Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Συμβουλές για να μην πονάτε σε πλάτη και μέση.

 

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης είναι:  “Αγαπήστε την Σπονδυλική σας Στήλη” και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε λιγότερους πόνους που προκαλούνται γενικότερα από τη σπονδυλική μας στήλη. Και προκαλεί επίσης το κοινό να ευαισθητοποιηθεί επάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε από τους πόνους σε πλάτη και μέση.

Με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειες σας από τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πώς κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου, η θέση σας μπροστά στον Η/Υ, οι κινήσεις σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, το πώς κρατάτε μια τσάντα στον ώμο, η θέση οδήγησης, η παρατεταμένη ορθοστασία και άλλα σχετικά, μπορεί σταδιακά να σας κάνουν να έχετε πολύ κακή στάση σώματος.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί εύκολα να προκαλεί και να επιδεινώνει επεισόδια στην πλάτη και στον αυχένα και να καταστρέφει σταδιακά τις δομές στην σπονδυλική στήλη. Οι κύριοι παράγοντες όμως που επηρεάζουν τη στάση του σώματος και την εργονομία της σπονδυλικής στήλης είναι στο χέρι του καθενός να τις αλλάξει και να τους ελέγχει για πάντα.

Τέσσερις συμβουλές για να μην έχετε πόνους

Οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν διάφορους τρόπους για να βελτιώσετε τη στάση και την εργονομία της σπονδυλικής σας στήλης, ειδικά αν εργάζεστε καθισμένοι σε μια καρέκλα γραφείου για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

1.- Προειδοποιητικά σημάδια του πόνου στην πλάτη που προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της κακής εργονομίας και στάσης του σώματος, όταν ο πόνος στην πλάτη γίνεται πιο έντονος σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας, όπως μετά από μια κουραστική μέρα στην καρέκλα του γραφείου μπροστά από έναν υπολογιστή. Άλλο σημάδι είναι επίσης όταν υπάρχει πόνος που ξεκινά από το λαιμό και κινείται προς τα κάτω στο πάνω μέρος της πλάτης, χαμηλά στην πλάτη, και στα άκρα. Επίσης πόνος που υποχωρεί όταν αλλάζετε θέση και ξαφνικός πόνος στην πλάτη που ξεκινάει όταν πάτε σε μια νέα δουλειά, ή έχετε μια νέα καρέκλα γραφείου, ή ένα νέο αυτοκίνητο.

2.- Κρατήστε το σώμα σας σε ευθυγράμμιση ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα γραφείου και ενώ στέκεστε όρθιοι.

Όταν στέκεστε όρθιοι, πρέπει να διανέμετε το σωματικό σας βάρος ομοιόμορφα στα πόδια σας. Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα γραφείου πρέπει να κάθεστε με ίσια την πλάτη και να ευθυγραμμίζετε αυτιά, ώμους και γοφούς σε μία νοητή κάθετη γραμμή. Οποιαδήποτε παρατεταμένη καθιστή θέση, ακόμη και αν είναι σωστή, μπορεί να είναι κουραστική. Γι’ αυτό πρέπει να σηκώνεστε τακτικά και να περπατάτε για λίγο ή να αλλάζετε περιοδικά την κλίση της πλάτης της καρέκλας, για να μειώσετε την καταπόνηση των ραχιαίων μυών.

3. -Σηκωθείτε και κινηθείτε.

Καθώς οι μυς σας καταπονούνται, τείνετε να καμπουριάζετε, ή να κυλάτε στην καρέκλα, ή να έχετε άλλες κακές στάσεις σώματος. Αυτό με τη σειρά του ασκεί επιπλέον πίεση στον αυχένα και την πλάτη σας. Προκειμένου να διατηρήσετε μια χαλαρή στάση, υποστηρίζοντας όμως επαρκώς την σπονδυλική σας στήλη, πρέπει να αλλάζετε συχνά στάση καθίσματος. Ένας τρόπος είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από το να κάθεται σε μια καρέκλα γραφείου κάθε μισή ώρα για περίπου δύο λεπτά για να τεντώσετε την μέση σας, να σταθείτε λίγο όρθιοι, ή να περπατήσετε.

4. -Πρέπει να φοράτε υποδήματα που στηρίζουν σωστά το σώμα.

Αποφεύγετε να φοράτε τακτικά ψηλοτάκουνα παπούτσια,(για γυναίκες) τα οποία αλλάζουν το κέντρο βαρύτητας του σώματος και σας υποχρεώνουν να αλλάζετε την στάση σας προκειμένου να ισορροπήσετε. Αυτό κάνει κακό στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και τη γενικότερη στάση του σώματος. Επίσης, όταν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το να ανεβάσετε το ένα πόδι πάνω σε ένα υποπόδιο, ή αν φοράτε υποστηρικτικά ορθοπεδικά παπούτσια, ή ακόμα και αν βάλετε έναν ελαστικό πάτο στο παπούτσι, μπορεί να βελτιώσει την στάση σας και την πίεση στην σπονδυλική σας στήλη.

Όλα αυτά τα προβλήματα θεραπεύονται με επίσκεψη σε ένα καλό Χειροπράκτη..

 

 

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πόνος στα πλευρά - Με ποιες παθήσεις συνδέεται.

 

Ο πόνος στα πλευρά εκτός από ενοχλητικός, μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή κατάσταση της υγείας, οπότε δεν θα πρέπει ν’ αγνοείται, επίσης μπορεί να οφείλεται σε αίτια ή καταστάσεις συνήθεις και απλές ή σε σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή.

Πόνος στα πλευρά: Μεσοπλεύρια νευραλγία

Είναι μια σπάνια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην περιοχή κατανομής των μεσοπλευρίων νεύρων, μεταξύ των πλευρών. Τα διαστήματα μεταξύ των πλευρών περιέχουν τους μυς και τα νεύρα και τα νεύρα αυτά μπορεί να υποστούν κάποια βλάβη ή φλεγμονή από μια ποικιλία καταστάσεων και νόσων που οδηγούν στην κλινική εικόνα της μεσοπλευρίου νευραλγίας.

Πως εκδηλώνεται;

Μπορεί να συνοδεύεται από σποραδικά επεισόδια οξέος πόνου ή πόνου ο οποίος είναι βαθύς και σταθερός. Ο πόνος μπορεί να έχει διαξιφιστικό χαρακτήρα ή να είναι οξύς, να προσομοιάζει με μυϊκό σπασμό ή να εκδηλώνεται ως τοπική ευαισθησία. Συνήθως έχει κατανομή στο ανώτερο θωρακικό τοίχωμα και μπορεί να επιδεινώνεται με την άσκηση ή με κινήσεις που αφορούν το ανώτερο θωρακικό τοίχωμα, όπως ο βήχας ή το έντονο γέλιο. Συχνά η μεσοπλεύρια νευραλγία συνδυάζεται με τραυματισμό ή φλεγμονή του νεύρου, των μυών των χόνδρων και των συνδέσμων του θωρακικού τοιχώματος και της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στα πλευρά: Πλευροδυνία

Συμβαίνει σε αθλούμενους κάτω από έντονη άσκηση ή σε αθλήματα που έχουν διάρκεια (ομαδικά ή ατομικά).

Η πλευροδυνία από άσκηση εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σαν κράμπα στα πλευρά και λιγότερες φορές σαν τσιμπήματα στους μεσοπλεύριους μύες.

Ο αθλούμενος έχει την εντύπωση ότι έπαθε κάποιο είδος θλάσης και την εντύπωσή του αυτή ενισχύει το γεγονός ότι του κόβεται η αναπνοή όταν παίρνει βαθιές εισπνοές, γεγονός που δεν συμβαίνει σε όλα τα περιστατικά με πλευροδυνία από άσκηση.

Η πλευροδυνία που τις περισσότερες φορές δεν αφήνει τον αθλούμενο να συνεχίσει για εκείνη την ημέρα την άσκησή του, οφείλεται σε σπασμό κάποιας ομάδας μεσοπλεύριων μυών, συνήθως εμφανίζεται πλάγια στο θώρακα δεξιά ή αριστερά. Ο σπασμός αυτός γίνεται με τη διακοπή της άσκησης και είναι δυνατόν να μην εμφανιστεί στο μέλλον.

Πόνος στα πλευρά: Που μπορεί να οφείλεται

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Κάταγμα και κάκωση πλευρών
Φλεγμονή χόνδρου ανάμεσα στις πλευρές και στο στέρνο.
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Νευρίτιδα.
Οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Οστεοπόρωση
Μυϊκές θλάσεις
Διαταραχές στη σπονδυλική στήλη (σκολίωση- κύφωση)

Και άλλες αιτίες, όπως πνευμονολογικές κ.λ.π.

Πόνος στα πλευρά: Ποια είναι η θεραπεία

Ανάλογα με την αιτία του πόνου εξαρτάται και η θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία.

Αν ο πόνος προκαλείται από μυϊκό σπασμό, συνιστάται άσκηση και φυσιοθεραπεία.

Όταν ο πόνος στα πλευρά προκαλείται από αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να πάρει ο ασθενής μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία, επίσης να μάθει πώς να εκτελεί ασκήσεις στο σπίτι.

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για θεραπεία των περισσότερων λοιμώξεων. Χρήσιμα επίσης είναι υγρά και αναλγητικά.

 

 

 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Έξι (6) τρόποι για να μειώσετε τη φλεγμονή στον οργανισμό σας.

 

Η φλεγμονή είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Αγορά βιταμινών και συμπληρωμάτων

Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποια μόλυνση και από “ξένα σώματα”, όπως βακτηρίδια και ιούς.

Ωστόσο, σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ξένοι “εισβολείς”.

Σε αυτές τις ασθένειες, που ονομάζονται αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προκαλεί βλάβη στους δικούς του ιστούς. Το σώμα αντιδρά σαν να έχουν μολυνθεί οι κανονικοί ιστοί.

Όταν συμβεί η φλεγμονή, χημικές ουσίες από τα λευκά κύτταρα του αίματος του σώματος απελευθερώνονται στο αίμα ή τους ιστούς που επηρεάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από ξένες ουσίες.

Αυτή η απελευθέρωση χημικών ουσιών αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή του τραυματισμού ή της μόλυνσης και μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και αυξημένη τοπική θερμότητα.

Μερικές από τις ουσίες αυτές που φτάνουν στους ιστούς, έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση/πρήξιμο των ιστών. Αυτή η προστατευτική διαδικασία μπορεί να διεγείρει τα νεύρα και να φέρει πόνο.

Έξι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό σας:

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης: Αποφύγετε τα γλυκά και φροντίστε να μην φυλάσσετε στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας τρόφιμα, όπως η μαρμελάδα, το παγωτό και τα μπισκότα, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να ενδώσετε στους «πειρασμούς».

Έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο καρύδας, το έλαιο αβοκάντο, και μερικές φορές το βιολογικό βούτυρο θα σας ωφελήσουν σημαντικά.

Αποβάλλετε το άγχος: Το στρες αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα μέσω της κορτιζόλης, που είναι γνωστή ως η «ορμόνη του στρες». Φροντίστε εκτός από το να γυμνάζεστε, να ξεκουράζεστε επαρκώς, καθώς ο ύπνος έχει σημαντικά οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. 

Τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση: Καταναλώστε περισσότερα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα όλων των ειδών, που περιέχουν πολυφαινόλες, έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν την καταστροφή κυττάρων. Έχουν προστατευτική δράση και σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Πρωτεΐνη: Καταναλώστε πολλές πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα, εντάσσοντας στο διατροφικό σας πρόγραμμα τα πουλερικά, τα αυγά, τις φακές, το κρέας και το ψάρι.

Ασκηθείτε: Κάθε ευκαιρία για άσκηση μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Πρέπει να ασκείστε καθημερινά, αλλά μπορείτε να διαφοροποιήσετε τον τύπο της άσκησης ανάλογα με το το πρόγραμμά σας ή τις προσωπικές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. Επιλέξτε προπονήσεις που συνδυάζουν αερόβια άσκσηση, μυϊκή προπόνηση και stretching.

Μπορεί φλεγμονή να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα;

Ναι. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τα όργανα ως μέρος μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Ο τύπος των συμπτωμάτων εξαρτάται από τα όργανα που επηρεάζονται. Για παράδειγμα:

Η φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα), μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή κατακράτηση υγρών.

Η φλεγμονή των μικρών σωλήνων που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Η φλεγμονή των νεφρών (νεφρίτιδα) μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια.

Ο πόνος μπορεί να μην είναι το πρωτεύον σύμπτωμα μιας φλεγμονώδους νόσου, αφού πολλά όργανα δεν έχουν πολλούς νευροδιαβιβαστές του πόνου.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ποια Είναι Τα Πρώτα Σημάδια Της Ινομυαλγίας

 

Η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια που ορίζεται από χρόνιο πόνο και ακαμψία των τενόντων των αρθρώσεων και των μυών. Προκαλεί επίσης κόπωση και κατάθλιψη, αλλά κανονικά δεν παρουσιάζεται φλεγμονή.

Ενώ θεωρείται μία κατάσταση αρθρίτιδας, εντούτοις δεν ανήκει στις μορφές αρθρίτιδας.

Το να μάθει κανείς να εντοπίζει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να μη τον βοηθήσει να φτάσει πιο κοντά στη θεραπεία, θα τον βοηθήσει όμως να φροντίζει τον εαυτό του καλύτερα και να μειώνει τον πόνο.

Εάν έχετε συμπτώματα ινομυαλγίας, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να τα ελέγξετε. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση, εντούτοις είναι διαχειρίσιμη.

Τα πρώτα σημάδια της ινομυαλγίας είναι:

Μυϊκοί σπασμοί ή σφίξιμο των μυών

Kράμπες των ποδιών

Μέτρια κόπωση

Μειωμένη ενέργεια

Κόπωση κατά το ξύπνημα, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί επαρκής και καλής ποιότητας νυχτερινός ύπνος

Δυσκαμψία το πρωί ή μετά από την παραμονή σε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Έντονοι πονοκέφαλοι

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν νωρίς ή μπορεί να εμφανιστούν όσο η νόσος εξελίσσεται. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

Πόνος στο πρόσωπο

Ανησυχία

Κατάθλιψη

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια

Ζάλη

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζονται 24 ώρες το 24ωρο. Συχνά μπορεί να υπάρχουν εξάρσεις πόνου κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής στιγμής μέσα στην ημέρα, ή όταν ο καιρός είναι κρύος ή βροχερός.

Τυπικά η θεραπεία περιλαμβάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η ινομυαλγία συχνά συνδέεται με προβλήματα ύπνου, οπότε αν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα βοήθημα ύπνου ή ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε περισσότερο. Ο επαρκής ύπνος με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή βοηθά στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στο αίμα που ενεργεί ως φυσικό παυσίπονο.

Θεραπεία της Ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία ίσως και να μην θεραπεύεται πλήρως, μπορεί όμως να βελτιωθεί πάρα πολύ με τη βοήθεια του γιατρού, του χειροπράκτη – φυσιοθεραπευτή και της οικογένειας. Ενίοτε όμως η ασθένεια μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, συνήθως, μετά από μήνες ή και χρόνια.

Φαρμακευτική αγωγή

Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.- Αναλγητικά φάρμακα. Διάφορα σκευάσματα (αντικαταθλιπτικά σε μικρή δόση)

Ειδική αντικαταθλιπτική αγωγή που, εκτός από τη βελτίωση της διάθεσης, χορηγείται κυρίως για τη μείωση της αίσθησης του πόνου.

Φυσιοθεραπεία 

Η φυσιοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο για την μείωση των πόνων στο μυοσκελετικό σύστημα  από έμπειρο χειροπράκτη με ειδικές μαλάξεις (μασάζ) για ανακούφιση του ασθενή. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι και ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει πολλά όχι μόνο για την αναλγησία του ασθενούς αλλά και την γενικότερη ψυχική του διάθεση.

Ο ασθενής με ινομυαλγία θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του και να βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά του.  

Το κολύμπι θεωρείται από τις καλύτερες μορφές άσκησης, αλλά και άλλες αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, έχουν θετικό αποτέλεσμα. Η άσκηση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις αντοχές του ασθενούς για αυτό πρέπει να αρχίζει με χαλαρό πρόγραμμα  3- 5 λεπτών  και αυξάνει σταδιακά μέχρι τα 20-30 λεπτά.  Αποφεύγουμε δε τις ασκήσεις με βάρη και λάστιχα.  Ο ασθενής πρέπει να έχει συνεχή επαφή με τους θεράποντες ούτως ώστε η θεραπεία να έχει ομαλή πορεία και καλή εξέλιξη.
Μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την ίαση της ασθένειας.

Προτιμάτε χυμούς λαχανικών και σούπες, άφθονα υγρά και τρώτε 

μαγειρεμένα λαχανικά, πράσινες σαλάτες και 

κάντε χρήση όπως, το τζίντζερ & το σκόρδο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

Και φυσικά ο ύπνος είναι απαραίτητος για να αναρρώσει το σώμα σας πλήρως.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Παθήσεις Γονάτου.

 Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων ή εξαιτίας τραυματισμών. Μπορεί όμως να οφείλεται σε καταπόνηση της άρθρωσης λόγω ανατομικών αποκλίσεων από το φυσιολογικό πρότυπο.

Οι παθήσεις αυτές οφείλονται συνήθως σε τραυματικά ή εκφυλιστικά αίτια, με διαφορετική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση η κάθε μία Τα συμπτώματα των παθήσεων αυτών εγκαθίστανται προοδευτικά και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.  Η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση. Σε περίπτωση   τραυματικών παθήσεων, η θεραπευτική αντιμετώπιση πραγματοποιείται με την μέθοδο της χειροπρακτικής και σε ορισμένες των περιπτώσεων μέσω αρθροσκόπησης του γονάτου . Αντίθετα, στις εκφυλιστικές παθήσεις, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συνήθως συμβατική και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση .

Οι συχνότερες παθήσεις της άρθρωσης του γονάτου είναι: η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η εξάρθρωση της επιγονατίδος η οποία δεν αναγράφεται ποτέ σε πόρισμα μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας, η παραμόρφωση του γονάτου και η χονδροπάθεια. 

Υπόλοιπες παθήσεις είναι: Ρήξη –κάκωση έσω & έξω μηνίσκου. Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

Ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου. Ρήξη πλαγίων Συνδέσμων-(έσω-έξω) και η τενοντίτιδα.

Οι κακώσεις και οι ρήξεις στο έσω & έξω μηνίσκο γίνονται από βίαιες κινήσεις, απότομη στροφή της κνήμης ή από απευθείας χτύπημα στο γόνατο. Τα συνήθη συμπτώματα αυτών είναι το πρήξιμο (οίδημα) και πόνος στην άρθρωση, γίνεται πολύ ευαίσθητο, δυσκολεύει στο άνοιγμα και κλείσιμο του ποδιού σε κινήσεις έκτασης ή κάμψης.

Η χονδροπάθεια είναι συχνότερη πάθηση στις εφηβικές ηλικίες και σε υπέρβαρα άτομα. Προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση με μεγάλο φορτίο. Εκδηλώνεται με πόνο και ελαφρύ οίδημα, ενώ μερικές φορές το γόνατο «μπλοκάρει», δεν ανοίγει.  Να αποφεύγονται τα βαθιά  καθίσματα και τα ανώμαλα εδάφη, επίσης η χρήση ποδηλάτου, τα σκαλοπάτια και το γονάτισμα.
Η Τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή στον τένοντα που συνοδεύεται από τοπική αύξηση της θερμοκρασίας και περιορισμό των κινήσεων. Προκαλείται από έντονο, ξαφνικό και επαναλαμβανόμενο φορτίο στο γόνατο. Στα πρώτα στάδια παρουσιάζεται σαν πόνος κατά την διάρκεια της ξεκούρασης ο οποίος περνά κατά την διάρκεια της άσκησης. Αργότερα, μπορεί να εξελιχτεί κατά τέτοιο τρόπο, που ακόμα και μια απλή κίνηση να προκαλεί οξύ πόνο. Η συντηρητική αντιμετώπιση της γίνεται δια της φυσικοθεραπείας με συνδυασμό ασκήσεων.

 

 
 
 

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Τροχαντηρίτιδα ισχίου - θεραπεία

 

Πρόκειται για άλγος  στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου λόγω φλεγμονής  του ορογόνου θύλακα του μείζονα τροχαντήρα η οποία προέρχεται κατά μείζονα λόγο από την προβολή του ισχίου.
Αυτό οφείλεται σε τραυματισμό της περιοχής του ισχίου και σε καταπόνηση λόγω υπέρ χρήσης αυτού.
Πολλές φορές και οι λανθασμένες φορτίσεις στο άκρο του ποδιού (φθορά του υποδήματος
-κακή στάση του σώματος) ευθύνονται για την επιβάρυνση της περιοχή αυτής του ισχίου.
Κλινική εικόνα
Εκδηλώνεται με καυσώδη πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου, ο οποίος επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ξαπλώσει πάνω στο άκρο που πάσχει, ή όταν περπατήσει μεγάλες αποστάσεις ή ανέβει σκαλοπάτια. Υπάρχει κάποια ευαισθησία κατά την ψηλάφηση του τροχαντήρα και όταν ο ασθενής σηκώσει το ισχίο
που πάσχει σε αντίσταση.
ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει κάθε κίνηση που επιδεινώνει ή αναπαράγει τα συμπτώματα του πόνου, όπως παρατεταμένη βάδιση, ορθοστασία και γενικά οτιδήποτε περιέχει τριβή της περιοχής. 
θεραπευτική αντιμετώπιση
Αρχικά εφαρμόζουμε κρυοθεραπεία. Ακολουθούν  θεραπευτικά φυσικά μέσα όπως
επίσκεψη σε χειροπράκτη για περαιτέρω θεραπευτικές  ενέργειες όπως διατατικές ασκήσεις κ.α.για τη μείωση του πόνου. Όταν φύγει ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει ο ασθενής ασκήσεις ενδυνάμωσης με προοδευτική αντίσταση για την απαγωγή του ισχίου, αλλά και ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων του ισχίου. Σταδιακά  ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές λειτουργικές του δραστηριότητες και αποκτά  καλή ποιότητα ζωής.