Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Υγιείς Αρθρώσεις


Καθώς γερνάμε, οι χόνδροι και οι άλλες δομές που αποτελούν τις αρθρώσεις αρχίζουν να καταστρέφονται.

Σε μερικούς ανθρώπους, ακόμα και μια ήπια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια των λιπαντικών χαρακτηριστικών στις αρθρώσεις. Σαν αποτέλεσμα, οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες και κάθε προσπάθεια κίνησης προκαλεί πόνο.

Η άρθρωση είναι το σημείο εκείνο του σκελετού όπου ενώνονται δυο ή περισσότερα οστά. Ο μαλακός ιστός που καλύπτει την εσωτερική πλευρά της άρθρωσης ονομάζεται αρθρικός χόνδρος  ενώ στις διαρθρώσεις υπάρχει το αρθρικό υγρό το οποίο λειτουργεί σαν λιπαντικό και βοηθάει στην κίνηση χωρίς να τρίβονται τα οστά μεταξύ τους. Φλεγμονές στις αρθρώσεις  μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον αρθρικό χόνδρο και το αρθρικό υγρό δημιουργώντας πολύ δυσάρεστες  και επίπονες καταστάσεις.

Μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αρθρώσεων.

Πολύ σημαντική είναι η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους. Προσέξτε ο Δείκτης Μάζας Σώματος να κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 25. Η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση στα γόνατα, τα ισχία και βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών στις αρθρώσεις. Μελέτες δείχνουν σε κάθε αύξηση βάρους κατά 0,5 κιλό,  η πίεση στα γόνατα γίνεται 4 φορές μεγαλύτερη.

Μελέτες έδειξαν ότι:

Τα ω-3 λιπαρά οξέα  φαίνεται να προστατεύουν τις αρθρώσεις και να μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον πόνο στις αρθρώσεις σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, καθώς και τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση οι οποίες δρουν κατά των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τις αρθρώσεις. Επιλέξτε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά και «παίξτε» με την ποικιλία. Οι βιταμίνες E, A, C  που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τις αρθρώσεις. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη C φαίνεται να επιβραδύνει τη φυσιολογική φθορά στις αρθρώσεις, μέσω της συμμετοχής της στο σχηματισμό του κολλαγόνου, το οποίο είναι βασικό συστατικό του χόνδρου.

Καταναλώστε άπαχες πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά και όσπρια. Οι πρωτεΐνες   είναι σημαντικές για την καλή κατάσταση των μυών και του αρθρικού χόνδρου, παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία των αρθρώσεων.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν το ασβέστιο και η βιταμίνη  D καθώς συμβάλλουν στη μείωση  της απώλειας της οστικής μάζας και βοηθούν  στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, η λαχανίδα.

Ενυδατωθείτε επαρκώς. Το νερό βοηθάει στη λίπανση των αρθρώσεων.

Επειδή σήμερα γίνεται πολύ κουβέντα για τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά, για να τα πάρετε συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας ή το διαιτολόγο σας.

Τέλος η κατάλληλη άσκηση προστατεύει το σκελετικό μας σύστημα και τις αρθρώσεις μας. 

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα και θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο στις αρθρώσεις, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε, που θα σας βοηθήσουν να διατηρηθούν πιο υγιείς οι αρθρώσεις σας, κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της κίνησης και την καθυστέρηση της αναπηρίας.

Χάστε βάρος αν νιώθετε υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν έχετε αρχικά συμπτώματα αρθρίτιδας, όπως πόνο στις αρθρώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και η αγωγή μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της μακροπρόθεσμης βλάβης.

Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας από τραυματισμούς, ιδιαίτερα αν κάνετε αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Φυσικές λύσεις για υγιείς αρθρώσεις

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους, αποτελεί το τρίπτυχο για την προαγωγή σχεδόν όλων των εκφάνσεων της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Μέσα σε αυτές βρίσκεται σαφέστατα και η υγεία των αρθρώσεων. Εστιάζοντας στη διατροφή, θα λέγαμε πως η τήρηση ενός προγράμματος που εναρμονίζεται με τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής αποτελεί «συνταγή» και για τις αρθρώσεις μας. Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του, υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προτίμηση όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων τους και «αγάπη» για το ελαιόλαδο, χαρακτηρίζουν αυτό το μοναδικό μοντέλο διατροφής και προσδίδουν οφέλη στην υγεία των αρθρώσεων. Και επειδή οι νόμοι της επιστήμης της φυσικής διέπουν και το ανθρώπινο σώμα, η έντονη μηχανική πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις στο σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου, κάνουν επιβεβλημένη την ανάγκη για απώλεια βάρους αν και εφόσον υπάρχουν περιττά κιλά…


Πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις

Είναι γνωστό ότι με το πέρασμα του χρόνου ο σκελετός του ανθρώπου αδυνατίζει και ταυτόχρονα μειώνονται και οι συνδετικοί ιστοί μεταξύ των οστών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα σημεία των αρθρώσεων τα κόκαλα να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούν έντονους πόνους και δυσφορία.

Η βασική αρχή αφορά την πρόληψη αυτής της κατάστασης μέσω φυσιοθεραπείας όπου ενδυναμώνονται οι μυς κοντά στις αρθρώσεις και έτσι η πίεση σε αυτές μειώνεται. Ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως υπερηχογράφημα, θεραπείες με ζέστη ή κρύο, ηλεκτρική διέγερση των νεύρων, και χειροπρακτική.

Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στις αρθρώσεις σας. Η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος μαζί με τη διατροφή, αλλά να είστε προσεκτικοί να ακολουθείτε πρόγραμμα ασκήσεων χαμηλής έντασης που δεν θα επιβαρύνει περισσότερο τις αρθρώσεις.

Η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι από τις καλύτερες ασκήσεις, επειδή και οι δύο σας επιτρέπουν να ασκήστε χωρίς αν επιβαρύνετε πολύ τις αρθρώσεις σας. Επειδή το νερό έχει άνωση, το κολύμπι ανακουφίζει επίσης λίγη από την πίεση στις αρθρώσεις σας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις λόγω γήρατος:

Προστατέψτε την άρθρωση που σας πονάει με ένα περιτύλιγμα (γάζα). Επιλέξτε ελαστικό επίδεσμο αν θέλετε να την συμπιέσετε ελαφρά. Αυτό θα σας ανακουφίσει περισσότερο από τον πόνο.

Ξεκουράστε την άρθρωσή σας σε κάποιο στήριγμα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο.

Τοποθετήστε πάγο στην άρθρωση για περίπου 15 λεπτά, αρκετές φορές κάθε μέρα.

Υψώστε την άρθρωση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας.

Εφαρμόζοντας πάγο στις αρθρώσεις που σας πονούν μπορεί να ανακουφίσετε τον πόνο και να μειώσετε τη φλεγμονή.

Για μυϊκούς σπασμούς γύρω από τις αρθρώσεις, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαντικό μέσο, π.χ. μαξιλάρι θέρμανσης, ή τυλίξτε το σημείο με γάζα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό επίδεσμο ή νάρθηκα στην άρθρωσή σας για να ελαχιστοποιήσετε την κίνηση και να μειώσετε τον πόνο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγετε να διατηρείτε την άρθρωση σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή μπορεί τελικά να γίνει πιο σκληρή και να χάσει τη λειτουργία της.





Dim.Pap.




Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ


Οι Παρακάτω ασκήσεις είναι ένα σύνολο ασκήσεων που ενδείκνυνται για την θεραπεία και την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος κυρίως όταν προέρχεται μετά από επεμβάσεις: όπως ρήξη έσω – έξω μηνίσκου, ρήξη χιαστών, ρήξη συνδέσμων και πολλών άλλων παθήσεων. Όλες οι ασκήσεις πρέπει να εκτελεστούν με την καθοδήγηση του θεραπευτή σας.


1.- Από καθιστή θέση τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο και ασκούμε πιέσεις προς τα κάτω . Η Διάρκεια της πίεσης πρέπει να είναι  περίπου 5  δευτερόλεπτα  και οι επαναλήψεις  5 έως 10 φορές.

2.- Καθόμαστε στο πάτωμα και το γόνατο που θέλουμε να δυναμώσουμε είναι σε έκταση ενώ το άλλο γόνατο μένει λυγισμένο. Ανεβοκατεβάζουμε το πόδι τεντωμένο και με σταθερό ρυθμό. Εκτελούμε αυτή την άσκηση 3 φορές με  10 επαναλήψεις. Σ’ αυτή την άσκηση πρέπει να έχουμε την πλάτη μας κολλημένη  στον τοίχο.

3.- Από όρθια θέση και στηριζόμενοι σε σταθερό σημείο ανεβοκατεβάζουμε με σταθερό ρυθμό και τεντωμένο το πόδι που θέλουμε να δυναμώσουμε. Εκτελούμε 3 φορές με 10 επαναλήψεις.

4.- Από όρθια θέση και στηριζόμενοι σε ένα σταθερό σημείο ανοιγοκλείνουμε προς τα έξω με τεντωμένο το πόδι που θέλουμε να δυναμώσουμε. Εκτελούμε 3 φορές με 10 επαναλήψεις.

5.- Από όρθια θέση και στηριζόμενοι σε ένα σταθερό σημείο ανοιγοκλείνουμε προς τα μέσα με τεντωμένο το πόδι που θέλουμε να δυναμώσουμε. Εκτελούμε 3 φορές με 10 επαναλήψεις.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ


1.- Δένουμε το λάστιχο σε ένα σταθερό σημείο και το περνάμε γύρω από τον αστράγαλο μας. Με το πόδι τεντωμένο τραβάμε το λάστιχο προς τα εμπρός με σταθερό ρυθμό για δέκα φορές. Επαναλαμβάνουμε εκτελώντας στο σύνολο 3 φορές την ημέρα με 10 επαναλήψεις την κάθε φορά.

2.- Με το λάστιχο περασμένο γύρω από τον αστράγαλο εκτελούμε την εξής άσκηση: Με το πόδι τεντωμένο τραβάμε το λάστιχο προς τα έξω με σταθερό ρυθμό για δέκα φορές. Επαναλαμβάνουμε εκτελώντας στο σύνολο 3 φορές την ημέρα με  10 επαναλήψεις την κάθε φορά.

3.- Με το λάστιχο περασμένο γύρω από τον αστράγαλο μας εκτελούμε την εξής άσκηση: Με το πόδι μας τεντωμένο τραβάμε το λάστιχο προς τα μέσα με σταθερό ρυθμό για δέκα φορές. Επαναλαμβάνουμε εκτελώντας στο σύνολο 3 φορές την ημέρα με 10 επαναλήψεις την κάθε φορά.

4.- Με το λάστιχο περασμένο γύρω από τον αστράγαλο εκτελούμε την εξής άσκηση: Με το πόδι μας τεντωμένο, τραβάμε το λάστιχο προς τα πίσω με σταθερό ρυθμό για δέκα φορές. Επαναλαμβάνουμε εκτελώντας στο σύνολο 3 φορές την ημέρα με  10 επαναλήψεις την κάθε φορά.

5.- Στηρίζουμε την πλάτη σε σταθερό σημείο, όπως τοίχο ή πόρτα, ενώ τα πόδια απομακρύνονται από το σημείο στήριξης. Στηριζόμενοι πάντα στο σταθερό σημείο, χαμηλώνουμε τον κορμό ως το σημείο που δεν ενοχλεί.
Προσέχουμε ούτως ώστε τα γόνατα μας να μη ξεπεράσουν την ευθεία των δακτύλων του ποδιού.

Dim.Pap.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ 3ης ΓΕΝΕΙΑΣ


Είναι η χειροπρακτική, που για την οικογένειά μου άρχισε στο τέλος της δεκαετίας του 19ου αιώνος, τότε ο πρώτος διδάξας αυτής ήταν ο Δημήτριος Γ. Παπαδόπουλος, παππούς του γράφοντα, ο οποίος αφού μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους καθηγητές, αστέρες της Χειροπρακτικής, ξεκίνησε την δική του πορεία στην τότε τουρκοκρατούμενη ανατολική Θράκη. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα έγινε γνωστός γιατρεύοντας την γυναίκα του τότε προύχοντα της περιοχής δίχως να αγγίξει το σώμα της παθούσης. Αυτό έγινε ευρέως γνωστό σε όλη την ανατολική & δυτική Θράκη. Το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθε και εγκαταστάθηκε στον Νομό Δράμας όπου έγινε γνωστός σε όλη την Βόρειο Ελλάδα με μια μεγάλη και πλούσια πορεία σε αποκαταστάσεις μυοσκελετικών προβλημάτων.

Μέχρι την ημέρα που έφυγε από την ζωή το 1963, σε ηλικία 85 ετών, συνέχισε να ασκεί την χειροπρακτική.

Στην συνέχεια πήρε τα σκήπτρα της χειροπρακτικής ό πατέρας μου, Κωνσταντίνος Δ. Παπαδόπουλος, τριτότοκος γιος του παππού μου, ο οποίος άσκησε το κληρονομικό αυτό επάγγελμα με μεγάλη επιτυχία και έγινε γνωστός σε όλο το πανελλήνιο.

Ο γράφων είμαι ο τρίτος κατά σειρά που πήρα τα ηνία της χειροπρακτικής πριν από 25 περίπου χρόνια. Ασκώ το λειτούργημα αυτό διότι (όπως συχνά λέω) είναι η κληρονομιά μας, το αγαπώ και με πολύ σεβασμό σε καθημερινή βάση προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους ανθρώπους που με επισκέπτονται και όπως έλεγε και ο πρώτος διδάξας, «είμαστε ταγμένοι να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας»   

Με σεβασμό πάντα στον ανθρώπινο πόνο και με γνώμονα πάντα την καλή υγεία του συμπολίτη μας, αλλά και με καλή γνώση του αντικειμένου η οικογένειά μου  έχει ταχθεί στην προσφορά υγείας, περισσότερο από έναν αιώνα, διότι για εμάς η προσφορά υγείας είναι το ύψιστο αγαθό.

Το σώμα μας είναι ένας πολυσύνθετος αυτορρυθμιζόμενος μηχανισμός και το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό όλων των λειτουργιών του. Όλα τα όργανα λειτουργούν βάση ερεθισμάτων τα οποία μεταδίδονται από το νευρικό σύστημα. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η διέλευση αυτών των νευρικών ερεθισμάτων μειώνεται ή μεταβάλλεται, και ο οργανισμός δυσλειτουργεί δημιουργώντας προδιάθεση ασθένειας. 

Μία από τις βασικές αιτίες διατάραξης των νευρικών ερεθισμάτων, η οποία αφορά άμεσα τη χειροπρακτική, είναι η μετατόπιση των σπονδύλων ή άλλων αρθρώσεων του σώματος (το κοινώς αποκαλούμενο στραμπούληγμα ή μπλοκάρισμα). Η μετατόπιση αυτή προκαλεί ελάττωση του εύρους κίνησης της συγκεκριμένης περιοχής, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση & ένταση σε όλο το νεύρο μυοσκελετικό σύστημα.

Όταν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, δημιουργείται ένα φάσμα συνεχών μικροτραυματισμών λόγω του ότι οι μύες και τα νεύρα συσπώνται περισσότερο από το φυσιολογικό και ερεθίζονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται  στην πάσχουσα περιοχή μια χρόνια φλεγμονή. Στην συνέχεια αρχίζουν οι πόνοι στα άνω και κάτω άκρα με μουδιάσματα, αρχίζουν πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ίλιγγοι, πόνοι στους ραχιαίους μύες πόνοι στην οσφυϊκή μοίρα – οσφυαλγίες, στους γλουτούς – ισχιαλγίες και πάρα πολλά άλλα.

Ο Χειροπράκτης λοιπόν, εφαρμόζει την σωστή τεχνική του με ανατάξεις κ.λ.π. αποκαθιστά και επαναφέρει τη σωστή λειτουργία του μυϊκού - νευρικού συστήματος, και έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός, κατόπιν αυτών, αποδίδει τα μέγιστα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι, αν και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μυοσκελετικού χαρακτήρα, επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα χειροπρακτικό, για έναν έλεγχο (τσε καπ) ή για ένα θεραπευτικό μασάζ το οποίο αναζωογονεί όλο το σώμα. Προσωπικά πιστεύω πως ο ανωτέρω έλεγχος και το μασάζ πρέπει να γίνεται μια έως δυο φορές ανά έτος.  Η καθιστική ζωή, η πολύωρη εργασία μπροστά στους υπολογιστές, το άγχος και η μή σωματική άσκηση δημιουργούν με τον καιρό πολλά προβλήματα ακόμα και σε υγιή άτομα.

Η χειροπρακτική είναι :

Α) Η ποιο ασφαλής μέθοδος θεραπείας σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, στατιστικά ο κίνδυνος στα χέρια του ειδικού χειροπρακτικού είναι ελάχιστος, σχεδόν ανύπαρκτος.  Και,

Β) Είναι η εναλλακτική μορφή θεραπείας που μπορεί να κινητοποιήσει την κάθε άρθρωση.

Ο έμπειρος χειροπρακτικός αφού ακούσει το ιστορικό του ασθενούς, ευθύς αμέσως μπορεί να ανακαλύψει την αιτία αλλά και το ακριβές σημείο της πάθησης που προκαλεί τον πόνο.

Με κατάλληλους και εξειδικευμένους χειρισμούς γίνεται η κινητοποίηση της κάθε άρθρωσης και επανέρχεται το φυσιολογικό εύρος της κίνησής της, καθώς αρχίζει να υποχωρεί ο πόνος και η φλεγμονή από την περιοχή.

Στο βαθμό που η Χειροπρακτική δε χρησιμοποιεί φάρμακα ή άλλου είδους θεραπευτικά μηχανήματα, η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, από το είδος της πάθησης, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του προβλήματός του, από την ηλικία και την ψυχολογική του κατάσταση, από προηγούμενους τραυματισμούς που έχει υποστεί, από τη διατροφή του, το περιβάλλον και τη φύση της εργασίας του και το βασικότερο, από το αν ακολουθεί τις οδηγίες του Χειροπράκτη μετά το τέλος κάθε συνεδρίας.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με μόνο μία συνεδρία ο ασθενής “βλέπει” ίαση. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν, δύο έως τρεις επισκέψεις.

Η θεραπεία με την χειροπρακτική ενισχύσει και αναβαθμίζει το χώρο υπηρεσιών της υγείας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με υπέρτατο αγαθό, το σημαντικό περιορισμό της λήψης φαρμάκων και την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων.

Ανεπτυγμένα κράτη όπως, Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Η.Π.Α., Καναδάς κ.α. που έχουν σχολές χειροπρακτικής στα πανεπιστήμιά τους συγκαταλέγουν την χειροπρακτική ως την τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη στον τομέα της υγείας. (τυχαίο δεν νομίζω !!!).

Σήμερα (μετρήσεις έδειξαν) και στην Ελλάδα, η Χειροπρακτική είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας για μυοσκελετικά προβλήματα.



                                                                                                          Dim.Pap.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οσφυοισχιαλγία.


Η καθημερινή ρουτίνα, η καλοκαιρινή χαλάρωση το σήκωμα διαφόρων βαρών και πολλών άλλων ασχολιών εντός ή εκτός του σπιτιού μπορεί να μας φέρει πόνους στη μέση.

Όπως καταλαβαίνετε μετά από κάποια καταπόνηση της μέσης, οι πόνοι αυτοί ερμηνεύονται εύκολα. Η μέση -οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης- αποτελείται από οστά (σπόνδυλοι), συνδέσμους, αρθρώσεις και μύες. Ο πόνος στη μέση μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα παραπάνω αυτά στοιχεία, π.χ. ο σπασμός στους μύες της μέσης, είναι ένα συχνό αίτιο πόνου στη μέση.

Η οσφυοισχιαλγία έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Μεταξύ όλων αυτών είναι και η φυσιολογική φθορά που έρχεται με την συμπλήρωση των χρόνων ζωής. Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να διατηρούμε τη μέση μας υγιή και δυνατή.

Όμως δεν είναι φυσιολογικός ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις όταν μεταφέρετε ψώνια, ούτε η δυσκολία όταν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα χαμηλό αυτοκίνητο ή να σηκωθείτε από την καρέκλα. Αυτά τα προβλήματα είτε οφείλονται στο ότι κάνετε καθιστική ζωή είτε σε έναν τραυματισμό.

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Το πιο συχνό αίτιο είναι η μυϊκή καταπόνηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής κατάστασης. Η ξεκούραση για 2-3 ημέρες και ενδεχομένως ήπια παυσίπονα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Σε ορισμένες  περιπτώσεις, το αίτιο είναι πολύ πιο σοβαρό : μια δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), η σπονδυλολίσθηση, ένα κάταγμα ενός σπονδύλου μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Το κύριο σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι, προφανώς, ο πόνος που  εντοπίζεται στην μέση ή ακόμη και σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης.

Συχνά προκαλείται από ένα τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων και παρουσιάζεται συνήθως ξαφνικά, με αφορμή έναν τραυματισμό, είναι

το λεγόμενο λουμπάγκο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και κάποιες φορές, να μειώνεται με την αλλαγή στάσης του σώματος ή όταν πραγματοποιείται μια ελαφριάς μορφής σωματική άσκηση. Αντιθέτως, η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται.

Ο πόνος στη μέση θεωρείται επικίνδυνος όταν συνυπάρχει με πόνο, μούδιασμα, αδυναμία στο πόδι κ.λ.π..τότε έχουμε το φαινόμενο της καθαρής ισχιαλγίας ή της οξείας φάσης αυτής.

Η αντιμετώπιση ενός πόνου στη μέση ξεκινάει από ένα λεπτομερές ιστορικό και ακολουθεί η φυσική εξέταση. Πρέπει εκτός των άλλων να διερευνηθούν και άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθούν εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή ακόμη και μια  μαγνητική τομογραφία.

Η συντηρητική θεραπεία με ξεκούραση, φάρμακα, συνήθως αρκεί. Στην περίπτωση της οσφυαλγίας πρέπει να αποφεύγονται οι κινήσεις που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη: προτείνεται η ανάπαυση στο κρεβάτι, που δε θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από δύο μέρες. Χρήσιμη είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, βάσει ιατρικής συνταγής, ενώ η χρήση ζεστών επιθεμάτων μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Όταν ο πόνος αρχίσει να εξασθενεί, συνιστάται η ήπια φυσική άσκηση και η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης της μέσης.

Η ποιο αποτελεσματική για τη θεραπεία της οξείας οσφυοισχιαλγίας είναι η επίσκεψη σ’ έναν έμπειρο χειροπράκτη ο οποίος θα δώσει την άμεση ανακούφιση στον πόνο του ασθενούς.

Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται ειδική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η υιοθέτηση ορισμένων μέτρων βοηθούν στην πρόληψη του πόνου της μέσης, πολύ καλό κάνει, στην μυϊκή ενδυνάμωση, το κολύμπι, όπως και το περπάτημα.

Η σωστή άσκηση βοηθά πάρα πολύ στην ενδυνάμωση της μέσης. Σημαντικός είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η μείωση αυτού όταν απαιτείται, καθώς επίσης  η πραγματοποίηση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διάτασης των κοιλιακών, γλουτιαίων και των ραχιαίων μυών, οι οποίες βοηθούν στην ευλυγισία και την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματός μας.

 Άτομα με ευλύγιστη μέση, με καλά γυμνασμένους μύες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και εμφανίζουν σπανιότερα προβλήματα στη μέση τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.



Dim.Pap.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Σωστή Στάση του Σώματος μπροστά στην οθόνη του Υπολογιστή..


Η χρήση πληκτρολογίου ή του ποντικιού, σ’ έναν υπολογιστή, μπορεί να συνδεθεί πολλές φορές με σοβαρούς τραυματισμούς ή διαταραχές. Όταν χρησιμοποιείτε λοιπόν έναν υπολογιστή ίσως να αισθανθείτε περιστασιακά πόνους, μουδιάσματα, σουβλιές, ακαμψία,  στις παλάμες, τους βραχίονες, τους ώμους , αυχένα ή και σε άλλα μέρη του σώματος σας.

Τότε, μην αγνοήσετε αυτές τις ενδείξεις και επισκεφτείτε αμέσως έναν ειδικό.

ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορούν να συσχετιστούν με επίπονους και μερικές φορές με μόνιμες επιπτώσεις, τραυματισμούς ή ανωμαλίες των νεύρων, των μυών, των τενόντων ή άλλων μερών του σώματος. Αυτές οι μυοσκελετικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, την τενοντίτιδα και άλλες ασθένειες.

Είτε εργάζεστε είτε παίζετε, έχει μεγάλη σημασία να αποφεύγετε τις περίεργες στάσεις και να στέκεστε με το σώμα σας σε μια άνετη στάση. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε θέση και να κάνετε συχνά διαλλείματα όταν απασχολείστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή, έτσι αποφεύγεται δυσφορίες και κόπωση. Όταν εργάζεστε ή παίζετε στον υπολογιστή, προσαρμόστε το περιβάλλον σας και διευθετήστε τον εξοπλισμό του υπολογιστή, ώστε να διευκολύνεται η άνετη και βολική στάση του σώματος. Ο καθένας έχει τις δικές του σωματικές διαστάσεις και το δικό του περιβάλλον εργασίας, που υπαγορεύουν πώς πρέπει να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας για να εργάζεστε πιο άνετα. Ωστόσο, οι προτάσεις που ακολουθούν μπορεί να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός άνετου περιβάλλοντος.

Για να μικρύνετε το τέντωμα και να διευκολυνθούν οι άνετες στάσεις των ώμων και των βραχιόνων, δοκιμάστε τα εξής:

Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι  στο ίδιο ύψος, περίπου στο ύψος του αγκώνα. Τα χέρια σας από τον ώμο ως τον αγκώνα πρέπει να πέφτουν χαλαρά στα πλευρά σας .

Όταν πληκτρολογείτε, τοποθετήστε το πληκτρολόγιο στο κέντρο μπροστά σας και το ποντίκι κοντά του .

Για να διευκολύνετε τις σωστές στάσεις των καρπών και των δακτύλων, δοκιμάστε τα εξής:

1.Διατηρείτε τους καρπούς σας ίσιους ενώ πληκτρολογείτε και ενώ χρησιμοποιείτε ποντίκι.

2.Αποφεύγετε να κάμπτετε τους καρπούς σας προς τα πάνω, κάτω ή πλάγια. Εάν το πληκτρολόγιό σας έχει στηρίγματα, ανοίξτε τα αν έτσι διευκολύνεστε να διατηρήσετε άνετη και ίσια θέση για τους καρπούς.

3.Πληκτρολογείτε έχοντας τις παλάμες και τους καρπούς σας στον αέρα επάνω από το πληκτρολόγιο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το βραχίονα για να φθάνετε σε απομακρυσμένα πλήκτρα και να μη χρειάζεται να τεντώσετε τα δάχτυλα σας.

Όταν κάνετε διαλείμματα, το σώμα σας να ξεκουράζεται μετά από μια δραστηριότητα, Έτσι θα έχετε ποικιλία στις καθημερινές σας δραστηριότητες και θα εργάζεστε παραγωγικά.
Η σωστή θέση στο υπολογιστή είναι πολύ σημαντική διότι μειώνει τις φορτίσεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τραυματισμού της. Αυτό  είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε μια κοινωνία στην οποία χρησιμοποιείται αρκετά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και πολλές ώρες χωρίς να έχουμε εκπαιδευτεί στην σωστή εργονομία.
Η κακή στάση μπορεί να είναι υπεύθυνη για πόνο στην μέση, πόνο στον αυχένα, πόνο στους ώμους, πονοκέφαλο κ.α.

Στην καθιστή θέση:
•    Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια εργονομική σωστή καρέκλα η οποία σας προσφέρει σταθερή και σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης.
•    Το ύψος της καρέκλας πρέπει να επιτρέπει στα γόνατα σας να βρίσκονται σε γωνία 90ο μοιρών (είναι πολύ σημαντικό τα γόνατα να μην ξεπερνούν το ύψος των ισχίων) και τα πέλματα σας να έχουν πλήρη επαφή με το πάτωμα.

•    Η λεκάνη σας πρέπει να ακουμπά στην καρέκλα και να υπάρχει μια υποστήριξη για την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (εάν δεν διαθέτει η καρέκλα τον αντίστοιχο σχεδιασμό τότε χρησιμοποιούμε μια τυλιγμένη πετσέτα ή ένα μικρό μαξιλάρι).
•    Οι ώμοι σας πρέπει να είναι προς τα πίσω και το πιγούνι σας προς τα μέσα.
•    Το ύψος του γραφείο πρέπει να σας επιτρέπει να έχει τους αγκώνες σας λυγισμένους στις 90ο μοίρες.
•    Το πληκτρολόγιο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σας. Αν πρέπει να κοιτάτε τα πλήκτρα τότε ρυθμίζεται την απόσταση με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύψετε το κεφάλι για να δείτε (χρησιμοποιείται μόνο τα μάτια).
•    Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά και ελαφρώς πιο χαμηλά από το επίπεδο των ματιών σας (όχι στο πλάι η πιο ψηλά από το επίπεδο των ματιών σας).

•    Η καρέκλα σας πρέπει να βρίσκεται όσο πιο δυνατόν πιο κοντά στο γραφείο σας.
 
•    Συχνά διαλείμματα για περπάτημα ή ασκήσεις πρέπει να γίνονται για την πρόληψη ενοχλήσεων.  

 Ώμοι, αυχένας, πλάτη: Πρόκειται για τη σημεία του σώματος που ενοχλούνται συχνότερα και περισσότερο από την πολύωρη χρήση του υπολογιστή. Το αίσθημα που νιώθουμε είναι πόνος, δυσκινησία, «πιάσιμο» και οφείλεται στη λάθος στάση του σώματος μπροστά στην οθόνη. Το «καλό» με αυτές τις ενοχλήσεις είναι ότι σπάνια θα οδηγήσουν σε σοβαρές, μακροχρόνιες παθήσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν και άλλα μέλη του σώματος (σε αντίθεση με τις παρακάτω ενοχλήσεις). Είναι όμως απαραίτητο να τις προλάβουμε ή και να τις αντιμετωπίσουμε δραστικά.

Πρέπει επίσης να φροντίσουμε να τοποθετήσουμε και τον ίδιο τον υπολογιστή μας στη σωστή θέση, έτσι ώστε όταν καθόμαστε τόσες ώρες μπροστά του, να νιώθουμε άνετα και ξεκούραστα. Η οθόνη, λοιπόν, το υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται στην ευθεία, ακριβώς μπροστά μας, ώστε να μη χρειάζεται να στρίβουμε το λαιμό μας σε άβολες γωνίες. Το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την οθόνη για να βοηθά το βλέμμα μας να κοιτάζει μόνο ευθεία, ενώ για να διατηρούμε το σωστό ύψος των χεριών και των καρπών μας, πρέπει να προσαρμόσουμε την καρέκλα του γραφείου μας έτσι ώστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να βρίσκονται χαμηλότερα από τους αγκώνες μας.

Η δε καρέκλα στην οποία καθόμαστε πρέπει να στηρίζει την πλάτη μας σε ευθεία θέση με μία ελαφριά, χαλαρή κύρτωση. Πρέπει επίσης να είναι προσαρμόσιμη ως προς το ύψος, έτσι ώστε να ακουμπούν τα πόδια μας καλά στο έδαφος και οι μηροί μας να βρίσκονται σε παράλληλη με το πάτωμα θέση. Βεβαιώστε, ακόμα, ότι το ύψος της καρέκλας επιτρέπει στο πάνω μέρος των χεριών και στους αγκώνες να λειτουργούν παράλληλα με τον κορμό του σώματος,

Πολλοί χρήστες υπολογιστών παραπονούνται για πόνους στα μάτια μετά από παρατεταμένη χρήση.

Τα Συμπτώματα  αυτά μπορεί να είναι:
- Πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια ή/ και μετά τη χρήση του υπολογιστή.
- Ερεθισμένα ή/ και ξηρά μάτια.
- Θολή όραση.
- Χάσιμο της θέσης όταν κινούμε τα μάτια μεταξύ του πληκτρολογίου και της οθόνης.
- Δυσκολία να δούμε καθαρά σε μεγάλη απόσταση μετά από παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή.

 Η αντανάκλαση του φωτός στην οθόνη μπορεί, επίσης, να σας κουράζει, γι’ αυτό τοποθετήστε ένα φίλτρο μπροστά της που θα απορροφά την ενοχλητική γυαλάδα
.
                                                                                          Dim.Pap.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τους έντονους ρυθμούς που ζούμε και το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας..!!!


Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής σίγουρα αποτελούν ένα εμπόδιο καθώς περιορίζουν τους περισσότερους από εμάς να βρούμε ελεύθερο χρόνο για να δούμε τους φίλους μας, να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ευχαριστούν, να ξεκουραστούμε. Πόσο μάλλον να ασκηθούμε.

Το περπάτημα, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως άσκηση για το σώμα, -όπως και όλες οι αεροβικές ασκήσεις- που μπορεί να γίνει εύκολα από τον καθένα και θεωρείται απαραίτητη τόσο για όσους κάνουν δουλειά γραφείου και έχουν γενικότερα μία καθιστική ζωή, όσο και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών δραστηριοτήτων για να ασκήσουν το σώμα τους, όπως συμβαίνει με τους νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Όποιος θέλει να κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό του, ας αρχίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες που έχει να αναπτύξει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πάρα πολλά νοσήματα.!!!!


Γιατί λέμε ότι το περπάτημα είναι τόσο καλό για την υγεία;

Σύμφωνα με μια έρευνα, όσοι άνθρωποι φροντίζουν να είναι δραστήριοι 30 λεπτά την ημέρα διατρέχουν, μεταξύ άλλων, μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα

Εγκεφαλικά.

Οστεοπόρωση

Κατάθλιψη

Παχυσαρκία

Υπέρταση

Οσφυοισχιαλγίες

Και πολλές άλλες ασθένειες.

Ένα από τα μεγάλα οφέλη που προκύπτουν από το περπάτημα, είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Το βάδισμα είναι ο ιδανικότερος - ξεκούραστος και εύκολος τρόπος για να χαθούν τα περιττά κιλά, καθώς η συνεχής κίνηση συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους, διατηρώντας το δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας περίπατος μέτριας έντασης, μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώσετε περίπου 300 θερμίδες την ώρα. 

H καλύτερη πρόληψη και θεραπεία για την οστεοπόρωση μετά την σωστή διατροφή σε γαλακτοκομικά είναι η γυμναστική. Και δεν εννοούμε κάτι δύσκολο. Αρκεί περπάτημα ή κολύμπι. Περπάτημα τόσο όσο δεν θα κουραστείτε. Καταργείστε το ασανσέρ ανεβείτε σκάλες, αφήστε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά από εκεί που έχετε να πάτε. Έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει η οστική πυκνότητα. Έχει βρεθεί ότι οι αθλητές αυξάνουν την οστική τους πυκνότητα. Άρα καθιερώστε την κίνηση στην καθημερινότητά σας και θα απομακρύνετε τον κίνδυνο των καταγμάτων.

Επιπλέον, το περπάτημα βελτιώνει αισθητά την καρδιαγγειακή λειτουργία. Συμβάλλει στην αύξηση της καρδιακής συχνότητας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει πιθανό κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και θρομβώσεων, σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Το καθημερινό βάδισμα άλλωστε, συνιστάται ακόμα και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πάσχουν από άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, προκειμένου να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους.

Επιπλέον, συντελεί στη διατήρηση της καλής διανοητικής κατάστασης των ηλικιωμένων ατόμων, σύμφωνα με έρευνα νευρολόγων του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια. Όπως οι επιστήμονες υποστηρίζουν τα άτομα τα οποία κάνουν τακτικούς περιπάτους, παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν σταδιακή απώλεια μνήμης και εκφυλισμό των εγκεφαλικών τους κυττάρων, συμπτώματα τα οποία συσχετίζονται άμεσα με το γήρας. 

Ένας χρόνος απλό περπάτημα ή ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να κάνει θαύματα για τη μνήμη των μεσηλίκων και να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα

Όσον αφορά στην ψυχική υγεία του ατόμου το περπάτημα συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών οι οποίες δημιουργούν μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης, καθώς έχουν δράση αγχολυτική και ηρεμιστική.

Στην περίπτωση όμως που έχετε ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας σας, και αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όπως αναπνευστικές δυσλειτουργίες, καρδιακές αρρυθμίες, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν εντάξετε το περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Φυσικά δεν θα σας αποτρέψει από το να υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια. Απλά θα σας δώσει κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες, όσον αφορά στο χρόνο ή στην απόσταση την οποία ενδείκνυται να διανύσετε προκειμένου να μην υπάρξουν τυχόν βλαπτικές συνέπειες για την υγεία σας.

Το περπάτημα συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αερόβιων ασκήσεων. Αερόβια άσκηση ονομάζεται η άσκηση που επιτυγχάνει να διατηρεί το σώμα σε διαρκή κίνηση, 15 λεπτά τουλάχιστον, και να διατηρείται η καρδιακή συχνότητα, όλο αυτό το διάστημα, περίπου στο 70% της μέγιστης φυσιολογικής.

Το περπάτημα, για να έχει σημαντικά και ουσιαστικά οφέλη θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά την ημέρα και να γίνεται σε καθημερινή βάση ή εάν όχι σε καθημερινή, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Από κει και πέρα εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε άνθρωπος το κατά πόσο μπορεί να επεκτείνει το χρόνο περπατήματος

Η ένταση και η διάρκεια του περπατήματος θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη φυσική κατάσταση του ατόμου και με τις συνθήκες που υπάρχουν, π.χ. υγρασία, κρύο, ζέστη, ντύσιμο, γεμάτο στομάχι κτλ. Ένας πρακτικός κανόνας για να μπορείτε να βρείτε πώς να προσαρμόσετε την ένταση και τη διάρκεια του βαδίσματος στις αντοχές του οργανισμού σας είναι με το να αισθάνεστε ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή ενώ περπατάτε, να μιλήσετε χωρίς να λαχανιάσετε. Ένας δεύτερος τρόπος είναι με το να ελέγχετε κατά τη διάρκεια του περπατήματος τους παλμούς της καρδιάς σας.


Όχι περπάτημα μετά το φαγητό, αλλά μετά από 20 λεπτά περίπου.


Το περπάτημα ίσως να μην ενδείκνυται για όλους, κυρίως για όσους έχουν εκφυλιστική πάθηση στα κάτω άκρα, όπως αρθρίτιδα ή καρδιαγγειακή νόσο να δουν τον γιατρό τους πριν αρχίσουν κάποιο πρόγραμμα άσκησης. Ορισμένα συμπτώματα αρθρίτιδας μπορεί να χειροτερεύσουν.

Οι αρχάριοι καλό θα είναι να ξεκινήσουν σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξήσουν σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ταχύτερος από ότι στο καθημερινό περπάτημα και η ένταση να ανεβαίνει μετά τα πρώτα δέκα λεπτά. Η ταχύτητα δεν πρέπει να προκαλεί λαχάνιασμα, αλλά να επιτρέπει τη φυσιολογική αναπνοή.

Τι είδους άλλη δραστηριότητα μπορεί να επιλέξει κανείς πέρα από το περπάτημα; Ποδήλατο, τζόκινγκ, αεροβική, χορό, κολύμπι, ανάβαση σκάλας, ασκήσεις στο γυμναστήριο και έντονη κηπουρική, είναι μερικές καλές επιλογές.



Dim.Pap.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πόνος στην πλάτη. Ποιες οι αιτίες και τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψή του..


Αποτελέσματα μια έρευνας έδειξαν ότι το  80% περίπου του πληθυσμού θα υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 50% του εργαζόμενου πληθυσμού θα βιώσει συμπτώματα πόνου στην πλάτη ή στον αυχένα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ο πόνος της πλάτης περισσότερο παρουσιάζεται σε όσους είναι ηλικίας από 30 μέχρι 60 ετών. Λίγοι άνθρωποι κάτω των 18 και πάνω των 60 ετών έχουν προβλήματα πλάτης. Κατά ένα μέρος, οι στατιστικές αυτές αντανακλούν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι ενήλικοι, ενώ οι έφηβοι έχουν εύκαμπτες πλάτες και η σπονδυλική στήλη των ηλικιωμένων γίνεται λιγότερο εύκαμπτη, γεγονός που τους προφυλάσσει από την καταπόνηση, περιορίζοντας τον αριθμό κινήσεών της. Είναι πιθανότερο ότι θα έχετε πόνους στην πλάτη, αν οι καθημερινές σας δραστηριότητες περιλαμβάνουν ανύψωση και μεταφορά.

Σε πολλές περιπτώσεις ο οξύς πόνος στην πλάτη είναι απλά μια αντίδραση σε ασυνήθιστη χρήση. Αν δεν ασκείστε συχνά και ξαφνικά περνάτε μια μέρα μετακινώντας έπιπλα ή σκάβοντας στον κήπο, μπορεί, την επόμενη μέρα, η πλάτη σας να είναι πιασμένη και να πονάει. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο πόνος και το πιάσιμο οφείλονται σ' ένα περαστικό σπασμό των μυών και ένα μικρό διάστρεμμα των συνδέσμων στην πλάτη σας, μια μικρή δηλαδή βλάβη, που μπορεί επίσης να συμβεί από υπερβολικό τέντωμα ή από αδέξιο σήκωμα ενός μεγάλου βάρους.
Μπορεί να νιώσετε έναν ξαφνικό οξύ πόνο στην πλάτη ή, ακόμη σαν κάτι να διαπερνά ιδιαίτερα στο ευαίσθητο σημείο ανάμεσα στους μυς του κάτω μέρους της πλάτης σας.
Άλλες αιτίες ξαφνικού πόνου στην πλάτη είναι ο πόνος των αρθρώσεων και η πρόπτωση δίσκων . Οι τραυματισμοί αυτοί έχουν την τάση να προκαλούν πιο δυνατούς και επίμονους πόνους. Στην πρώτη περίπτωση άρθρωσης σπονδύλων, που συχνά ακολουθεί μια περιστροφική κίνηση, δυο ή περισσότεροι γειτονικοί σπόνδυλοι ξεφεύγουν ελαφρά και ερεθίζονται οι αρθρώσεις από την ευθυγράμμισή τους. Με την πρόπτωση του δίσκου, μέρος του σκληρού εξωτερικού στρώματος που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σπονδύλους σπάει, επιτρέποντας το μαλακό κέντρο του δίσκου να προεξέχει. Η προεξοχή αυτή πιέζει ένα από τα νεύρα που βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη. Η πρόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός μικρού τραυματισμού, αν ο δίσκος έχει φθαρεί από προηγούμενη τριβή και καταπόνηση. Και με τη μετατόπιση της άρθρωσης και με την πρόπτωση του δίσκου, οι μύες που βρίσκονται πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή τείνουν να συσπαστούν, οπότε χειροτερεύει ο πόνος. Η πρόπτωση ενός δίσκου μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους που κινούνται προς ένα πόδι (ισχιαλγία). Ο Βήχας το γέλιο μπορούν επίσης ν' αυξήσουν τον πόνο. Αιτίες λοιπόν πόνου της πλάτης είναι:

Η Θλάση των μυών είναι η πιο κοινή αιτία για τον πόνο της μέσης.

Η ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου που ονομάζεται επίσης κήλη δίσκου, είναι μια άλλη κοινή αιτία του πόνου στην μέσης.

Η στένωση της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί πόνο στην πλάτη ενίοτε μπορεί αυτός να  οφείλεται εν μέρει στην αρθρίτιδα η οποία συχνά επηρεάζει αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και τα δάχτυλα.

Η σπονδυλολίσθηση η οποία  προκαλεί πόνο στην πλάτη. Η πιο κοινή αιτία σπονδυλολίσθηση οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλαγές που προκαλούν απώλεια της κανονικής σταθεροποίηση των δομών της σπονδυλικής στήλης. Αν η σπονδυλική στήλη γίνεται αρκετά ασταθής, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα.

Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ορθοπεδικά προβλήματα.                
Ο πόνος στην πλάτη από οστεοπόρωση σχετίζεται συνήθως με συμπίεση των καταγμάτων του σπονδύλου.


Οι πιο πολλοί οξείς πόνοι της πλάτης μπορεί να υποχωρήσουν, αν δοθεί χρόνος στο πονεμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης να επουλωθεί. Συνήθως η επούλωση βοηθιέται με ανάπαυση, διάρκειας άνω των 24 ωρών. Προσπαθήστε ν' αποφύγετε κάθε θέση ή κίνηση που επιδεινώνει τον πόνο. Αν πρέπει να καθίσετε, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε στητοί, αρκετά πίσω στην καρέκλα. Όταν σηκώνεστε από την καρέκλα ή το κρεβάτι, πιέστε με τα χέρια σας, για να περιορίσετε την καταπόνηση της σπονδυλικής σας στήλης. Για να κινηθείτε από ξαπλωτή θέση, κυλιστείτε μέχρι την άκρη του κρεβατιού και κατεβάστε τα πόδια σας στο πάτωμα, την ίδια ώρα που σηκώνετε το επάνω μέρος του κορμιού σας.
Η θεραπεία επίμονων πόνων εξαρτάται από την αιτία τους.   Μπορείτε  να βάλετε ζεστό επίθεμα, μια θερμαινόμενη κομπρέσα ή θερμοφόρα και στη συνέχεια να επισκεφτείτε έναν έμπειρο χειροπράκτη για επίλυση του προβλήματος.

Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τον πόνο στην μέση;
1.-Ένα καλό στρώμα έχει διάρκεια ζωής οκτώ με δέκα χρόνια. Μετά από αυτή την περίοδο η σπονδυλική στήλη δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην πλάτη. Η αντικατάσταση λοιπόν του στρώματος είναι απαραίτητη.

2.-Εάν αρέσκεστε στο να μεταφέρετε συνεχώς αντικείμενα, θα πρέπει να γνωρίζεται πως, η πλάτη σας δε σας ευγνωμονεί για αυτό! Η μεταφορά βαρέων αντικειμένων ή ακόμα και τσαντών (όπως αυτές που κρατάνε οι γυναίκες ή τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ) από τη μια πλευρά του σώματος, προκαλεί τη διαταραχή της ισορροπίας του και οδηγεί σε ενοχλήσεις της πλάτης.

3.-Τα πολύ ψηλά τακούνια αναγκάζουν την πλάτη να κυρτώνει, κάνοντας τις αρθρώσεις να πιέζονται. Από την άλλη βέβαια και τα πολύ ίσια παπούτσια μπορεί να κάνουν επίσης κακό στην πλάτη, μια και τις περισσότερες φορές δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη για το πόδι, αναγκάζοντας την πλάτη να προσπαθεί να διανείμει το σωματικό βάρος σωστά. Για τον καθένα το ιδανικό ύψος τακουνιού είναι διαφορετικό.

4.-Άσχημα νέα για εκείνους που κάνουν δουλειά γραφείου! Η εργασία αυτή κάνει κακό στην υγεία. Αν και μπορεί να νοιώθει κανείς όμορφα και ξεκούραστα κάνοντας ένα καθιστικό επάγγελμα, παρόλα αυτά η στάση του σώματος τις περισσότερες φορές είναι λάθος και οδηγεί σε πόνους στην πλάτη, ενώ παράλληλα προκαλεί αδυναμία των μυών, λόγω αδράνειας. Με το να κάθεται κάποιος βάζει περισσότερη πίεση στη σπονδυλική του στήλη κατά 50% από το αν ήταν όρθιος!

5.-Η άσκηση χτίζει μύες που είναι χρήσιμοι για την υποστήριξη της πλάτης. Όταν αυτή δε γίνεται σωστά και με σύστημα, τότε δεν υπάρχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Dim.Pap.


Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την οσφυαλγία..

Η οσφυαλγία είναι μια συχνή δυσάρεστη πάθηση και η θεραπεία της απαιτεί συχνά πολλές φυσιοθεραπείες  σε ειδικά θεραπευτήρια, μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή.

Τελευταία δημοσιεύτηκε μια μελέτη από ομάδα επιστημόνων της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, η ομάδα αυτή εξηγεί πως  ένα απλό αεροβικό πρόγραμμα βάδισης, προσφέρει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όσον αφορά την ανακούφιση από την οσφυαλγία, με τα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, τα οποία απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις σε εξειδικευμένα κέντρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βάδιση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα τριάντα λεπτών κάθε φορά.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η έρευνα έχει δείξει, ότι όταν κάποιος βαδίζει ζωηρά, οι μύες της ράχης και της κοιλιάς λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσαν αν το άτομο εκτελούσε πλήρεις, επίπονες ασκήσεις,  ειδικές για τους συγκεκριμένους μύες. Και σε αντίθεση με τα επίπονα ειδικά προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, το  βάδισμα είναι μια εξαιρετικά απλή δραστηριότητα, που δεν απαιτεί τίποτε το ιδιαίτερο.
Σ’ αυτή τη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 60 ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία. Στη συνέχεια, μοίρασαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες. Οι μισοί συμπλήρωσαν ένα πλήρες πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, το οποίο αποτελείτο από δύο έως τρεις συνεδρίες ασκήσεων την εβδομάδα, επί έξι εβδομάδες. Οι άλλοι μισοί συμπλήρωσαν ένα πρόγραμμα αεροβικού βαδίσματος, κάνοντας περπάτημα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες άρχιζαν με είκοσι λεπτά βάδισμα και συνέχισαν μέχρι 40 λεπτά, καθώς βελτιωνόταν η αντοχή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλες τις μετρήσεις τους, αποδεικνύοντας ότι το βάδισμα είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όσο και η αγωγή που θα μπορούσε να είχε γίνει στα ειδικά εργαστήρια.
Επίσης έδειξε ότι το πρόγραμμα βαδίσματος έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, αφού ενθαρρύνει τους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής που συνολικά βοηθά γενικότερα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει  το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο και μειώνει το στρες.
Σύμφωνα  με μια μελέτη η οποία  δημοσιεύεται στο περιοδικό The Spinal Journal,  τα  άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγία,  δεν κινούνται όπως τα υγιή  άτομα. Ο πόνος, και ο φόβος για το πόνο,  μεταβάλλουν τον τρόπο της  κίνησής τους.
Αυτό  εξηγεί εν μέρει, το πώς  μπορεί μια οξεία οσφυαλγία να γίνει  χρόνια.
ΔΕΙΔΑΓΜΑ: 
ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΙΣ ΟΣΦΥΟΙΣΧΙΑΛΓΙΕΣ..!!!

Dim.Pap.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Οι πόνοι της μέσης, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και η σημασία της σωστής στάσης.

Οι σωστές οδηγίες μας προτρέπουν να πάρουμε ορθή στάση και να κινηθούμε σε πρακτικές κατευθύνσεις για τη μείωση της καθημερινής φθοράς της Σπονδυλικής Στήλης και γενικά των αρθρώσεων, ούτως ώστε να αποφύγουμε την καταπόνηση αυτών.
Έρευνες έδειξαν ότι οκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία. Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους. Συνήθως ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, όταν μεταφέρετε τα ψώνια σας, όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι ή όταν δένετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας.
Στην χώρα μας, το ποσοστό των Ελλήνων εργαζόμενων που έχουν αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της εργασίας, αγγίζει το 33% , ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ποσοστό που αγγίζει το 46% αναφέρει συχνούς κι έντονους μυϊκούς πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Η σπονδυλική στήλη είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα και ο κεντρικός άξονας του ανθρώπινου σώματος πάνω στον οποίο στηρίζονται το κεφάλι, τα άνω άκρα και όλα τα όργανα του θώρακα και της κοιλιάς. Καταλήγει στη λεκάνη πάνω στην οποία μεταφέρει το συνολικό βάρος του σώματος από τη μέση και πάνω. Δεν είναι τυχαίο που η έννοια "σπονδυλική στήλη" έχει επικρατήσει να σημαίνει θεμέλιο, βάση, κεντρική στήριξη, “το σασί του ανθρώπου”  λόγω του ότι η σπονδυλική στήλη συγκεντρώνει όλες αυτές τις ιδιότητες και είναι ο κεντρικός άξονας του σώματος, πάνω στον οποίο στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα όργανα.
Οι κακώσεις είναι το αποτέλεσμα μιας απότομης άσκησης δυνάμεων μεγαλύτερων από τις αντοχές των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένη η σπονδυλική στήλη. Οι συνέπειες είναι ανάλογες με το μέγεθος, τη φορά, τη διάρκεια των δυνάμεων αλλά και την αντίσταση της σπονδυλικής στήλης και συνολικά του ίδιου του οργανισμού τις στιγμές του ατυχήματος. 
Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να αποφύγουμε την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης στη μέση ή στο αυχένα, πρέπει πάντοτε να έχουμε την κατάλληλη θέση ή στάση του σώματός μας.
Αναλύοντας όμως τα αίτια της οσφυαλγίας ή του αυχενικού ανακαλύπτουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε συγκεκριμένη οργανική πάθηση η οποία είναι ανεξάρτητη από τις συνθήκες της απλής καθημερινής κόπωσης, φθάνοντας το 33% χωρίς να υπολογίζονται κακώσεις, ρευματοπάθειες, οστεοαρθρίτιδες, διάφορες  φθορές λόγω χρόνου, επιπρόσθετο κοιλιακό βάρος και αγύμναστο μυϊκό σύστημα.
Η κακή στάση ηρεμίας δεν μπορεί να προκαλέσει οργανική πάθηση στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί όμως να προκαλέσει κόπωση τοπικά η οποία θα εκδηλωθεί με μυϊκό σπασμό και πόνο και θα αναγκάσει το άτομο σε αλλαγή στάσης. Κακή στάση είναι επίσης αυτή που αναγκάζει σε επιπλέον μυϊκό έργο τα άκρα ή τον κορμό ενώ θα μπορούσαν αυτά να δουλεύουν πιο ξεκούραστα, όπως η θέση (ύψος) του καθίσματος σε σχέση με το ύψος του γραφείου, η απόσταση καθίσματος - γραφείου η οποία επηρεάζεται και από την όραση.
Καλό είναι να γίνονται συχνά αλλαγές της στάσης χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και το κυκλοφορικό. Οι συχνές αναγκαστικές αλλαγές στάσης λόγω ενοχλημάτων όπως πόνος, μούδιασμα κ.λ.π. υποδηλώνουν την ύπαρξη οργανικής πάθησης.
Σωστή στάση είναι η βολική στάση. Προϋπόθεση για τη σωστή στάση είναι το σωστό κάθισμα πάνω στο οποίο πρέπει να ακουμπάνε όσο γίνεται πιο καλά οι μηροί, η μέση και η πλάτη. Η εμφάνιση πόνου σημαίνει κακή στάση ή ύπαρξη παθολογίας. Ο πόνος υπαγορεύει και καθοδηγεί για τη σωστή θέση και στάση.


Τι μπορείτε να κάνετε αν σας πιάσει πόνος στην μέση;
Να  ξαπλώσετε στο κρεβάτι σε ύπτια θέση (ανάσκελα), σε θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και ανασηκώσετε την πλάτη και το κεφάλι σας. 
Μπορείτε επίσης να βάλετε μια θερμοφόρα στη μέση,  τα ζεστά επιθέματα βοηθούν, είναι μυοχαλαρωτικά .
Παρόμοια δράση (χαλάρωση των μυών μέσω της θερμότητας) έχουν τα έμπλαστρα και οι αλοιφές που διατίθενται στα φαρμακεία. Προτιμότερο  είναι, να βάζετε τη θερμοφόρα ή το έμπλαστρο το βράδυ ή πριν το μεσημεριανό ύπνο και όχι λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Επίσης βοηθούν πάρα πολύ οι ήπιες μαλάξεις στην οσφυϊκή περιοχή. 
Ασκήσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τους ραχιαίους & κοιλιακούς μυς, βοηθούν πάρα πολύ. Οι ασκήσεις συστήνονται κυρίως μετά από  οξεία φάση του πόνου.
Πολλές φορές επιβάλλεται και η χορήγηση φαρμάκων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά) .
Και μετά ή πριν απ’ αυτά, να επισκεφτείτε έναν έμπειρο Χειροπρακτικό, ο οποίος θα δώσει την κατάλληλη λύση στο θέμα σας..


Dim.Pap.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Κάντε τζόκινγκ για να ζήσετε περισσότερο!!!

Όσοι κάνουν κατά διαστήματα έντονη σωματική άσκηση, όπως τζόκινγκ, ποδήλατο ή αεροβική γυμναστική, ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο χρόνια, σε σχέση με όσους ασκούνται λιγότερο χρόνο και πιο ήπια. Όμως και οι τελευταίοι, ακόμη κι αν ιδρώνουν λιγότερο από όσο συνιστούν οι ειδικοί, πάλι ωφελημένοι βγαίνουν, καθώς κι αυτοί έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα  επιστημονικής έρευνας, στην οποία ανέλυσαν στοιχεία για ανθρώπους πάνω από 200.000 σε περίπου έξι (6) χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ..
Η μελέτη δείχνει ότι τα σύντομης διάρκειας «ξεσπάσματα» έντονης άσκησης, που κάνουν κάποιον να λαχανιάζει, είναι προτιμότερα από την μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση μέτριας έντασης (ήπια γυμναστική, χαλαρό κολύμπι, δουλειές του σπιτιού κ.α.), όσον αφορά τη μείωση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου. Η μείωση του κινδύνου είναι της τάξης του 9% έως 13% για τη σύντομη αλλά έντονη άσκηση, ανάλογα με το πόσο χρόνο αφιερώνει κανείς σε τέτοια άσκηση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επίσημες οδηγίες, δύο λεπτά μέτριας άσκησης ισοδυναμούν χονδρικά με ένα λεπτό έντονης άσκησης, από άποψη ωφελειών για την υγεία. Γι' αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους ενήλικες να ασκούνται είτε 150 λεπτά με ήπιο τρόπο μέσα στην εβδομάδα, είτε 75 λεπτά με εντατικό τρόπο. Κάθε άνθρωπος αφήνεται ελεύθερος να διαλέξει τι προτιμά..
Η νέα μελέτη φαίνεται πάντως να «γέρνει» τη ζυγαριά της προτίμησης υπέρ της έντονης άσκησης. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η έντονη άσκηση ωφελεί τους πάντες, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους και άσχετα από το αν κάποιος έχει χρόνια πάθηση, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.
Ακόμα και μικρές ποσότητες έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αν κανείς καταφέρνει να κάνει μια τέτοια άσκηση έστω και για λίγο, αυτό θα έχει σημαντική θετική επίπτωση για την μακροζωία του.
Όμως πρέπει πάντα ο ενδιαφερόμενος να συμβουλευτεί τον γιατρό του προτού ξεκινήσει κάποιου είδους έντονης άσκησης, επειδή αυτή μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τους παλμούς της καρδιάς του ή να του κόψει την αναπνοή. Αυτή η προειδοποίηση ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ιδίως αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και γενικότερα για οποιονδήποτε δεν είχε ποτέ στο παρελθόν δοκιμάσει να κάνει έντονη άσκηση.
Αλλά και η λίγη άσκηση κάνει τη δουλειά της
 Μια άλλη ξεχωριστή αμερικανοσκανδιναβική επιστημονική έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν η σωματική άσκηση είναι λιγότερη από τη συνιστώμενη, πάλι παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία έξι προηγούμενων επιστημονικών μελετών, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 660.000 άνδρες και γυναίκες 21 έως 98 ετών, για μια περίοδο τουλάχιστον 14 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμα και όσοι έκαναν λιγότερα από 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου.
Όσοι ασκούνταν περισσότερο χρόνο από το συνιστώμενο ελάχιστο όριο των 150 λεπτών, είχαν κατά μέσο όρο 31% έως 37% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όμως, από ένα σημείο και μετά το όφελος της άσκησης φαίνεται ότι «πιάνει ταβάνι»: το όριο αυτό είναι περίπου τα 600 λεπτά την εβδομάδα (δέκα ώρες), πέρα από το οποίο τα έξτρα οφέλη για την υγεία είναι μικρά. Από την άλλη, πάντως, δεν φαίνεται ότι η πολλή άσκηση, ακόμα και ο Μαραθώνιος, κάνει κάποιο κακό (εκτός και αν υπάρχει προϋπάρχον πρόβλημα υγείας).
Το κεντρικό μήνυμα, όσον αφορά την άσκηση και την υγεία, είναι απλό: το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτε και το περισσότερο είναι καλύτερο από το λιγότερο.

                                                                                                                                                                                                                      Dim.Pap.