικής στήλης
Ξαπλώστε με το πρόσωπο στο πάτωμα, αφού τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι στους γλουτούς και στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε μια πετσέτα που έχετε τυλίξει σε ρολό, στο μέτωπο.
Βάλτε τα χέρια στο πλάι και σφίξτε τους κοιλιακούς μύες.
Κρατήστε το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τον αυχένα και τον κορμό. Επικεντρωθείτε στο να κρατήστε τους ώμους χαμηλά. Εισπνεύσετε και σηκώστε το κεφάλι και το στήθος μερικά εκατοστά από το έδαφος.
Κρατηθείτε σ’ αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα, ενώ αναπνέετε κανονικά. Ξεκουραστείτε για μερικά λεπτά καιεπαναλάβετε 5-10 φορές.
12.- Εκτάσεις της γάμπας
Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα. Για ισορροπία κρατηθείτε με τα χέρια σας στην πλάτη της καρέκλας.
Λυγίστε τα γόνατα, ρουφήξτε προς τα μέσα το στομάχι και ισιώστε την πλάτη και τους ώμους.
Απλώστε το ένα πόδι προς τα πίσω με την πατούσα να ακουμπάει στο πάτωμα. Το πόδι δεν θα πρέπει να είναι λυγισμένο.
Ρίξτε όλο σας το βάρος στο πόδι που βρίσκεται μπροστά και έχει λυγισμένο το γόνατο. Κρατηθείτε σ’ αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα αναπνέοντας κανονικά. Επαναλάβετε5 φορές με κάθε πόδι.
13.- Ενδυνάμωση των ώμων
Σταθείτε με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και τα χέρια ακουμπισμένα στην πλάτη μια καρέκλας. Λυγίστε το γόνατο του μπροστινού ποδιού, ενώ κρατάτε ένα βαράκι του μισού ή του ενός κιλού στο αντίθετο χέρι.
Κινείστε το χέρι με το βαράκι προς τα πίσω και κρατηθείτε σ’ αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 5-10 φορές. Κάνετε την άσκηση με το άλλο χέρι και πόδι με την αντίστοιχη επανάληψη.
14.- Ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών
Ξαπλώστε με την πλάτη στο πάτωμα και τα χέρια στο πλάι. Σφίξτε τους μύες της κοιλιάς.
Ενώ εισπνέετε σηκώστε το κεφάλι και το επάνω μέρος της πλάτης μερικά εκατοστά από το έδαφος. Αποφύγετε να κάμψετε τον αυχένα.
Κρατηθείτε σ’ αυτή τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα προτού επιστρέψετε στην αρχική σας θέση. Ξεκουραστείτε για μερικά δευτερόλεπτα.
Επαναλάβετε για 5 με 10 φορές ανάλογα με την αντοχή σας.
Η Σπονδυλική μας στήλη είναι το κεντρικό σύστημα που στηρίζει όλο το σώμα. Διαπιστώνουμε πόση δουλειά κάνει η μέση μας μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά.
Σήμερα όλοι μας είμαστε πιο ευπρόσβλητοι στα προβλήματα της μέσης εξ αιτίας της καθιστικής ζωής, των κακών συνηθειών στάσης του σώματος, του υπερβολικού μας βάρους, των συνθηκών εργασίας και γενικών του συχνού stressπου δεχόμαστε. Σε κοινωνίες σαν τη δική μας, το 60-80% του πληθυσμού, υποφέρει από πόνους στη μέση. Πολύ πιο συχνά υποφέρουν άτομα μέσης ηλικίας (30-50 ετών). Οι πόνοι της μέσης (οσφυαλγία –ισχιαλγία) είναι η δεύτερη κατά σειρά συνήθης αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών .
Τι προκαλεί πόνο στη μέση
Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) μας ειδοποιεί πως η μέση μας δεν λειτουργεί κανονικά. Συχνά ο πόνος αυτός εξελίσσεται σταδιακά ή κατά κρίσεις χωρίς γνωστά αίτια. Συνήθως ο πόνος στη σπονδυλική στήλη εντοπίζεται στα πιο ευκίνητα μέρη της, στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) και χαμηλά στη μέση (οστά), (οσφυαλγία –ισχιαλγία). Μπορεί γι αυτά να ευθύνονται :
α) Διάσταση στους μαλακούς ιστούς (μυς –τένοντες –σύνδεσμοι).
β)Όλοι οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι σπονδυλικές αρθρώσεις μπορούν να τραυματιστούν αν η σπονδυλικήστήλη υποστεί απότομες ή παρατεταμένες τάσεις ή πιέσεις.
γ) Ένα ξαφνικό τίναγμα, (ακόμη και το φτέρνισμα), μια ασυντόνιστη κίνηση ή λανθασμένος τρόπος σηκώματος κάποιου βάρους μπορούν να προκαλέσουν οξύ τραυματισμό της μέσης.
δ) Επίσης η κακή στάση του σώματος και οι αδύνατοι (αγύμναστοι) μύες της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να είναι η αιτία της οσφυαλγίας εξαιτίας της μη κανονικής πίεσης που υφίστανται οι στηρίζοντες τους σπονδύλους σύνδεσμοι.
Η εκφύλιση (φθορά) του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι δακτύλιοι των ανθεκτικών ινών του δίσκου σιγά -σιγά φθείρονται και αδυνατίζουν με αποτέλεσμα ο δίσκος να γίνεται πιο λεπτός, κυρίως στην περιφέρειά του. Μπορεί ακόμα να δημιουργηθεί μια επιμήκης σχισμή από το κέντρο του δίσκου προς τα πίσω και μέσα απ’ αυτή το μαλακό περιεχόμενο του πυρήνα να βγει προς τα πίσω και να πιέζει κάποιο νεύρο και αυτό να προκαλεί έντονο πόνο.
Αρθρίτιδα. Όπως όλες οι αρθρώσεις στο σώμα και οι σπονδυλικές αρθρώσεις μπορεί να προσβληθούν από αρθρίτιδα (πιο συχνά οστεοαρθρίτιδα). Μαζί με την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων και τη φλεγμονή της άρθρωσης, δημιουργούνται οστικές προεξοχές (οστεόφυτα ή άλατα), στα σημεία που ο δίσκος συνδέεται με το σπόνδυλο. Ο συνδυασμός αυτής της φθοράς του δίσκου και της οστεοαρθρίτιδας των σπονδυλικών αρθρώσεων αποκαλείται συνήθως αυχενική ή οσφυϊκή σπονδυλοαρθροπάθεια .
Ισχιαλγία. Είναι πόνος στη διαδρομή του ισχιακού νεύρου. Το νεύρο αυτό βγαίνει ανάμεσα από τους δύο τελευταίους σπονδύλους και δια μέσου του γλουτού, του μηρού και της κνήμης φτάνει μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Αν ερεθιστεί στη σπονδυλική στήλη από κάποιο προεξέχοντα δίσκο (δισκοκήλη –δισκοπάθεια) ή μια φλογισμένη άρθρωση, προκαλείται έντονος πόνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα δάκτυλα.
Οστεοπόρωση. Η ελάττωση της οστικής μάζας στους σπονδύλους τους κάνει αδύνατους και εύθρυπτους με αποτέλεσμα με μια μικρή αιτία να σπάζουν (να καθιζάνουν), προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στη σπονδυλική στήλη στα ηλικιωμένα (άνω των εξήντα ετών) άτομα.
Συναισθηματικό (ψυχικό) στρες . Ο αυξημένος μυϊκός σπασμός στους μυς της σπονδυλικής στήλης αυξάνει ένα πρόβλημα της μέσης που προϋπάρχει. Παρατεταμένος μυϊκός σπασμός καταλήγει σε μυϊκές ανισορροπίες και ανομοιότερη κατανομή των πιέσεων στη σπονδυλική στήλη. Ο πόνος μπορεί να γίνει χρήσιμος οδηγός για την αναγνώριση της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι διάφορες δομές της σπονδυλικής στήλης. Αλλάζοντας τις συνήθειές σας μπορείτε να μειώσετε την πίεση στη μέση και σταδιακά να βελτιώσετε τη λειτουργία της, ώστε να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο πόνο.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΜΑΣ
Η καλή στάση διατηρεί τη σπονδυλική στήλη σε άριστη στάση, γιατί:
ØΠιέζονται λιγότερο οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι
ØΕπιτρέπει στη σπονδυλική στήλη, το κεφάλι, τους βραχίονες και τους μηρούς να κινούνται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
ØΒελτιώνει την ικανότητα αναπνοής.
ØΕπιτρέπει στα εσωτερικά σας όργανα να λειτουργούν πιο αποδοτικά.
ØΒελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
ØΝιώθετε καλύτερα και έχετε ωραιότερη εμφάνιση.
ØΣτη σωστή θέση θα πρέπει μια κάθετη γραμμή που ξεκινά από το αυτί να διασχίζει τον ώμο, το μέσο των γοφών, να περνά πίσω από το γόνατο και να καταλήγει μπροστά από τον αστράγαλο.
ØΗ κακή στάση αλλάζει τις φυσικές καμπές της σπονδυλικής στήλης και πιέζει αφύσικα τις αρθρώσεις, τους μυς και τους συνδέσμους.
ØΚαλή στάση του σώματος δεν σημαίνει ακαμψία, αλλά και μια συνειδητή ισορροπία χαλάρωσης και τεντώματος του κορμού που μπορούν να τηρηθούν σε όλες τις στάσεις και όλες τις δραστηριότητές μας. Αυτό συμβαίνει όταν π.χ. σηκώνουμε ένα αντικείμενο πιο ψηλά από το κεφάλι μας, οπότε αισθανόμαστε να διατρέχει το σώμα μας ένα αίσθημα επιμήκυνσής του. Τότε το σαγόνι πέφτει, οι ώμοι παραμένουν χαμηλά, ο θώρακας διευρύνεται και ανασηκώνεται, το στομάχι μπαίνει μέσα, η λεκάνη μαζεύεται προς τα κάτω και τα γόνατα χαλαρώνουν.
ΟΤΑΝ ΚΑΘΕΣΤΕ
Η καθιστική θέση πιέζει περισσότερο το κάτω μέρος της οσφύος μας από όσο η όρθια , περισσότερο μάλιστα όταν «βουλιάζεται» μέσα στην πολυθρόνα σας.
Σωστή θέση καθίσματος είναι εκείνη που διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης. Σ’ αυτή τη θέση πρέπει τα γόνατα να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία (γοφούς).
Διαλέγετε καρέκλα που να «πιάνει», να στηρίζει το κάτω μέρος της μέσης σας. Κάθεστε εντελώς πίσω μέσα στην καρέκλα, αναπαύοντας τα πόδια σας ακουμπώντας τα ίσια στο πάτωμα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείτε ένα μικρό μαξιλαράκι για να στηρίξετε την οσφυϊκή καμπύλη της μέσης σας.
ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΡΙΝ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΚΑΤΙ.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΤΕ.
ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΄Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΡΣΗΣ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
Κρατάτε τη μέση σας σε ευθεία γραμμή, όταν εργάζεστε σε γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε κατάλληλα το ύψος του γραφείου σας.
Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου σας είναι σωστά ρυθμισμένο στα μέτρα σας, ώστε να μπορείτε να κάθεστε σωστά, χωρίς να τεντώνεστε για να φτάσετε το τιμόνι ή τα πετάλια. Για μακρινά ταξίδια χρησιμοποιείτε ένα μαξιλαράκι για τη μέση σας, σταματάτε συχνά για να τεντώνεστε και να ξεμουδιάζετε περπατώντας γύρω από το αυτοκίνητο.
ΟΤΑΝ ΞΑΠΛΩΝΕΤΕ
1.Ο πόνος στη μέσημπορεί να ανακουφιστεί όταν ξαπλώνετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα. Για τον ύπνο βάζετε το στρώμα σας σε σκληρή βάση (σομιέ) και χρησιμοποιείτε πάντοτε χαμηλό μαξιλάρι.
2.Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης. Το καλύτερο κρεβάτι για μια κακή ταλαιπωρημένη μέση είναι αυτό που το βρίσκετε άνετο και που όταν ξυπνάτε το πρωί νιώθετε ελάχιστα ή καθόλου πόνο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΡΟΣ
Πριν από κάθε σας κίνηση καλό είναι, αν υπάρχει, να φορέσετε κάποια ζώνη στη μέση σας.
Ελέγχετε αν ο γύρω σας χώρος είναι ελεύθερος.
ØΣταθείτε όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε.
ØΚρατάτε τη μέση σας ίσια και λυγίζετε τους γοφούς και τα γόνατα
ØΠιάνετε σταθερά το αντικείμενο κρατώντας το κοντά στο σώμα σας.
ØΦέρετε το σαγόνι σας προς τα μέσα, σφίγγετε τους μυς του στομαχιού, κρατάτε τη μέση σας ίσια και σηκώνετε το βάρος τεντώνοντας τα γόνατά σας.
ØΑν σηκώνετε το βάρος μαζί με κάποιο άλλο άτομο, συντονισθείτε 1,2,3.. κι επάνω
ØΣπρώχνετε ή τραβάτε ένα αντικείμενο αντί να το σηκώνετε.
ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ
Φροντίζετε πάντα να κρατάτε τη μέση σας ίσια.
Τακτοποιείτε έτσι το χώρο της δουλειάς σας ώστε να μπορείτε να φτάνετε εύκολα τα είδη που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, χωρίςνα αναγκάζεστε να σκύβετε ή να τεντώνεστε.
Καθίστε
Στις φτέρνες ή γονατίζετε όταν εργάζεστε σε χαμηλό επίπεδο. Αν είναι δυνατό ρυθμίσετε το τραπέζι εργασίας σας (πάγκος, γραφείο, νεροχύτης κ.λ.π.) στις δικές σας σωματομετρικές ανάγκες.
Μεταφέρετε τα αντικείμενα και με τα δυο χέρια και πάντα κοντά στο σώμα σας. Αποφεύγετε, αν είναι δυνατόν, τη μεταφορά με το ένα χέρι.
Όταν σκουπίζετε τα πατώματα ή τα χαλιάχρησιμοποιείτε μικρές κυκλικές κινήσεις, λυγίζεται τα γόνατα και κινείτε τα πόδια σας για να αποφεύγετε τα τεντώματα.
Πριν κάνετε κάτι, φροντίζετε να βρείτε τον τρόπο με τον οποίο πιέζετε λιγότερο τη μέση σας. Θυμηθείτε τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρείτε, όταν στέκεστε, όταν κάθεστε ή σηκώνετε βάρος..
Οι πόνοι της μέσης μπορούν να καταστήσουν άχρηστο ακόμα και τον πιο δυνατό άνθρωπο. Ο μόνος τρόπος για να τους βγάλετε νοκ- άουτ από το λεξιλόγιο και την καθημερινότητά σας είναι να δυναμώσετε την πλάτη σας με την βοήθεια εξειδικευμένων ασκήσεων.
Στο δυτικό κόσμο 8 στα 10 άτομα –δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία– υποφέρουν από πόνους στη μέση λόγω καθιστικής ζωής και «κακής» στάσης του σώματος στο γραφείο.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν φυσιοθεραπευτές και γυμναστές, η έντονη άσκηση (π.χ. με βάρη) δεν ενδείκνυταιως θεραπεία και πρόληψη του προβλήματος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη. Κι αυτό γιατί κατά κανόνα αναπαράγει τις απότομες και εσφαλμένες κινήσεις που είχαν αρχικά οδηγήσει στη δημιουργία της υπάρχουσας κάκωσης.
Για να προστατευτείτε από τέτοιου είδους πόνους χρειάζεται ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα δυναμώσει τις μυϊκές ομάδες του κορμού και να βελτιώσει την αίσθηση της ισορροπίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει πίεση στην ήδη ταλαιπωρημένη σπονδυλική στήλη.
Γονατίστε σε ένα στρώμα και στηριχθείτε στα τέσσερα. Έπειτα, κυρτώστε την πλάτη κρατώντας προς τα μέσα το κεφάλι, με το πιγούνι να ακουμπάει στο στήθος, όπως δείχνει η φωτό 1α.
Αφού παραμείνετε ακίνητοι σε αυτήν τη στάση (γάτας), για 10-12 δευτερόλεπτα χαμηλώστε τον κορμό προβάλλοντας προς τα πάνω τους γλουτούς όπως δείχνει η φωτό 1 β και διατηρήστε αυτήν τη στάση (καμήλας) για άλλα 12 δευτερόλεπτα.
Συνολικά εκτελέστε 15 επαναλήψεις, αποφεύγοντας τις βεβιασμένες κινήσεις.
2.- Άρσεις ωμοπλάτης & κεφαλιού
Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρώμα, με τα χέρια σταυρωμένα στην πλάτη, το ένα πόδι τεντωμένο και το άλλο λυγισμένο στο γόνατο, με το πέλμα να ακουμπάει ολόκληρο στο πάτωμα. Αργά – αργά ανασηκώστε μόνο το κεφάλι με τους ώμους και παραμείνετε ακίνητοι σε αυτή τη στάση για λίγα δευτερόλεπτα. Αφού επανέλθετε στην αρχική σας θέση, εκτελέστε 15 επαναλήψεις εναλλάσσοντας διαδοχικά το τεντωμένο με το λυγισμένο πόδι.
3.-Γέφυρα στο πλάι
Ξαπλώστε στο πλάι με τα πόδια «κολλημένα» και λυγίστε τα γόνατα στην ορθή γωνία. Αφού στηριχθείτε στον αγκώνα του «κάτω» χεριού, ανασηκώστε τον κορμό ρουφώντας προς τα μέσα την κοιλιά και τοποθετήστε την παλάμη του «επάνω» χεριού στο γοφό όπως δείχνει η φωτό 3 α.
Έπειτα με μια κίνηση τεντώστε τα πόδια προς το έδαφος και κρατήστε τον κορμό στον αέρα για 10 δευτερόλεπτα στηριζόμενοι μόνο στον αγκώνα του ενός χεριού και τα δυο πέλματα, όπως δείχνει η φωτό 3 β. Για να γίνει πιο δύσκολη η άσκηση τραβήξτε προς τα πίσω το πέλμα του «κάτω» ποδιού, ώστε το βάρος του σώματος να πέφτει στο άλλο πέλμα. Συνολικά εκτελέστε 15 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.
4.-Διαδοχικές στάσεις πουλιού & σκύλου
Γονατίστε σε ένα στρώμα και στηριχθείτε στα τέσσερα με τα χέρια τεντωμένα και τον αυχένα στην ίδια ευθεία με τον κορμό. Έπειτα ανασηκώστε ταυτόχρονα το ένα χέρι και το αντίστοιχο πόδι, διατηρώντας τα τεντωμένα, ώστε να σχηματίζουν μια νοητή ευθεία παράλληλη με το έδαφος. Παραμείνετε ακίνητοι σε αυτή τη στάση για 8-10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση με το άλλο χέρι και το άλλο πόδι. Συνολικά εκτελέστε 15 επαναλήψεις για κάθε σετ (χεριού –ποδιού).
Στην σημερινή εποχή που ζούμε πολλοί από εμάς, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, επισκεπτόμαστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έναν μασέρ ή έναν χειροπρακτικό. Η καθιστική ζωή, (γενικά η εργασία σε γραφεία μπροστά στους υπολογιστές), το στρες και παράλληλα η ανύπαρκτη σωματική άσκηση είναι προφανές ότι –όλα αυτά- μπορούν να δημιουργήσουν με τον χρόνο προβλήματα,τα οποία πολλές φορές φέρνουν χρόνιες παθήσεις ακόμα και σε άτομα που θεωρούμε ότι είναι κατασκευασμένα από “χάλυβα”. O αυχένας μας, οι ωμοπλάτες, οι ραχιαίοι μύες και γενικά η σπονδυλική στήλη, η μέση μας (λεκάνη-γοφοί) καταπονούνται καθημερινά και χάνουν σταδιακά τη φυσική τους κατάσταση με συνέπεια να προκαλείται πόνος στα προαναφερόμενα μέλη ο οποίος πολλές φορές είναι ανυπόφορος. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι (προβλήματα, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο σύγχρονο τρόπο ζωής) από τους κυριότερους λόγους που πρέπει να επισκεφτούμε έναν καλό Χειροπρακτικό – εφόσον δεν έχουμε βελτίωση ή πλήρη ίαση στο πρόβλημά μας από ειδικούς Ορθοπεδικούς - για να μας βοηθήσει με ειδικές μαλάξεις - τοποθετήσεις και να απαλύνει από τον πόνο την κάθε μας πονεμένη κατάσταση.
Ίσως είναι η πιο ασφαλής μέθοδος σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία η οποία αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τα χέρια του Χειροπρακτικού είναι σχεδόν ανύπαρκτος διότι ο κάθε Χειροπρακτικός έχει μεγάλη εμπειρία λόγω του ότι απαιτούνται πολλά χρόνια μάθησης πάνω στο αντικείμενο και ξέρει σε κάθε πάθηση πώς να χρησιμοποιεί την τεχνική του. Η χειροπρακτική επίσης μπορεί να εφαρμοστείπροληπτικά αλλά και θεραπευτικά.
Η χειροπρακτική, η οποία μετράει πολλούς αιώνες ζωής (είναι γνωστή και από την αρχαία εποχή), είναι σήμερα τόσο διαδεδομένη που σε πολλές χώρες, όπως Γερμανία, Αγγλία, Ρουμανία, Ρωσία, Αυστραλία κ.λ.π., υπάρχει έδρα Χειροπρακτικής στα Πανεπιστήμια των παραπάνω χωρών και οιΦοιτητές διδάσκονται επίσημα πλέον την Χειροπρακτική.
Ένα από τα πιο συχνά και επώδυνα προβλήματα υγείας αποτελεί η οσφυο- ισχιαλγία , η οποία άλλοτε εθεωρείτο ως ρευματικής αιτιολογίας! και σήμερα θεωρείταιότι είναι αποτέλεσμα πίεσης κήλης ενός τμήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου και φλεγμονής, τοπικής μηχανικής αιτιολογίας.
Όπως γνωρίζουμε μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι αμβλύνουν και εξουδετερώνουν τις προσκρούσεις των διαφόρων σπονδύλων μεταξύ τους. Ο δίσκος παρουσιάζει μορφή κυρτού φακού, είναι παχύτερος στο κέντρο του και στενότεροςστην περιφέρεια. Το περιφερειακό τμήμα του είναι σκληρό και ονομάζεται ινώδης δακτύλιος. Το κέντρο του, που είναι πιο μαλακό, ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας.
Ο ασθενής υποφέρει από οσφυαλγία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και ισχιαλγία, που αρχίζει απότομα ύστερα από μεγάλη μυϊκή προσπάθεια, σωματική κόπωση , ή απλή κάμψη του σώματος. Ο πόνος που είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας, επεκτείνεται συνήθως στους γλουτούς και στα κάτω άκρα αυτόματα και επιδεινώνεται με τις διάφορες κινήσεις του σώματος, το βήχα το φτάρνισμα το γέλιο κ.λ.π. Άλλοτε πάλι ο ασθενής αναφέρει διαταραχές της αισθητικότητας (μούδιασμα) στο άκρο του ποδιού, στην κνήμη ή και αδυναμία κίνησης των κάτω άκρων, ιδίως των δακτύλων ή του άκρου του ποδιού.
Αρχικό σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στη μέση με την αίσθηση ότι διαπερνά το σημείο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια παρατηρείται αδυναμία έως παράλυση στο ένα πόδι.
Το πρόβλημα δημιουργείται από την προβολή (μετατόπιση) του μεσοσπονδυλίου δίσκου στο σπονδυλικό σωλήνα, με επακόλουθο την πίεση των νεύρων. Όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλητο νεύρο μπορεί να νεκρωθεί με αποτέλεσμα να παρουσιάσει παράλυση κάποιου άκρου.
Η αποκατάσταση του προβλήματος με χειρουργική επέμβαση προτείνεται εφόσον τα ενοχλήματα δεν υποχωρούν με την συντηρητική αγωγή. Η τελευταία περιλαμβάνει ανάπαυση του ασθενούς, λήψη αντί- φλεγμονωδών φαρμάκων και μυο- χαλαρωτική αγωγή με φάρμακα, κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης. Όταν περνάει η κρίση ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής σε μια προσπάθεια επαναφοράς του δίσκου.