Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σπονδυλική Στήλη


Έχει διαπιστωθεί ότι ο ποιο σημαντικός λόγος απουσίας από την εργασία, είναι ο πόνος στην μέση και στην πλάτη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο διότι είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που θα εκδηλώσουν σε κάποια στιγμή της ζωής πόνο στη μέση από οσφυαλγία. Πιο ευάλωτοι βέβαια είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους. Ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, όπως την στιγμή που κάνετε κάποια μη επιτρεπτή κίνηση, ή όταν π.χ. μεταφέρετε ψώνια.

Στην χώρα μας, αυτοί που αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη αγγίζει στο ποσοστό του ένα τρίτο των εργαζομένων και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα, δεν είναι τυχαίο που η έννοια “σπονδυλική στήλη” έχει επικρατήσει να σημαίνει ότι είναι η βάση το θεμέλιο του ανθρωπίνου σώματος, γιατί η σπονδυλική στήλη συγκεντρώνει όλες αυτές τις ιδιότητες και είναι ο κεντρικός άξονας του σώματος πάνω στον οποίο στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα όργανα.

Οι διάφορες κακώσεις δημιουργούνται από δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες από τις αντοχές των υλικών που είναι κατασκευασμένη η σπονδυλική στήλη και οι συνέπειες φυσικά είναι ανάλογες με το μέγεθος και τη διάρκεια των δυνάμεων που ασκούν συνολικά πίεση στην σπονδυλικής στήλη. 

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να υπάρχει η σωστή θέση και στάση προκειμένου να αποφύγουμε την μεγάλη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης στη μέση ή στον αυχένα.

Τα αίτια της οσφυοισχιαλγίας ή του αυχενικού πολλές φορές εξαρτώνται σε συγκεκριμένη οργανική πάθηση η οποία είναι ανεξάρτητη από τις συνθήκες της απλής καθημερινής κόπωσης.

Η κακή στάση του σώματος δεν μπορεί να προκαλέσει οργανική πάθηση στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί όμως να προκαλέσει κάποια κόπωση τοπικά η οποία θα εκδηλωθεί με μυϊκό σπασμό και πόνο και θα αναγκάσει το άτομο σε αλλαγή στάσης. Κακή στάση είναι επίσης αυτή που αναγκάζει σε επιπλέον μυϊκό έργο τα άκρα ή τον κορμό ενώ θα μπορούσαν να δουλεύουν πιο ξεκούραστα. π.χ. η θέση του καθίσματος σε σχέση με το ύψος του γραφείου, ακόμη και η απόσταση καθίσματος με γραφείο.

Καλό είναι να γίνονται συχνά αλλαγές της στάσης χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και το κυκλοφορικό. Οι συχνές αναγκαστικές αλλαγές στάσης λόγω πόνου ή μούδιασμα δηλώνουν ότι υπάρχει οργανική πάθηση. Και πρέπει  να γνωρίζουμε ότι η σωστή στάση είναι η στάση που μας βολεύει. Προϋπόθεση για τη σωστή στάση είναι το σωστό κάθισμα πάνω στο οποίο πρέπει να ακουμπάνε όσο γίνεται πιο καλά οι μηροί, η μέση και η πλάτη. Η εμφάνιση πόνου σημαίνει κακή στάση ή κάποιο θέμα παθολογίας. Όταν σας επισκεφτεί ο πόνος στην μέση ακολουθείστε τα κάτωθι.: 

Ξαπλώσετε στο κρεβάτι ανάσκελα, σε μια θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και ανασηκώστε την πλάτη και το κεφάλι. 

Βάλετε μια θερμοφόρα στη μέση, τα ζεστά επιθέματα βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν, είναι μυοχαλαρωτικά.

Ίδια χαλάρωση των μυών έχουν και διάφορες θερμαντικές αλοιφές που διατίθενται στα φαρμακεία.

Πολλές φορές επιβάλλεται η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και φυσιοθεραπεία. Και τέλος να επισκεφτείτε ένα ειδικό χειροπρακτικό για άμεση ανακούφιση.
                                                Dim.Pap.


Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Γιατί το μασάζ ανακουφίζει από τους πόνους


Οι αθλητές- και όχι μόνο- μπορούν να βεβαιώσουν ότι το μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα αναζωογονεί το σώμα. Τώρα μια νέα καναδο- αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το μυστικό του και δίνει στον καθένα μας την τέλεια επιστημονική δικαιολογία για να αναζητήσουμε ένα καλό μασάζ. Που η επιτυχία του μπορεί να οφείλεται όχι μόνο στα έμπειρα χέρια, αλλά και στα κύτταρα, ακόμη και το DNA του καθενός μας. 

Οι ερευνητές του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών  που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη ανακάλυψαν ότι το μασάζ, σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τη φλεγμονή και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς.

Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση  των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα, ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Συγκεκριμένα, σημείο του σώματος (πόδι) στο οποίο είχε γίνει μασάζ ένα γονίδιο βοήθησε τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργήσουν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο παραγωγής φλεγμονής, στο γονίδιο που ενεργοποιεί και σχετίζεται με τη φλεγμονή.

Η νέα έρευνα μάλιστα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο που φέρνει το μασάζ, βασίζεται σε παρόμοιο βιολογικό μηχανισμό με αυτόν που επιφέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία.

Όπως διαπιστώθηκε  η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Το μασάζ, πέρα από τη χρήση του από τους χειροπράκτες, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.

                                                                
Dim.Pap.



Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Οδηγίες και μέτρα για καλύτερη ποιότητα ζωής


Να προσέχεις το βάρος σου.
Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, μειώνει την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης και μια ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιαστική για τη συνολική κατάσταση της υγείας σου και της ενεργητικότητάς σου. 

Να τρως υγιεινά, δηλ. άφθονα λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια με Ω3 λιπαρά, 8 περίπου ποτήρια νερό την ημέρα, λίγο αλκοόλ, (με μέτρο) στο φαγητό που δένει μαζί του.

Να ασκείσαι τακτικά.   

Η δραστηριότητα σου να είναι σε πράγματα – θέματα που θα σε βοηθά να είσαι ήρεμος. Ακόμη και η άσκηση μέτριας έντασης βοηθά στην ανακούφιση του άγχους με την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό. Οι ενδορφίνες θεωρείται ότι προάγουν το αίσθημα ευεξίας και μπορούν να ανακουφίσουν παροδικά τον πόνο. Να συζητάς πάντα με το γιατρό σου πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης. 

Να προσέχεις που και πως κάθεσαι, π.χ. σε σκληρό κάθισμα και η πλάτη σου να εφάπτεται στην πλάτη του καθίσματος.

Το στρώμα του κρεβατιού σου να είναι σχετικά σκληρό. 

Εξυπακούεται ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. 

Να μην χάνεις το κουράγιο σου και το γέλιο να μπει στην ζωή σου διότι έχει θεραπευτικό όφελος.
Αν νιώθεις πόνο και παρουσιάζεις δυσκαμψία στο κάτω μέρος της ράχης, στους γλουτούς, στους ώμους, τα πλευρά, τους γοφούς ή στους μηρούς για περισσότερους από 3 μήνες και αν ο πόνος εξαπλώνεται από το κάτω μέρος της ράχης, προς τους γλουτούς, στην σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και επιδεινώνεται το βράδυ και τις πρωινές ώρες,  πρέπει άμεσα να επισκεφτείς έναν ειδικό γιατρό.

Και να ξέρετε ότι, η δυσκαμψία ανακουφίζεται με την άσκηση.


Dim.Pap.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Πόνος στον καρπό, Αιτίες που τον προκαλεί.


Οι αιτίες που προκαλούν πόνο στον καρπό, είναι πάρα πολλές. Όπως: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι τενοντίτιδες και οι εξαρθρώσεις του καρπού. Οι  τενοντίτιδες είναι οι συχνότερες παθήσεις που έχουν άμεση σχέση με την υπερκόπωση που υποβάλετε ο καρπό μας. 

Τελευταία βλέπουμε να γίνεται σύγχυση με την εξάρθρωση του καρπού, διαγνώσεις με εξάρθρωση, τις ονομάζουν τενοντίτιδες ή σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα. Καμία σχέση η μια πάθηση με την άλλη διότι έχουν διαφορετική αιτία που την προκαλεί και είναι εντελώς διαφορετική πάθηση.

Σήμερα ο τρόπος ζωής έκανε αυτές τις παθήσεις να γίνουν πολύ  της μόδας, οπότε και ονομάζονται μοντέρνες παθήσεις.

Η τενοντίτιδες και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα  κατατάσσονται στις  παθήσεις που οφείλονται στην εκτέλεση πολλών επαναλαμβανόμενων κινήσεων, όπως π.χ. οι κινήσεις που εκτελούνται κατά τη χρήση του «ποντικιού»  του υπολογιστή ή τη δακτυλογράφηση ενός κειμένου..

Τα συμπτώματα είναι κυρίως ο πόνος κατά μήκος του πάσχοντα τένοντα, ο οποίος αντανακλά σε όλο το άκρο και ο πόνος επιμένει καθ’ όλο το 24ωρο.

Τενοντίτιδα εννοούμε την φλεγμονή που παρουσιάζεται στον τένοντα. Οι τένοντες είναι  ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Οι τενοντίτιδες συνήθως «προτιμούν» αρθρώσεις και φυσικά τους καρπούς.

Όταν οι τένοντες δουλεύουν έντονα και παρατεταμένα ερεθίζονται και δημιουργούν μία τοπική φλεγμονή που αποκαλείται τενοντίτιδα, τότε  ο μυς δουλεύει παραπάνω από τις δυνατότητές του και παθαίνει υπερκόπωση ο τένοντας και έτσι δημιουργείται φλεγμονή.

Οι αιτίες που προκαλούν τα ανωτέρω είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.(μουσικοί, αθλητές κ.λ.π.)

Συχνότερα παθαίνουν τενοντίτιδες οι ηλικιωμένοι κυρίως στους ώμους, λόγω του ότι οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

Ανάλογα με την περίπτωση, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Η αντιμετώπιση στην οξεία φάση συνίσταται σε περιορισμό της χρήσης του άκρου ή ανάλογα με τη βαρύτητα και πλήρη ακινητοποίηση σε ειδικό νάρθηκα. Συνήθως συνιστάται παγοθεραπεία και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η τοποθέτηση πάγου για το πρώτο 24ωρο ή 48ωρο μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.   Μετά το πρώτο 48ωρο συνιστάται αντίθετα η χρήση ζεστών επιθεμάτων ή τα ζεστά μπάνια.

Για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας καλή είναι η φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις φόρτισης και χαλάρωσης των μυών.

Τέλος ένας ειδικά διαμορφωμένος νάρθηκας ακινητοποίησης που θα φοράει ο ασθενής κατά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. 

Όταν η τενοντίτιδα περάσει, πρέπει να κάνουμε κάποιες ασκήσεις να δυναμώσουμε τους καρπούς ώστε να μην επανέλθει.

Εξάρθρωση του καρπού έχουμε όταν υπάρχει μετατόπιση οστών στην φάλαγγα του καρπού, όταν δηλ. μετατοπιστούν οστάρια του καρπού από την θέση τους. Τότε έχουμε πολύ πόνο που συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο).  

H άρθρωση που βγαίνει από τη θέση της συνήθως συμβαίνει μετά από χτύπημα, πέσιμο ή κάποιον άλλο  τραυματισμό.

Η εξάρθρωση απαιτεί συνήθως θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Τα μετατοπισμένα οστά της άρθρωσης πρέπει να επιστρέψουν στη σωστή τους θέση με ανάταξη.

Αφού η άρθρωση επιστρέψει στη φυσιολογική της θέση, απαραίτητη είναι η ακινητοποίηση της. Συνήθως χρησιμοποιείται νάρθηκας ή απλή επίδεση..

Η αποκατάσταση ξεκινά, μόλις έχει επιστρέψει η άρθρωση στη φυσιολογική της θέση, ακόμα και αν είναι μέσα σε γύψο. Η κίνηση διεγείρει τη ροή του αίματος στους γειτονικούς ιστούς και διευκολύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης. Η κίνηση βοηθάει επίσης στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και περιορίζει την απώλεια μυϊκής μάζας και την εξασθένηση του οστού από την παρατεταμένη ακινησία. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη αχρηστία τους.

Ακολουθήστε τη συμβουλή του ειδικού γιατρού ή χειροπράκτη για περιορισμό των φυσικών δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης άρθρωσης.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο διάστρεμμα του καρπού, τότε ο καρπός υφίσταται σοβαρή κάκωση και έχουμε υπερβολικό πόνο και στις περισσότερες των περιπτώσεων με οίδημα.

 Η θεραπεία του διαστρέμματος του καρπού είναι συντηρητική, μετά από την τοποθέτηση του, τοποθετείται νάρθηκας πηχεοκαρπικός (επίδεση) για περίπου 2 εβδομάδες.

Dim.Pap.

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ραχιαλγία – (πόνος στην ράχη)


Ραχιαλγία είναι η σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις ράχη και άλγος, που σημαίνει πόνος στην πλάτη. Αφορά θέμα πόνου της πλάτης και κατ’ επέκταση της οπίσθιας θωρακικής μοίρας. Η πλάτη έχει μεγαλύτερη αντοχή στις κακώσεις και στον πόνο συγκριτικά με την μέση (παθήσεις οσφυαλγίας) και αυχένα (αυχεναλγίες). 

Η πλάτη μας είναι καλά δομημένη με τα δώδεκα ζεύγη πλευρών, τα νεύρα και τους ιστούς, παρόλο αυτά όμως όταν αρχίζει ο πόνος, αντανακλάται σε διάφορα σημεία, είναι έντονος και πολλές φορές δύσκολη η διάγνωση και ο εντοπισμός του.                   

Ο πόνος στην ράχη έχει άμεση σχέση με τους ραχιαίους μύες και με παθήσεις όπως η κύφωση, η σκολίωση, πόνος από τροχαία ατυχήματα ή και από άλλες ορθοπαιδικές αιτίες, όπως είναι η σπονδυλαρθρίτιδα, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οστεόφυτα ή συνδεσμόφυτα,  μυϊκές κακώσεις όπως οι θλάσεις μυών.  

Η ραχιαλγία μπορεί να μην αφορά μόνο το μυοσκελετικό μέρος του σώματος μας αλλά να υποκρύπτει κάποιες εσωτερικές οργανικές παθήσεις οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν για να μην παρασύρουν τον ασθενή σε άσκοπες αγωγές χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την πραγματική του πάθηση.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να αντανακλούν στη ράχη είναι:  οι καρδιοπάθειες, οι νεφροπάθειες, το έλκος στομάχου, διάφορες κακοήθειες, και διάφορα νοσήματα της σπονδυλικής στήλης όπως σπονδυλίτιδα, ρευματοειδής σπονδυλαρθρίτιδα κ.α.

Είναι σημαντικό να καθορίσουμε ότι ο πόνος αφορά μόνο το μυοσκελετικό σύστημα και δεν συνυπάρχει με καμία σοβαρότερη υποκείμενη πάθηση.
Εφόσον λοιπόν ο πόνος είναι μηχανικής αιτιολογίας, τότε η μέθοδος της χειροπρακτικής, έχει να προσφέρει πολλά στην ανακούφιση και στην πλήρη ίασή του.

Οι παθήσεις που αφορούν την ραχιαλγία ορθοπαιδικά είναι:


Η κύφωση – κύρτωση, η σκολίωση, η σπονδυλαρθρίτιδα συνήθως μετά τα 50, η άρση βάρους παρατεταμένα, η έλλειψη άσκησης διαφόρων αθλημάτων.
Το υπερβολικό στρες και η κακή ψυχοσυναισθηματική – ψυχολογική κατάσταση.
Οι μυϊκές θλάσεις ή κακώσεις μετά από ατυχήματα.
Οι οστικές βλάβες, όπως οστεόφυτα ή κατάγματα.
και Ινομυαλγία.

Η μέθοδος της χειροπρακτικής δίνει λύσεις στο πρόβλημα της ραχιαλγίας. Με ειδικές κινήσεις - μαλάξεις - ανατάξεις δίνει δύναμη και αντοχή στους ραχιαίους & μύες της πλάτης δημιουργώντας ένα καλό μυϊκό σύστημα με συνέπεια ο ασθενής να έχει γρήγορη ίαση με θεαματικά αποτελέσματα.  Στην συνέχεια παρέχονται οδηγίες και συμβουλές στον ασθενή για την αυτοδιαχείριση του προβλήματός του.

                                                                                                                                                    Dim.Pap.

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Πόνος στο γόνατο, που οφείλεται; Τρόποι αντιμετώπισης


Τα γόνατα μας επιβαρύνονται καθώς σηκώνουν το βάρος του σώματος και έτσι μπορούν να επηρεαστούν από υπερφόρτωση και από διάφορες μη επιτρεπτές κινήσεις. Στο γόνατο υπάρχουν πολλοί μαλακοί ιστοί εντός και περιμετρικά της άρθρωσης και έτσι ο τραυματισμός των μπορεί να γίνει εύκολα. O πόνος στο γόνατο μπορεί να προκληθεί από αθλήματα και άλλους τραυματισμούς αλλά και από φθορά χόνδρου, ρήξη χιαστών, μηνίσκων κ.λ.π.

Συγκεκριμένα αν αισθάνεστε κάποιο πόνο στο γόνατο τότε μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους:

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που φέρνουν πόνο στο γόνατο όπως : Εξάρθρωση ή διάστρεμμα, (σήμερα η εξάρθρωση έχει ξεχαστεί, παρόλο που είναι η ποιο συχνή αιτία), που οφείλεται στην απότομη περιστροφή του γονάτου, από πέσιμο και από χτύπημα. Αμέσως δημιουργείται οίδημα. Άλλος λόγος είναι η τενοντίτιδα, που μας επισκέπτεται όταν καταπονείται το γόνατο από χρήση ποδηλάτου ή από σκάλες. Ο πόνος εμφανίζετε στο μπροστινό μέρος του γονάτου.

Άλλη αιτία είναι όταν υπάρχει ενόχληση στο εσωτερικό του γονάτου ή στην κνήμη, η οποία έρχεται από έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το ανεβοκατέβασμα σκάλας, τότε πονάει, καίει και εμφανίζει πρήξιμο (οίδημα).
Υπάρχει και η φυσική φθορά των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα) που αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα δεν λυγίζουν εύκολα το γόνατο, νιώθουν πολύ πόνο που επιδεινώνεται με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Ένας άλλος λόγος είναι η ρήξη μηνίσκου (έσω- έξω). Στην περίπτωση αυτή έχουμε μεγάλο πόνο στο κέντρο του γονάτου, ο οποίος επιδεινώνεται όταν το γόνατο στρέφεται δεξιά - αριστερά.  Επίσης μπορεί το γόνατο να μπλοκάρει και να μη λυγίζει, ακόμη να φέρει οίδημα στο οπίσθιο μέρος του γονάτου και να πονάει ολόκληρο το πόδι και να κλειδώσει η άρθρωση του γονάτου.

Μια άλλη αιτία πόνου είναι όταν έχουμε ρήξη έσω-έξω πλαγίων συνδέσμων, πονάει έντονα σχεδόν όλο το πόδι και κλειδώνει πολλές φορές η άρθρωση του γονάτου.

Για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στο γόνατο, στην αρχή συνιστάται ξεκούραση και τοποθέτηση πάγου στην περιοχή του πόνου, λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών και στην συνέχεια επίσκεψη σε ειδικό χειροπράκτη για άμεση ίαση – ανακούφιση, ή σε ορθοπαιδικό, ειδικευμένο σε παθήσεις γονάτου. Σε σπάνιες ιδιάζουσες περιπτώσεις η λύση μπορεί να δοθεί με χειρουργική επέμβαση.

Μερικές οδηγίες για ανακούφιση.
Βάλτε πάγο για αποφυγή πρηξίματος, δέστε το γόνατο με ελαστικό επίδεσμο, μην το σφίξετε πολύ γιατί δε θα γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος.
Όταν θα έχει φύγει το οίδημα κάντε ζεστές κομπρέσες για λίγες ημέρες προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του αίματος αλλά και για πιο γρήγορη ανάρρωση.
Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο. Εάν δεν μπορείτε να στηριχθείτε χρησιμοποιήστε βοηθητικές πατερίτσες.

Μετά τον πάγο κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Το κρύο θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου, ενώ το ζεστό θα μειώσει τη δυσκαμψία διαστέλλοντας μυς και νεύρα.

Όταν υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) σηκώστε το πόδι σας 30 εκατοστά πάνω από το ύψος της καρδιάς για να περιορίσετε το οίδημα.

Η Σωστή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη C,  θα βοηθήσει για την γρήγορη ανάρρωση.
Η άσκηση πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, να αποφεύγετε έντονες ασκήσεις & το ποδήλατο. Αντίθετα το κολύμπι και το περπάτημα βοηθούν πολύ στην εκγύμναση των τετρακέφαλων. 

 Αν έχετε περίσσια κιλά, θα πρέπει να τα χάσετε διότι είναι επιβαρυντικά για τα γόνατα και την μέση.



Dim. Pap.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Τρεις βασικές αιτίες που ξυπνάτε κουρασμένοι.


Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, και για να είναι ποιοτικός πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Πάρα πολλοί άνθρωποι,  ενώ έχουν κοιμηθεί αρκετές ώρες, ξυπνούν κουρασμένοι και μάλιστα με άσχημη διάθεση, αυτό μπορεί να επηρεάζει όλη τους την μέρα.

Οι  τρεις βασικές αιτίες που είναι υπεύθυνες –κατά τους ειδικούς- για το ότι ξυπνάτε κουρασμένοι είναι οι κάτωθι, οι οποίες βγήκαν μετά από πολλές έρευνες.:

1. πρώτη αιτία το μαξιλάρι.

Ένα μεγάλο και αφράτο μαξιλάρι δεν είναι το κατάλληλο για τη σπονδυλική σας στήλη. Το μαξιλάρι πρέπει να είναι σχετικά λεπτό ώστε να μη φέρνει τον αυχένα σε κάμψη. Χρησιμοποιείτε μόνο ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας, καθώς τα παραπάνω μαξιλάρια παραμορφώνουν τη σπονδυλική στήλη ενώ κοιμάστε, προκαλώντας σταδιακά πόνους στο σώμα. Το μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει μόνο το κεφάλι και το λαιμό και όχι τους ώμους. Αν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα, αποφύγετε το μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι.

2. Δεύτερη αιτία οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται πριν κοιμηθούν με ηλεκτρονικές συσκευές δυσκολεύονται να ξυπνήσουν, σε αντίθεση με όσους επιλέγουν ένα βιβλίο. Το μπλε φως που εκπέμπουν τα smartphones και τα τάμπλετ, καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Αν θέλετε ένα ποιοτικό ύπνο, κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές -υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ κ.λ.π.- μιάμιση ώρα πριν πάτε για ύπνο.

3. Τρίτη αιτία η κακή στάση του ύπνου.

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα μυοσκελετικά προβλήματα που έχετε. Η κακή στάση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα,  (αν το μαξιλάρι είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά), πόνο στον ώμο, αν κοιμάστε σε πλάγια θέση με το κεφάλι πάνω στο χέρι σας, αλλά και πόνο στη μέση, ιδιαίτερα αν κοιμάστε μπρούμυτα, πάνω στο στομάχι σας. Χρόνιες συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνες για πόνους στον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση. Υιοθετώντας την κατάλληλη στάση στον ύπνο θα απαλλαγείτε από τους έντονους πόνους, στη γνάθο, στον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τους γοφούς…

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Αυχενογενής πονοκέφαλος Αιτίες - Συμπτώματα και αντιμετώπιση


Ο πονοκέφαλος είναι μια πάθηση με πολύ συχνά ενοχλήματα και από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας πολύ σοβαρής κατάστασης.

Η κεφαλαλγία - μόνη της - σπάνια αποτελεί εκδήλωση μιας βαριάς οργανικής νόσου και προπαντός όταν αυτή χρονίζει και δεν πρέπει να αποδίδεται πάντα σε ψυχογενή αίτια χωρίς να γίνεται λεπτομερής κλινική εξέταση.

Οι  πονοκέφαλοι που οφείλονται στον αυχένα ξεκινούν συνήθως από την ινιακή περιοχή, δηλαδή από τη βάση του κεφαλιού, και επεκτείνονται μέχρι την κορυφή του κρανίου και προς τα αυτιά. O πόνος μπορεί ακόμη μερικές φορές να προχωρήσει προς τον ώμο και αυτό είναι ένδειξη πως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. O πονοκέφαλος που οφείλεται σε προβλήματα του αυχένα λέγεται αυχενογενής κεφαλαλγία και οφείλεται σε κακώσεις του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στο έντονο στρες. 

Στον αυχενογενή πονοκέφαλο  ο πόνος ξεκινάει από τον αυχένα ή την ινιακή χώρα και μπορεί να απλώνεται προς την κροταφική και τη μετωπιαία χώρα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος είναι μονόπλευρος και η έντασή του επηρεάζεται από κινήσεις και παρατεταμένες θέσεις του αυχένος. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα στον αυχένα και στο σύστοιχο άνω άκρο. Από κλινική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε μεγάλο πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι ο αυχενογενής πονοκέφαλος (πονοκέφαλος αυχενικής αιτιολογίας)  είναι πιο συχνός στις γυναίκες και προκαλεί κατά μέσο όρο 18 επεισόδια το μήνα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος είναι πόνος, που γίνεται αισθητός στο κεφάλι αν και έχει την πηγή του στον αυχένα . Δηλαδή τα νεύρα, που είναι υπεύθυνα για να ενημερώνουν τον εγκέφαλο για το αίσθημα του πόνου από 2 διαφορετικές περιοχές τον αυχένα και το κεφάλι, γίνονται ένα καθώς εισέρχονται στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι: ερεθίσματα πόνου προερχόμενα από τα άνω επίπεδα του αυχένα.

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος τις περισσότερες φορές οφείλετε στο υπέρμετρο φορτίο στο οποίο εκτίθενται οι ανώτερες αρθρώσεις του αυχένα . Αυτό μπορεί να συμβεί από την μακροχρόνια λάθος στάση (λάθος στάση στο διάβασμα ή στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα ή το σήκωμα μεγάλων φορτίων . Επίσης  άλλη μια 
αιτία είναι o τραυματισμός σε τροχαίο ατύχημα.

Τα αίτια που οδηγούν στις δυσλειτουργίες αυτές είναι τα εξής:

Οι σφιγμένοι μύες στον αυχένα και το κεφάλι, η μυϊκή ανισορροπία,

Η λανθασμένη στάση, η μυϊκή αδυναμία, η λάθος στάση στον ύπνο (π.χ. μπρούμυτα), το άγχος και η έλλειψη άσκησης.

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος  παρουσιάζετε σαν ένας σταθερός αμβλύς πόνος στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα και μερικές φορές πίσω από τα μάτια ή τους κροτάφους . Πιο σπάνια στην κορυφή του κεφαλιού , στο μέτωπο ή πίσω από το αυτί. Συνήθως ο πόνος υπάρχει στην μια πλευρά αλλά περιστασιακά και στις δυο πλευρές του κεφαλιού και του προσώπου.

Συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει πόνος στην περιοχή του αυχένα, δυσκινησία και δυσκολία στο να γυρίσουμε το κεφάλι μας αριστερά δεξιά  (όλα αυτά συσχετιζόμενα με τον πονοκέφαλο).

Πόνος μουδιάσματα , βελονισμοί μπορεί να υπάρχουν πίσω στην πλάτη , τους βραχίονες και τα χέρια. Περιστασιακά οι ασθενείς με αυχενογενή πονοκέφαλο έχουν και άλλα συμπτώματα όπως : ναυτία ,ζαλάδα , βοή , μειωμένη συγκέντρωση, ανικανότητα να λειτουργήσουν και κατάθλιψη . Τα συμπτώματα αυξάνουν κατά την κίνηση του αυχένα και κατά την πολύωρη στάση (π.χ. εργασία γραφείου) .

Η  λήψη  ιστορικού και η κλινική εξέταση - αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον θεραπευτή στην διάγνωση του αυχενογενή πονοκέφαλου. Μερικές φορές οι εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν.

Στις  μορφές αυτές των πονοκεφάλων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η φυσιοθεραπεία και οι μαλάξεις από ειδικό χειροπράκτη. 

Tα παυσίπονα και τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την αυχεναλγία. Επίσης, συχνά χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ηρεμιστικά. 

Αποφύγετε όσο μπορείτε το στρες, που επιδεινώνει την κατάσταση. 

Αν  υποφέρετε από αυχενικό σύνδρομο, αποφύγετε τα σπορ που απαιτούν μυϊκή ένταση, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. 

Για να προλάβετε τον πόνο, είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο που κάθεστε. Φροντίστε να κάθεστε έτσι ώστε η πλάτη και ο αυχένας να υποστηρίζονται από το κάθισμα. 


                                                                                    Dim.Pap.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα


Η Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια χρόνια  φλεγμονώδης ρευματολογική νόσος της σπονδυλικής στήλης. Είναι μια επώδυνη χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί πόνο στη μέση και δυσκαμψία.

Τα συμπτώματα της ΑΣ μπορεί να ποικίλουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία εξαιτίας της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε συνένωση των ιερολαγόνιων αρθρώσεων. Πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους (15 έως 40 ετών) και η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα  έχει γενετικό υπόβαθρο και σχετίζεται με το γονίδιο. Σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία του γονιδίου αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από την νόσο. Αυτή η γενετική προδιάθεση μπορεί και παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα ενοχλήματα είναι μη ειδικά και είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν από τη χρόνια οσφυαλγία. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο ελαφρύς πόνος χαμηλά στη μέση, τυπικός πόνος αρθρίτιδας (νυκτερινός πόνος και πρωινή δυσκαμψία δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο σκύψιμο το πρωί καθώς σηκώνεται από το κρεβάτι του), 

η προοδευτική εγκατάσταση δυσκαμψίας σε όλη τη σπονδυλική στήλη σε συνδυασμό με οστεοπόρωση έχει προδιάθεση για σπονδυλικά κατάγματα με συνέπεια  να έχουμε σπονδυλική παραμόρφωση και αγκύλωση που οδηγεί σε αδυναμία του ασθενή. 

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων και απεικονιστικών ευρημάτων από τη σπονδυλική στήλη. Η διάγνωση θα πρέπει να βασιστεί αρχικά στην κλινική υποψία. Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις. Στόχος είναι η εντόπιση της νόσου σε αρχικά στάδια και η έγκαιρη έναρξη θεραπείας. 
Τα συνηθέστερα εργαστηριακά ευρήματα σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι:

 Αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ενώ σε μερικούς ασθενείς μπορεί να βρεθεί: Αναιμία χρόνιας νόσου

Οι απλές ακτινογραφίες μπορεί να δείξουν ιερολαγονίτιδα. Οι ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση της χρόνιας φλεγμονώδους διεργασίας. Μετά από κάκωση και υποψία κατάγματος, θα πρέπει να διενεργούνται ακτινογραφίες, ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. 

Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. 

Ποιες θεραπείες μπορούν να με βοηθήσουν;
1.- Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ασκήσεις αποτελούν τα δύο βασικά θεραπευτικά μέσα. Στόχος της θεραπείας είναι η αναστολή της φλεγμονής και των κλινικών συμπτωμάτων και η καθυστέρηση στην εξέλιξη της νόσου. 
Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και τροποποιητικούς της νόσου παράγοντες. Τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα.  Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας των περιφερικών αρθρώσεων, αλλά είναι ελάχιστα ή καθόλου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγονίων αρθρώσεων.

2.- Η μέθοδος της Χειροπρακτικής μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ασθενείς που πάσχουν από την υπόψη νόσο. Η συστηματική άσκηση των μυών της σπονδυλικής στήλης και η εκπαίδευση του ασθενή για να αποφύγει την παραμόρφωση είναι εξίσου σημαντική.



Dim.Pap.