Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τι πρέπει να κάνετε όταν αλλαγές του καιρού είναι υπεύθυνες για τον πόνο των αρθρώσεων σας.

Οι απότομες εναλλαγές του καιρού και η αύξηση της υγρασίας επηρεάζουν πάρα πολύ την υγεία ατόμων με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις και όχι μόνο.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Να αποφύγετε την άσκηση σε ανοιχτούς χώρους με υψηλή υγρασία, γιατί ο υγρός αέρας που μπαίνει στους πνεύμονες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.
Τις πολύ κρύες και υγρές ημέρες καλό είναι να ντύνεστε καλά.
Αν έχετε έντονα συμπτώματα στις αρθρώσεις, η λήψη παυσίπονων και η ελαφριά άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν.
Αερίζετε καλά το σπίτι σας, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες. Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υγρόμετρο για να ελέγχετε τα επίπεδα της υγρασίας.
Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή, επειδή συμβάλλει στην απώλεια θερμότητας από το σώμα.
Αν οι αρθρώσεις σας πονάνε μόνο κατά τις περιόδους με έντονη υγρασία, η ήπια συστηματική άσκηση (κολύμπι, τζόκινγκ, ποδήλατο) μπορεί να βελτιώσει το μυϊκό σας σύστημα και να κάνει το σκελετό σας ανθεκτικότερο.
Ευεργετική δράση στις αρθρώσεις έχει και το μουρουνόλαδο ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο.
Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες - δημητριακά, πατάτες, ψωμί ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι, μακαρόνια- και βιταμίνη C (φρούτα και λαχανικά)  βοηθά, γιατί έχει την ιδιότητα να ισορροπεί το νευρικό σύστημα…

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Πόνος στη φτέρνα από φλεγμονή (Αποφυσίτιδα πτέρνας)

Η αποφυσίτιδα είναι μια φλεγμονή στο οπίσθιο κύρτωμα της φτέρνας και οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες μικρές κακώσεις, λόγω της έντονης έλξης που ασκείται από τον τρικέφαλο της γαστροκνημίας, μέσω του Αχίλλειου τένοντα. Πρόκειται για πάθηση που αφορά παιδιά και έφηβους ηλικίας από 7 έως 17 ετών περίπου, αγόρια και κορίτσια, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ή έχουν έντονες σωματικές δραστηριότητες.  
Τα συμπτώματα είναι :
Πόνος στην φτέρνα όταν αυτή δέχεται φόρτιση, όπως στο τρέξιμο ή τα άλματα. Ο πόνος προκαλείται κατά την παθητική έκταση και ενεργητική κάμψη του ποδός, υπό αντίσταση.
Οίδημα και χωλότητα στην οπίσθια επιφάνεια της φτέρνας. Διαταραχή του τρόπου βάδισης και στήριξης, συνήθως τα παιδιά ρίχνουν περισσότερο βάρος στη πρόσθια επιφάνεια του πέλματος για να μειώσουν τον πόνο. Παρόλο που στο βάδισμα τους προσφέρει κάποια ανακούφιση, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως είναι ο πρηνισμός της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνονται στοιχεία εντοπισμένης φλεγμονής, δηλαδή ευαισθησία κατά την πίεση του οπισθίου κυρτώματος της φτέρνας και οίδημα των μαλακών μορίων. Η ακτινογραφία θα δείξει κατακερματισμό του δευτερεύοντα πυρήνα οστέωσης της οπίσθιας κατάφυσης της φτέρνας.
Η Θεραπεία είναι συντηρητική.  Στην οξεία φάση εφαρμόζουμε νάρθηκα για περιορισμό της κίνησης και περιορισμό των δραστηριοτήτων, ψυχρά επιθέματα -Εφαρμογή πάγου- και ελαστική επίδεση της ποδοκνημικής για 3 – 4 εβδομάδες. Χορηγείται Φαρμακευτική αντιφλεγμονώδης αγωγή. Συγχρόνως συνίσταται η χρήση υποπτέρνιων πάτων. Πρόγραμμα ασκήσεων διάτασης των μυών του ποδιού και ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής. Συχνά παρατηρείται υποτροπή κατά την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες, γι αυτό η θεραπεία πρέπει να γίνει πολύ σωστά..!!!
                                                                                                                                                                Dim.Pap.