Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Δέκα οδηγίες-συμβουλές για να προστατεύσετε τη μέση σας

 

Δέκα οδηγίες – συμβουλές που θα πρέπει να εφαρμόσετε, για να προστατεύσετε την μέση σας.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πως αρκετές καθημερινές δραστηριότητές σας μπορούν -αν δεν γίνουν προσεκτικά- να καταπονήσουν τη μέση σας;

Διαβάστε πως μπορείτε να ανακουφίσετε την μέση σας από την καθημερινή πίεση ακολουθώντας 10 απλές συμβουλές αντιμετώπισης:

1.-Μην μένετε όρθιοι ή καθισμένοι στην ίδια θέση για πολλή ώρα. Τεντωθείτε, αλλάξτε στάση ή κάντε μερικά βήματα όποτε μπορείτε.
2.-Όταν σκύβετε από τη μέση, πάντα χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να την υποστηρίζετε.

3.-Όταν κάθεστε, διατηρείστε τα γόνατά σας σε ψηλότερη θέση από τη λεκάνη σας, λυγισμένα σε ορθή γωνία.

4.-Φροντίστε η πλάτη της καρέκλας του γραφείου σας να προσφέρει καλή υποστήριξη στη μέση, και γενικά οργανώστε το χώρο εργασίας σας, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε και να στρίβετε συχνά.
5.-Προσπαθήστε να μην παραφορτώνετε τις τσάντες και τα σακίδια που μεταφέρετε.
6.-Όταν οι δουλειές σας απαιτούν ορθοστασία (π.χ. σιδέρωμα) να έχετε το ένα πόδι ακουμπισμένο σε ένα μικρό σκαμνάκι.

7.-Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι από τις πιο επιβαρυντικές για τη μέση σας δουλειές. Μη σκουπίζετε συνεχόμενα για περισσότερα από 5-10 λεπτά.
8.-Εάν πρέπει να οδηγήσετε σε μακρινή απόσταση, κάνετε συχνές στάσεις.
9.-Όταν οδηγείτε στηρίξτε την μέση σας πίσω. Αν το κάθισμα του αυτοκινήτου δεν σας στηρίζει ικανοποιητικά, χρησιμοποιείστε ένα μικρό μαξιλάρι ή μια κουβέρτα τυλιγμένη σε ρολό.

10.-Κοιμάστε σε πλάγια θέση με ελαφρά καμπουριασμένο το σώμα σας. Διαλέξτε το μαξιλάρι σας ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη σπονδυλική σας στήλη και όχι να το σηκώνει πολύ ψηλά ή να πέφτει προς τα κάτω. Το στρώμα σας πρέπει να είναι σταθερό ώστε να στηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη, να μην βουλιάζει..

 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

3 τρόποι άσκησης για να παραμείνετε νέοι.

 1. Η άσκηση σας βοηθά να αντισταθμίσετε το νάτριο στον οργανισμό σας

Αν την προηγούμενη μέρα έχετε καταναλώσει αρκετά φαγητά τα οποία ήταν και αλατισμένα αρκετά, μπορείτε να το διορθώσετε με άσκηση. Καθώς η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση λόγω νατρίου κατά 38%. Το μυστικό είναι στον ιδρώτα που χάνετε. Επομένως γυρίστε στις καθημερινές ασκήσεις για καύση λίπους.

2. Είναι σαν bodybuilding για την καρδία σας

Μία από τις συνέπειες της αύξησης της ηλικίας είναι πως η καρδιά γερνάει περισσότερο,  η μυϊκή μάζα της καρδιάς σας μπορεί να μειωθεί  κατά 50%. Ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών και μέχρι την δεκαετία των 60, που τελικά οδηγεί σε δυσκαμψία και αδυναμία. Τα καλά νέα είναι πως η αερόβια άσκηση και ασκήσεις αντίστασης (π.χ ένας γρήγορος περίπατος, οι αγώνες κολύμβησης, 1 ώρα κάνοντας ποδήλατό  και άρση βαρών) μπορούν να αποτρέψουν ή και να αντιστρέψουν αυτήν την απώλεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα και 10 λεπτά με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα.

3. Διατηρεί γερή την καρδιά σας και σας βοηθά να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί προκαλούν το 15% έως 20% όλων των θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν έχετε αυτά τα φτερουγίσματα και διακεκομμένο αίσθημα παλμών (κολπική μαρμαρυγή), είναι ένα τεράστιο κίνητρο για να δοκιμάσετε ασκήσεις  γιόγκα. Η γιόγκα σας ενθαρρύνει  να διατηρήσετε ένα σταθερό καρδιακό ρυθμό. Ασκώντας την αργή αναπνοή και τις ασκήσεις χαλάρωσης τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσετε τα επεισόδια ακανόνιστου καρδιακού παλμού  κατά  44%. Επίσης μπορεί να καταπραΰνει το άγχος και τη κατάθλιψη σε μεγάλο βαθμό.


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Η διατροφή αντιγήρανσης που σώζει από την αρθρίτιδα.

 Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο τα οστά του σώματός μας χάνουν την ανθεκτικότητά τους και το φαινόμενο της αρθρίτιδας γίνεται κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς.

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, η ανακούφιση μπορεί να είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε, επειδή, σύμφωνα με νέα έρευνα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταναλώνετε περισσότερα μπρόκολο. Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μπρόκολο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης, της πιο συχνά διαγιγνωσκόμενης μορφής αρθρίτιδας, με τη μείωση της βλάβης του χόνδρου γύρω από τις αρθρώσεις. Ο κατεστραμμένος χόνδρος είναι αυτός που προκαλεί χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις σας.

Το μπρόκολο περιέχει μια χημική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Όταν καταναλώνεται, η σουλφοραφάνη μπλοκάρει τα ένζυμα στο σώμα σας που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις. Στη μελέτη, ποντίκια-πειραματόζωα που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε σουλφοραφάνη έδειξαν πολύ λιγότερες βλάβες του χόνδρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν τροφοδοτήθηκε με σουλφοραφάνη.

Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα δείχνουν ότι το μπρόκολο, η υψηλότερη διατροφική πηγή σουλφοραφάνης, είναι σε θέση να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδα, και ίσως ακόμη και να εμποδίσει - καθυστερήσει την ανάπτυξη αυτής της τόσο κοινής νόσου.

Οι ερευνητές εμφανίζονται τόσο σίγουροι για τη σχέση μεταξύ σουλφοραφάνης και αρθρίτιδας που είναι στην διαδικασία διεξαγωγής κλινικών δοκιμών με 40 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που αναμένουν μια προγραμματισμένη αρθροπλαστική γόνατος. Η μισή ομάδα θα πρέπει να τρώει μπρόκολο που έχει εμπλουτιστεί με σουλφοραφάνη επί δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση τους για να δουν αν οι αρθρώσεις τους επηρεάζονται θετικά από την κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού.

Εάν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σε ποντίκια ισχύουν το ίδιο και στους ανθρώπους, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο επίτευγμα στον τομέα της έρευνας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Όχι μόνο θα μπορούσε να βοηθήσει να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στην προώθηση της υγείας των αρθρώσεων πριν καν από την έναρξη της αρθρίτιδας, κάτι που είναι το κλειδί στην πρόληψη. Θα ήταν μία από τις πρώτες αποδεδειγμένες μεθόδους μιας δίαιτας αντι-γήρανσης για την θεραπεία και την πρόληψη της ανάπτυξης της αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Εκτός από την διαφαινόμενη ικανότητά του να βοηθάει σε υγιείς αρθρώσεις και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, το μπρόκολο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, στην βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης, και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Το πολύ καθισιό βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 

Όσο περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα περνάει κανείς καθισμένος στο σπίτι, στη δουλειά του ή όπου αλλού, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να αρρωστήσει ή να πεθάνει πρόωρα, ακόμη κι αν κατά καιρούς ασκείται, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει ανάλογα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών, που έχουν δείξει ότι, αν κανείς θέλει να είναι υγιής και να ζήσει περισσότερο, δεν πρέπει να προσπαθεί απλώς να αντισταθμίζει το καθισιό με την περιοδική σωματική άσκηση, αλλά πρέπει να περιορίσει, όσο μπορεί, την ίδια την καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής Ντέηβιντ Άλτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «παρά τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία, από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο των ασθενειών».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι «πάνω από τη μισή ζωή του ο μέσος άνθρωπος την περνά καθιστός, βλέποντας τηλεόραση, δουλεύοντας στον υπολογιστή κλπ.». Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς σε έναν καναπέ ή σε μια καρέκλα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο και πρόωρο θάνατο - άσχετα από το πόσες ώρες κανείς γυμνάζεται.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιπτώσεις του καθισιού είναι ακόμη πιο αρνητικές σε εκείνους τους ανθρώπους που γυμνάζονται ελάχιστα ή καθόλου, από ότι σε αυτούς που ασκούνται τακτικά. Όμως και οι τελευταίοι καλά θα κάνουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους, ώστε να κάθονται λιγότερο μέσα στην ημέρα.

«Όταν κάποιος  πρέπει από τη μια να αποφεύγει το καθισιό και, από την άλλη, πρέπει να ασκείται τακτικά, καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για την υγεία και την μακροζωία. Δεν είναι αρκετό να ασκείται κάποιος για μισή ώρα και να κάθεται τις υπόλοιπες 23,5 ώρες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άλτερ.

Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές, κάθε άνθρωπος πρέπει να θέσει ως στόχο να μειώσει τον χρόνο καθισιού μέσα στο 24ωρο κατά τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες. Η αρχή θα γίνει με το να συνειδητοποιήσει κανείς πόση ώρα περνά καθιστός, χωρίς να έχει επίγνωση γι' αυτό.

«Όταν κάποιος αρχίσει να μετράει τις ώρες που κάθεται, τότε είναι πιο πιθανό να αλλάξει τη συμπεριφορά του», ανέφερε ο Ντ. Άλτερ. «Το επόμενο βήμα είναι να θέσει επιτεύξιμους στόχους και να βρει ευκαιρίες για να ενσωματώσει περισσότερες σωματικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά του, ώστε να κάθεται όλο και λιγότερο. Για παράδειγμα, στη δουλειά του μπορεί να σηκώνεται όρθιος και να περπατά για ένα έως τρία λεπτά κάθε μισή ώρα ή, όταν βλέπει τηλεόραση και εμφανίζονται διαφημίσεις, μπορεί να σηκώνεται όρθιος και να κάνει κάτι άλλο σε εκείνο το διάστημα», πρόσθεσε.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων

 

Οι αθλητικές κακώσεις στις ημέρες μας είναι αρκετά συχνές γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται λιγότερο ή περισσότερο με κάποια αθλητική δραστηριότητα, εκτός από αυτούς που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Η έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και η πρόληψη τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των κατάλληλων κάθε φορά θεραπευτικών προγραμμάτων.   Υπάρχουν πολλά ορθοπεδικά προβλήματα όπως π.χ. σκολίωση, που αντιμετωπίζονται έγκαιρα χάριν στην πρόληψη αυτών.     

Ο χειροπρακτικός εντοπίζει και κάνει εκτίμηση των προβλημάτων του ασθενούς, θεσπίζει θεραπευτικούς στόχους και μέσα για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση.

Το να ασχολείται ένα ειδικός με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση κινητικών και αναπτυξιακών προβλημάτων πάσης φύσεως είναι αγάπη για τον συνάνθρωπο, είναι τρόπος ζωής.

Η συμμετοχή στην αθλητική αποκατάσταση αποτελεί τρόπο ζωής. Οι απαιτήσεις όμως της σύγχρονης άθλησης αυξάνουν τον κίνδυνο των κακώσεων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και η πρόληψη τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του τραυματισμένου π.χ. αθλητή, με σκοπό την επίλυση των συμπτωμάτων του, είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά στην πρόληψη του επανατραυματισμού. Ένα ειδικευμένο στη θεραπευτική άσκηση γυμναστήριο πρέπει να παρέχει και προγράμματα αποκατάστασης.

Η καθιστική ζωή επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας

Ο καθιστικός τρόπος ζωής φέρνει επιπλοκές στο μυοσκελετικό και  κυκλοφορικό. Είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας και πολλών άλλων ασθενειών. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω  είναι να γίνουμε περισσότερο κινητικοί. Να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, γιατί και λόγω της οικονομικής κρίσης τα προβλήματα έχουν αυξηθεί και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της άσκησης.

Η άσκηση σήμερα έχει μπει με διάφορους τρόπους στη ζωή μας. Πολλοί είναι φαν του ποδηλάτου και του τρεξίματος, άλλοι προτιμούν το κολύμπι και τα ομαδικά σπορ και μεγάλη στροφή έχει γίνει από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους σε σπορ όπως το γκολφ και το τένις.

Πολλοί όμως αθλούμενοι γυμνάζονται ενώ έχουν μυοσκελετικά προβλήματα να τους ταλαιπωρούν. Άρα τι κάνουν όλοι αυτοί;

Είναι σωστό να γυμνάζεσαι και να πονάς; Είναι σωστό να έχεις οσφυαλγία και να κολυμπάς; Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ερωτήσεων από ασθενείς που το περιβάλλον τους τούς ωθεί να γυμναστούν έστω και αν πονούν.. Τεράστιο λάθος...Και τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Καταρχήν επισκέπτονται έναν επαγγελματία υγείας για να λύσουν το μυοσκελετικό τους πρόβλημα. Εκεί θα αξιολογηθεί και θα θεραπευθεί.

Μια λογική προσέγγιση, όπως είναι η μηχανική αξιολόγηση και θεραπεία, αφού τα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα είναι πρώτα από όλα μηχανικής αιτιολογίας.

Στη συνέχεια ο ειδικός θα δώσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής γυμναστικής στον αθλούμενο ασθενή για να τον επαναφέρει στην κατάσταση πριν τον τραυματισμό.

Ο ασθενής μπορεί να ασκηθεί με όποιο άθλημα επιθυμεί ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση. Βλέπουμε ασθενείς να πονάνε και να περιφέρονται σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια ' γιατί η γυμναστική κάνει καλό...Αυτοί οι άνθρωποι απλώς επιβαρύνουν το μυοσκελετικό τους πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση.  Με σωστή φυσιοθεραπευτική αγωγή αποφορτίζεται όλο το μυοσκελετικό σύστημα  και επιλύεται  το αρχικό πρόβλημα.

Είναι βασικό να αναγνωρίσουμε τον μηχανισμό της κάκωσης και άσχετα με τη σοβαρότητα του θέματος θα πρέπει να γίνεται πάντα ακτινολογικός έλεγχος και όχι μόνο.

Ως προς τη θεραπεία των διαστρεμμάτων οι απόψεις διίστανται. Τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα κέντρα θεραπείας αθλητικών κακώσεων των κάτω άκρων, η αρχική αντιμετώπιση ανεξάρτητα με τη βαρύτητα του διαστρέμματος είναι συντηρητική.

H χειροπρακτική σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών που διαφέρουν ως προς την αιτία, την ένταση και τη διάρκεια της θεραπείας. Ο κάθε χειροπρακτικός πρέπει να στοχεύει στην ασφαλέστερη και ταχύτερη επανένταξη των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες .

Η συνεργασία ασθενούς με τον χειροπράκτη πρέπει να είναι άριστη για να μπορεί η επανένταξη του ασθενούς να είναι άμεση και πλήρης.

Συμβουλές πρόληψης

Επισκεφθείτε έναν ειδικό θεραπευτή και κάντε πλήρη μυοσκελετικό έλεγχο, ιδιαίτερα εάν ασκείστε συστηματικά, είστε υπέρβαροι ή έχετε ηλικία άνω των 40 ετών. 
Διατηρήστε σταθερό το σωματικό σας βάρος ή προσπαθήστε να το ελαττώσετε εάν είστε υπέρβαροι.
 
Φοράτε κατάλληλα παπούτσια: εύκαμπτα και σόλα που να απορροφά κραδασμούς και πιέσεις. 

Μην αφήνετε τα γόνατά σας να «σκουριάσουν»: οι εστιασμένες ασκήσεις που γυμνάζουν τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους βοηθούν στην ενίσχυση της σταθερότητας των γονάτων. Βάδισμα σε ομαλό έδαφος ή ηλεκτρονικό διάδρομο, στατικό ποδήλατο και κολύμπι βοηθούν επίσης.

Φροντίστε να έχετε σωστή στάση σώματος όταν στέκεστε όρθιοι ή όταν γυμνάζεστε, η κακή στάση δεν επιτρέπει τη σωστή κατανομή του βάρους, με αποτέλεσμα τα γόνατα να πιέζονται υπερβολικά.
Αποφύγετε κινήσεις που επιβαρύνουν και καταπονούν τα γόνατα: τζόκινγκ σε σκληρά ή ανώμαλα εδάφη, άλματα, πλάγιες μετακινήσεις, στροφές, βαθιά καθίσματα και γενικά απότομες ή βίαιες κινήσεις και δραστηριότητες που προκαλούν πολλούς κραδασμούς. Προσέξτε ιδιαίτερα το κατέβασμα σκαλοπατιών.

Ζητήστε από εξειδικευμένο γυμναστή να σας φτιάξει ένα πλήρες πρόγραμμα ισορροπημένης ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ελαστικότητας.

Μην γυμνάζετε τα πόδια σας όταν είστε κουρασμένοι διότι τότε, λόγω της κόπωσης, κάνετε πιο άτσαλες κινήσεις κι έτσι αυξάνεται το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Εάν νιώσετε πόνο, σταματήστε την άσκησή σας και τοποθετήστε πάγο στο γόνατο. 
                                                                               

                                                      Καλή Επιτυχία

                                                                                Dim.Pap.

 

 

 

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει ένας επίμονος πόνος στη μέση.

 Όταν αναφερόμαστε σε πόνο στην μέση, συνήθως εννοούμε ότι προέρχεται από παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτό είναι και το πιο συχνό. Έχω γράψει  παλαιότερα αρκετά άρθρα με κυριότερο,

τον πόνο στην μέση και σε τι μπορεί να οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την οσφυαλγία & ισχιαλγία..


Όμως ο πόνος της μέσης μπορεί να προέρχεται και από άλλα αίτια που δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά και καλείται ο γιατρός να διαγνώσει, όσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί άλλο να σημαίνει μια τέτοια ενόχληση, πέρα από τα συνήθη αίτια:

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 αίτια που προκαλούν οσφυαλγία - ισχιαλγία. Ορισμένα από αυτά είναι συχνά και ορισμένα σπάνια. Τα  συχνότερα από αυτά τα αίτια είναι :

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου οσφυϊκής μοίρας, η εκφυλιστική δισκοπάθεια και  η  σπονδυλολίσθηση.

Ωστόσο, ιδίως στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, δεν αποκλείονται άλλα αίτια όπως η σκολίωση, η σπονδυλόλυση και η κύφωση.

Τα σπάνια αίτια της Οσφυαλγίας και Ισχιαλγίας αποτελούν την δύσκολη διάγνωση κάθε Ορθοπαιδικού, γιατί, για να διαγνώσεις κάτι, πρέπει να το υποπτευθείς. Πολλές σπάνιες παθήσεις υποδύονται στην κλινική εικόνα Οσφυαλγίας Ισχιαλγίας και μια από αυτές είναι η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

Ένα αρκετά σοβαρό θέμα τα τελευταία χρόνια είναι η διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα της παιδική οσφυαλγίας, η οποία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, και οφείλεται συνήθως σε μυοσυνδεσμικές ρήξεις, βλάβες δίσκων, κήλη δίσκου, σπονδυλολίσθηση, σκολίωση, ανισοσκελής ισχίων.

Η γενική γραμμή που πρέπει να ακολουθείται στα παιδιά είναι, ότι κάθε επίμονη οσφυαλγία -ισχιαλγία πέραν του ενός μηνός πρέπει να διερευνάται πλήρως και ιδίως με μαγνητική τομογραφία.

Συμπερασματικά ένας πόνος στην μέση που επιμένει για μεγάλο διάστημα μπορεί να είναι πέρα από το κλασικό που σκέφτεται κανείς και είναι κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (οξεία ή χρόνια) μπορεί ακόμα να οφείλεται:

Σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα σπονδυλόλυση ή σπονδυλολίσθηση

Σε αρθρίτιδες (ρευματοειδής, αγκυλοποιητική, εκφυλιστική)

Σε τραυματισμούς (κατάγματα και κακώσεις συνδέσμων)

πόνος στατικολειτουργικής αιτιολογίας λόγω ανισοσκελίας, συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου, σκολίωσης.

Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή, στην αποκατάσταση, γιατί αν ο πόνος στην μέση οφείλεται σε κάτι από τα παραπάνω πρέπει ο ασθενής να επιλέξει εναλλακτική θεραπεία σε έμπειρο θεράποντα χειροπράκτη για να έχει πλήρη ίαση.



Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πως να πετύχω υγεία και μακροβιότητα.

 

Εδώ μπορούμε να εξηγήσουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, να μας δώσουν θρεπτικές ουσίες, ενέργεια, υγεία και μακροβιότητα. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά από τα σημαντικά ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τα οποία χρειαζόμαστε για να είμαστε γεμάτοι ενέργεια και να καταπολεμούμε τις ασθένειες. Το να ετοιμάζουμε ένα χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να λαμβάνουμε αυτές τις θρεπτικές ουσίες. Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να προσθέσετε χρονιά στη ζωή μας; Αυτό που τρώμε καθημερινά είναι η κυρία πηγή ενεργείας. Πολλοί από μας ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα ή λαχανικά κάθε μέρα, αλλά πολλοί από εμάς το αμελούμε. Εν γνώσει μας ή όχι, υπονομεύουμε την ποιότητα του φαγητού μας, καταναλώνοντας λάθος τροφές ή παραλείπουμε εντελώς κάποια γεύματα. Οι σπιτικοί χυμοί και τα ροφήματα είναι ένας απλός, απολαυστικός και σχετικά φθηνός τρόπος να λαμβάνουμε τις σωστές ποσότητες από τις σωστές τροφές, που τονώνουν την ενεργητικότητα μας και βοηθούν ώστε να έχουμε μια γενική αίσθηση ευφορίας. Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, οι τροφές έχουν μεγάλο και μόνιμο αντίκτυπο στην επιβίωση, την υγεία, τον ρυθμό γήρανσης και τη μακροβιότητα μας. Οι τροφές είναι ουσιαστικά ένα σύνολο χημικών ενώσεων μεγάλης πολυπλοκότητας, που εισέρχονται στα κύτταρα μας μεταβάλλοντας τη σύστασή τους και καθορίζοντας την ενεργητικότητά τους. Μολονότι μπορεί να μην τις βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο, οι τροφές είναι ισχυρά πακέτα ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες, που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων μας . Καθώς γερνάνε τα κύτταρα μας γερνάει και το σώμα μας. Η ταχύτητα με την οποία γερνάνε τα κύτταρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές με τις οποίες τα τροφοδοτούμε, δηλαδή από το αν οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες ή φτωχές σε αντιοξειδωτικά και πλούσιες σε ελεύθερες ρίζες. Όταν εμπλουτίσουμε το σώμα μας με τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα αντιοξειδωτικά, τότε τα κύτταρά μας έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου και των ελευθέρων ριζών, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία της γήρανσης και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν. Μπορούμε να αναπληρώσουμε το έλλειμμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχειών, χρησιμοποιώντας φρέσκους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ενεργά ένζυμα και είναι δυναμικός ρυθμιστής στην υγεία μας. Καταναλώνοντας χυμούς από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, διατηρούμε ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες, που δρουν ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό . Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς μόνο από φρούτα, που συνήθως έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία, περιέχοντας τη μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Όσον αφορά τις θρεπτικές ουσίες, πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ιδιότητες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών. Είναι επίσης, η πλουσιότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και βιταμινών. Το νερό που περιέχουν τα λαχανικά έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά του νερού πηγής και τα οποία το κάνουν πλέον κατάλληλο για να αναπληρώσει τα αποθέματα νερού που χάνει ο οργανισμός μέσω των διαφόρων απεκκριτικών λειτουργιών, όπως η ούρηση, η αναπνοή και η εφίδρωση. Επίσης, είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Όλα τα λαχανικά και φρέσκα φρούτα έχουν έντονη αλκαλική δράση, που εμποδίζει την υπερίσχυση των όξινων ουσιών. Βοηθούν στην καταπολέμηση των ενδογενών αυτών παραγόντων που προκαλούν βλάβη στο DNA με τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες, όπως: οι βιταμίνες C, Ε, οι πολυφαινόλες και οι φυτοχημικές ουσίες των λαχανικών. Στις ημέρες μας, με τους γοργούς ρυθμούς της ζωής, η επιλογή της κατανάλωσης ενός φρέσκο-στυμμένου χυμού από φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και λαχανικά, θεωρείται πολύ καλή. Οι φυτικοί χυμοί απορροφώνται γρήγορα κατά την κυκλοφορία του αίματός μας. Κατά συνέπεια, στα κύτταρά μας παρέχονται γρήγορα οι θρεπτικές ουσίες που τα τρέφουν. Συστατικά των λαχανικών Τα λαχανικά αν και περιέχουν 80-95% νερό, συνεισφέρουν στο διαιτολόγιο με σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Αποτελούν και αυτά, όπως και τα φρούτα, τροφή βασική για την διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος. Η θρεπτικότητα των λαχανικών εξαρτάται από την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση στον ήλιο, το έδαφος κ.λπ. Τα κυριότερα συστατικά τους είναι:   Νερό: Όπως ήδη αναφέραμε περιέχουν 80-95% νερό. Το νερό που περιέχεται στα φυτά είναι «βιολογικό», μιας και υπάρχει στο εσωτερικό ζωντανών οργανισμών. Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες των λαχανικών είναι υψηλής βιολογικής αξίας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας.  Σάκχαρα: Θεωρούνται η κύρια πηγή κυτταρινών (κυρίως σελουλόζη - κυτταρίνη). Περιέχουν επίσης σάκχαρα με την μορφή πηκτίνης.  Μεταλλικά άλατα: Οι καρποί των κηπευτικών (π.χ. ντομάτες) είναι πλούσιοι σε κάλιο, ενώ τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) περιέχουν σε υψηλό ποσοστό σίδηρο. Επίσης, περιέχονται και μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.  Βιταμίνες: Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες εξαρτάται από την σύσταση του εδάφους, τις μεθόδους καλλιέργειας, το χρονικό διάστημα μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης, κ.λπ. Η υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών συναντάται στα βιολογικά λαχανικά, αμέσως μετά την συγκομιδή. Γενικότερα θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πράσινα λαχανικά (π.χ. μαρούλι, κουνουπίδι) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε β-καροτίνη αλλά και σε φολλικό οξύ, ενώ τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. καρότα, παντζάρια) είναι πλούσια κυρίως σε βιταμίνη Α.

 

 

 

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Αίτια πόνου στον αυχένα.

 

Σύμφωνα με μελέτες, το 15% των ασθενών που επισκέπτονται τους οικογενειακούς τους γιατρούς παραπονούνται για πόνο στον αυχένα. Η συχνότητα του πόνου κορυφώνεται στην ηλικία των πενήντα ετών και παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες παρά σε άντρες.

Ο πόνος εντοπίζεται στην οπίσθια περιοχή του αυχένα και περιλαμβάνει τον ώμο, το κεφάλι, τον βραχίονα, το αντιβράχιο και ολόκληρο το χέρι. Υπάρχει περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει τοπικά μουδιάσματα.

Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και  η ψύξη, προκαλούν πόνο στον αυχένα. Ορισμένες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση, χαρακτηρίζονται από κακή θέση της σπονδυλικής στήλης συνολικά και συνδέονται με αυξημένη επίπτωση τοπικού πόνου. Επαγγελματικές δραστηριότητες, που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά όπως, η χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, η παχυσαρκία, το άγχος, έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνων στη σπονδυλική στήλη και κατ’ επέκταση του αυχένα.

Ο πόνος επίσης προέρχεται από κακώσεις στον αυχένα ή από την απότομη υπερέκταση κάμψη του αυχένα, (μυϊκή διάταση). Ο πόνος συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό και σχετική ακαμψία. H ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση του ιδιοπαθούς συνδρόμου.

Η κήλη δίσκου σπονδύλου του αυχένα προκαλεί πόνο και συχνά επιδεινώνεται με τον βήχα, το φτάρνισμα και από ορισμένες κακές κινήσεις.

Κομβική θέση στην θεραπεία του πόνου του αυχένα κατέχει ο εντοπισμός και η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος ή παράγοντα που τον προκαλεί. Σημαντικά για την διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης και θεραπείας.

                                                                          Dim.Pap.

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Η Σωματική Άσκηση προλαβαίνει την Κατάθλιψη.

 

Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, η σωματική δραστηριότητα, όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται σαν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την θεραπεία της κατάθλιψης.

Ο ερευνητής George Mammen, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακαλύπτοντας ότι, η μέτρια σωματική άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να προλάβει επεισόδια κατάθλιψης, μακροπρόθεσμα. Ο ερευνητής, αναλύοντας δεδομένα έρευνας 26 ετών, ανακάλυψε ότι, ακόμη και χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης (βάδισμα και εργασίες στον κήπο επί 20-30 λεπτά την ημέρα), μπορούν να προλάβουν την κατάθλιψη στα άτομα όλων των ηλικιών.

Ο ερευνητής αναγνωρίζει ότι, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο, περιλαμβανομένης της κληρονομικότητας. Όπως όμως τονίζει, ο σκοπός της μελέτης είναι να δείξει ότι, ανεξάρτητα από ατομικές προδιαθέσεις, υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος για τον καθένα. Όπως τονίζει, "η ανασκόπηση αυτή δείχνει ότι, το να είναι κάποιος δραστήριος, σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο πέρα από την φυσική κατάσταση ".   

Διατηρείστε λοιπόν καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας την καθιστική ζωή. Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη Χειροπρακτική.

 

H Χειροπρακτική είναι μια επιστήμη υγείας που ασχολείται με τη θεραπεία και πρόληψη των νευρομυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, αλλά και των άκρων και όλες τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στο νευρικό-μυοσκελετικό σύστημα του σώματος μας.

Ο πρώτος διδάξας της Χειροπρακτικής είναι ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτης, πριν από 2000 περίπου χρόνια. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, στο σύγγραμμά του «Περί Άρθρων», πρέπει να αναζητούμε την βασική αιτία μιας ασθένειας πρώτα στην σπονδυλική στήλη και συμπλήρωνε με το: « Πριν θεραπεύσεις κάποιον ρώτησε τον αν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει».

O θεμελιωτής όμως της σύγχρονης Χειροπρακτικής θεωρείται ο καναδός Ντάνιελ Ντέιβιντ Πάλμερ (1845-1913), ο οποίος ίδρυσε το πρώτο πανεπιστήμιο χειροπρακτικής στην Αμερική το 1897.

Έκτοτε η Χειροπρακτική αναπτύχθηκε και αποτελεί την πρώτη επιλογή για θέματα μυοσκελετικών προβλημάτων ολοκλήρου του σώματος στις ανεπτυγμένες χώρες όπως είναι οι:  Η.Π.Α., ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.α.

Η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης λόγω μηχανικών προβλημάτων επηρεάζει τη λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Διάφορες αιτίες περιορίζουν τη σωστή κίνηση των σπονδύλων, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται και να εκφυλίζονται οι σπονδυλικές αρθρώσεις, οι μύες να δυσλειτουργούν και τα σπονδυλικά νεύρα να πιέζονται και να ερεθίζονται.

Έτσι, η μη ευθυγράμμιση των σπονδύλων είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου εκφυλισμού του μυοσκελετικού συστήματος και των συνεπειών αυτού, όπως του αυχενικού, των οσφυαλγιών, ισχιαλγιών και πολλών άλλων.

Η χειροπρακτική χρησιμοποιεί τις ανατάξεις, την τεχνική επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης –και όχι μόνο-στην ορθή τροχιά κίνησης με ανατάξεις, ώστε να κινηθούν πιο εύκολα οι αρθρώσεις, να μειωθεί ο ρυθμός εκφυλισμού αυτών, να λειτουργήσουν οι μύες και το κυριότερο να απελευθερωθούν τα σπονδυλικά νεύρα, αντιμετωπίζοντας έτσι τα αίτια των συμπτωμάτων.

Ο χειροπράκτης, με ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς (ανατάξεις) στην σπονδυλική στήλη και σε όλο το μυοσκελετικό, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος, ώστε το σώμα να μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανακαλυφθούν κάθε είδους κρυφές αρχόμενες δυσλειτουργίες και να προληφθούν σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις σε σπονδύλους, μύες και νεύρα.
 Η χειροπρακτική μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα μέσης-λεκάνης, (οσφυαλγίες-ισχιαλγίες,  δισκοπάθειες, κ.α.

Προβλήματα του αυχένα, όπως αυχενικό σύνδρομο, πονοκεφάλους, ιλίγγους, ημικρανίες.

Διάφορα θέματα που αφορούν την στάση του σώματος, όπως κύφωση και σκολίωση.

Θλάσεις μυών-τενόντων.  Όλων των βαθμών των διαστρεμμάτων ποδοκνημικής-αστραγάλου και όλων των ειδών εξαρθρώσεων.

 

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Σωστή θέση εργασίας στον υπολογιστή.

 

Επειδή πολλές παθήσεις δημιουργούνται από την κακή θέση μπροστά σ’ έναν υπολογιστή, δείτε τις παρακάτω οδηγίες…

Η σωστή θέση στο υπολογιστή είναι πολύ σημαντική διότι μειώνει τις φορτίσεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τραυματισμού της. Αυτό  είναι πολύ σημαντικό ειδικά σήμερα που όλα γίνονται με την χρήση υπολογιστή, έτσι πρέπει να μάθουμε ποια είναι η σωστή εργονομία.
Η κακή στάση μπορεί να είναι υπεύθυνη για πόνο στην μέση, πόνο στον αυχένα, πόνο στους ώμους κ.λ.π
 Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια εργονομική σωστή καρέκλα η οποία σας προσφέρει σταθερή και σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης.
Το ύψος της καρέκλας πρέπει να επιτρέπει στα γόνατα σας να βρίσκονται σε γωνία 90ο μοιρών (είναι πολύ σημαντικό τα γόνατα να μην ξεπερνούν το ύψος των ισχίων) και τα πέλματα σας να έχουν πλήρη επαφή με το πάτωμα.
Η λεκάνη σας πρέπει να ακουμπά στην καρέκλα και να υπάρχει μια υποστήριξη για την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (εάν δεν διαθέτει το κάθισμα  σας τον αντίστοιχο σχεδιασμό τότε χρησιμοποιούμε μια τυλιγμένη πετσέτα ή ένα μικρό μαξιλάρι).
 Οι ώμοι σας πρέπει να είναι προς τα πίσω και το πιγούνι σας προς τα μέσα.  Καλό είναι επίσης οι αγκώνες μας να έχουν μια υποστήριξη .


Ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε εργονομικά σωστά το περιβάλλον της εργασίας μας γι αυτό λάβετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω στοιχεία.
Το ύψος του γραφείο πρέπει να σας επιτρέπει να έχει τους αγκώνες σας λυγισμένους στις 90ο μοίρες.
Το πληκτρολόγιο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σας. Αν πρέπει να κοιτάτε τα πλήκτρα τότε ρυθμίζεται την απόσταση με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύψετε το κεφάλι για να δείτε (χρησιμοποιείται μόνο τα μάτια).
Το ποντίκι, το τηλέφωνο και ότι άλλο χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κοντά σας έτσι ώστε να μην αναγκάζεται να σκύψετε η αλλάζετε την θέση σας για να τα χρησιμοποιήσετε
Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά και ελαφρώς πιο χαμηλά από το επίπεδο των ματιών σας (όχι στο πλάι η πιο ψηλά από το επίπεδο των ματιών σας).
Η καρέκλα σας πρέπει να βρίσκεται όσο πιο δυνατόν πιο κοντά στο γραφείο σας.
Συχνά διαλείμματα για περπάτημα ή ασκήσεις πρέπει να γίνονται για την πρόληψη ενοχλήσεων. 
.

 


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Παθήσεις χόνδρου – Αρθρίτιδα ώμου.

 

Τα προβλήματα που συμβαίνουν αρκετά συχνά στα ισχία και στα γόνατα, μπορούν να συμβούν και στον ώμο και φυσικά αντιμετωπίζονται.

Η αρθρίτιδα του ώμου οφείλεται στην προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή του ιστού που προστατεύει τα οστά των αρθρώσεων, και μπορεί να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Πρόκειται για μία εκφυλιστική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στα γόνατα και τα ισχία, αλλά προσβάλλει λιγότερο συχνά και την άρθρωση του ώμου.

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα με τον ώμο, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο ειδικό θεραπευτή ή ορθοπεδικό.

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η χειροπρακτική και η ορθοπαιδική έχει αλλάξει 180 μοίρες σε σχέση με τις αρχές του αιώνα μας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των υπολογιστών, των οπτικών μέσων έχει επηρεάσει την εξέλιξη της ειδικότητας. Αυτό όμως την κάνει και πιο απαιτητική. Απαιτητική για τον ορθοπαιδικό να εξειδικευτεί και να αποκτήσει δομημένη και τεκμηριωμένη γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση. Επιπλέον, για τον χειρουργό, να αποκτήσει την ικανότητα να μπορεί να χειρίζεται με επιδεξιότητα και με ορθό τρόπο, όλα τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ένας χειροπράκτης είναι τεχνίτης, έμπειρος στην εργασία του, αφιερώνει χρόνο πολύ, μεγάλη προσπάθεια για να μπορεί να επουλώσει τις πληγές του ασθενούς.   Η εμπειρία του είναι απαραίτητος παράγοντας για τη σωστή διεκπεραίωση των διαδικασιών και η διαρκής ενημέρωσή του για τις επιστημονικές εξελίξεις και την πρόοδο της τεχνολογίας που επηρεάζει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πρακτικής του.

Τα σύγχρονα μέσα που έχουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ώμου.

Είναι η αρθροσκόπηση και φυσικά η ανάπτυξη των βιολογικών θεραπειών μας έχει δώσει εργαλεία για να σπρώξουμε την φύση και να χρησιμοποιήσει τα δικά της υλικά για την αποκατάσταση μιας βλάβης.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να επαναφέρει τον ασθενή στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας. τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση από ειδικό χειρουργό.

Ποια είναι η σημασία της άσκησης για την άρθρωση του ώμου.

Ο ρόλος της άσκησης για την ισορροπία του συστήματος που ονομάζεται ώμος είναι ιδιαίτερης σημασίας. Όταν μία περιοχή πάσχει, τότε η φόρτιση μεταφέρεται στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στις γειτονικές. Συνεπώς, όσο πιο καλά γυμνασμένος είναι ο ώμος τόσο πιο εύκολα είναι σε θέση να αντιρροπήσει πολύ περισσότερα προβλήματα και να είναι λειτουργικός χωρίς περιορισμούς.

Η τενοντίτιδα του υπερακάνθιου, είναι η φλεγμονή του τένοντα που βρίσκεται στην οροφή της άρθρωσης του ώμου. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται προοδευτικά, συνήθως από υπέρ χρήση αυτού, ή  όταν το φορτίο που δέχεται ο τένοντάς του υπερβαίνει την αντοχή του. Μπορεί να προκύψει εξαιτίας τοποθέτησης του ώμου σε μία θέση για πολλή ώρα ή λόγω του βάρους του σώματος που ασκείται στον ώμο κατά τη διάρκεια του ύπνου..

Εμφανίζεται συχνότερα σε αθλητές που χρησιμοποιούν το χέρι τους πάνω από το επίπεδο του ώμου. Για το λόγο αυτό η τενοντίτιδα υπερακάνθιου ονομάζεται και «ώμος του κολυμβητή» ή «ώμος του τενίστα». Ωστόσο, μπορεί να προσβάλει τον καθένα μετά από επαναλαμβανόμενη εργασία ή έπειτα από κάποια αδέξια κίνηση.

Ο υπερακάνθιος είναι ένας από τους πέντε μυς που σχηματίζουν το στροφικό πέταλο του ώμου και, σε σχέση με τους υπόλοιπους, τραυματίζεται συχνότερα. Η κύρια λειτουργία του είναι η απαγωγή του άνω άκρου.
Η βλάβη του αρχικά εκδηλώνεται με φλεγμονή, δηλαδή τενοντίτιδα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμο τραυματισμό.

Τενοντίτιδα Υπερακάνθιου – Παράγοντες Εμφάνισης

Οι βασικότεροι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στο ρυθμό ανάπτυξης τενοντίτιδας υπερακάνθιου είναι:

Μυϊκή αδυναμία

Μικρο-αστάθεια της άρθρωσης του ώμου

Ένταση αθλητικής δραστηριότητας

Διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας

Κακή τεχνική

Τα συμπτώματα  που εντοπίζονται στους ασθενείς είναι:

Πόνο στον ώμο που μπορεί να έχει αντανάκλαση μέχρι την περιοχή του αγκώνα.

Οίδημα στην πρόσθια πλευρά του ώμου.

Δυσκολία στην κίνηση του άνω άκρου.

Δυσκαμψία.

Έντονο και επίμονο άλγος ακόμα και σε κατάσταση ανάπαυσης.

Νυχτερινό πόνο που μπορεί ακόμα και να ξυπνήσει τον ασθενή από τον ύπνο.

Και αδυναμία του άνω άκρου.

Τενοντίτιδα  – Θεραπεία

Για την αρχική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του υπερακάνθιου συνιστάται συντηρητική θεραπεία κατά την οποία ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω:

Παγοθεραπεία

Ανάπαυση, μείωση ή τροποποίηση της δραστηριότητας του.

Φαρμακευτική αγωγή με σκοπό τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας από ειδικό θεραπευτή, με ανακουφιστικά μέσα αρχικά και μέτρα πρόληψης μελλοντικών τραυματισμών (πχ. ενδυνάμωση) στη συνέχεια..

 

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, χαρίζοντας πρόσθετα χρόνια ζωής.!!!

 

Ακόμη και πέντε μόνο λεπτά τρέξιμο καθημερινά είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ή άλλη αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το τρέξιμο βοηθάει στην μακροζωία, χαρίζοντας πρόσθετα χρόνια ζωής. Άσχετα τελικά με το πόσο γρήγορα τρέχει κανείς ή για πόση ώρα, οι άνθρωποι που τρέχουν κάθε μέρα έστω και λίγο ή με αργό ρυθμό, κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρεχαν, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακή αιτία (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), σε σχέση με όσους δεν είχαν αναπτύξει τη συνήθεια να τρέχουν. Όσοι έτρεχαν, ζούσαν κατά μέσο όρο τρία χρόνια παραπάνω, σε σχέση με όσους δεν έτρεχαν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, το τρέξιμο είναι εξίσου σημαντικό με την μείωση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της υπέρτασης κ.α. Τόνισαν ακόμη ότι, όπως φαίνεται από τα νέα ευρήματα, το τρέξιμο ωφελεί εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και συνήθειες (αλκοόλ, τσιγάρο κλπ).

Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και όσοι τρέχουν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λιγότερα από δέκα χιλιόμετρα την ώρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επίσης, όσοι τρέχουν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα, έχουν σχεδόν ίδιο όφελος από άποψη μειωμένης θνησιμότητας με κάποιον που τρέχει πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα. Πράγμα που, κατά τους ερευνητές, πιθανώς σημαίνει ότι, στην περίπτωση του τρεξίματος, το περισσότερο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και καλύτερο (και για να θυμηθούμε τους αρχαίους προγόνους μας, «ουκ εν τω πολλώ το ευ»).

Τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκαν να έχουν, όσοι έτρεχαν συστηματικά πάνω από έξι χρόνια, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο μείωση 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και μείωση 29% από άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, «το τρέξιμο μπορεί να αποτελεί καλύτερη επιλογή άσκησης σε σχέση με τις πιο καθιστικές έντονες σωματικές ασκήσεις, ιδίως για τους υγιείς ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Φέρνει παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερα, οφέλη από άποψη θνησιμότητας μέσα σε μόνο πέντε έως δέκα λεπτά (τρεξίματος), σε σύγκριση με 15 έως 20 λεπτά κάποιας άλλης καθημερινής, μέτριας έντασης, σωματικής άσκησης, την οποία μάλιστα πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τους κάνει καλό.