Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

3 τρόποι άσκησης για να παραμείνετε νέοι.

 1. Η άσκηση σας βοηθά να αντισταθμίσετε το νάτριο στον οργανισμό σας

Αν την προηγούμενη μέρα έχετε καταναλώσει αρκετά φαγητά τα οποία ήταν και αλατισμένα αρκετά, μπορείτε να το διορθώσετε με άσκηση. Καθώς η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση λόγω νατρίου κατά 38%. Το μυστικό είναι στον ιδρώτα που χάνετε. Επομένως γυρίστε στις καθημερινές ασκήσεις για καύση λίπους.

2. Είναι σαν bodybuilding για την καρδία σας

Μία από τις συνέπειες της αύξησης της ηλικίας είναι πως η καρδιά γερνάει περισσότερο,  η μυϊκή μάζα της καρδιάς σας μπορεί να μειωθεί  κατά 50%. Ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών και μέχρι την δεκαετία των 60, που τελικά οδηγεί σε δυσκαμψία και αδυναμία. Τα καλά νέα είναι πως η αερόβια άσκηση και ασκήσεις αντίστασης (π.χ ένας γρήγορος περίπατος, οι αγώνες κολύμβησης, 1 ώρα κάνοντας ποδήλατό  και άρση βαρών) μπορούν να αποτρέψουν ή και να αντιστρέψουν αυτήν την απώλεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα και 10 λεπτά με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα.

3. Διατηρεί γερή την καρδιά σας και σας βοηθά να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί προκαλούν το 15% έως 20% όλων των θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν έχετε αυτά τα φτερουγίσματα και διακεκομμένο αίσθημα παλμών (κολπική μαρμαρυγή), είναι ένα τεράστιο κίνητρο για να δοκιμάσετε ασκήσεις  γιόγκα. Η γιόγκα σας ενθαρρύνει  να διατηρήσετε ένα σταθερό καρδιακό ρυθμό. Ασκώντας την αργή αναπνοή και τις ασκήσεις χαλάρωσης τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσετε τα επεισόδια ακανόνιστου καρδιακού παλμού  κατά  44%. Επίσης μπορεί να καταπραΰνει το άγχος και τη κατάθλιψη σε μεγάλο βαθμό.


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Η διατροφή αντιγήρανσης που σώζει από την αρθρίτιδα.

 Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο τα οστά του σώματός μας χάνουν την ανθεκτικότητά τους και το φαινόμενο της αρθρίτιδας γίνεται κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς.

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, η ανακούφιση μπορεί να είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε, επειδή, σύμφωνα με νέα έρευνα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταναλώνετε περισσότερα μπρόκολο. Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μπρόκολο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης, της πιο συχνά διαγιγνωσκόμενης μορφής αρθρίτιδας, με τη μείωση της βλάβης του χόνδρου γύρω από τις αρθρώσεις. Ο κατεστραμμένος χόνδρος είναι αυτός που προκαλεί χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις σας.

Το μπρόκολο περιέχει μια χημική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Όταν καταναλώνεται, η σουλφοραφάνη μπλοκάρει τα ένζυμα στο σώμα σας που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις. Στη μελέτη, ποντίκια-πειραματόζωα που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε σουλφοραφάνη έδειξαν πολύ λιγότερες βλάβες του χόνδρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν τροφοδοτήθηκε με σουλφοραφάνη.

Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα δείχνουν ότι το μπρόκολο, η υψηλότερη διατροφική πηγή σουλφοραφάνης, είναι σε θέση να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδα, και ίσως ακόμη και να εμποδίσει - καθυστερήσει την ανάπτυξη αυτής της τόσο κοινής νόσου.

Οι ερευνητές εμφανίζονται τόσο σίγουροι για τη σχέση μεταξύ σουλφοραφάνης και αρθρίτιδας που είναι στην διαδικασία διεξαγωγής κλινικών δοκιμών με 40 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που αναμένουν μια προγραμματισμένη αρθροπλαστική γόνατος. Η μισή ομάδα θα πρέπει να τρώει μπρόκολο που έχει εμπλουτιστεί με σουλφοραφάνη επί δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση τους για να δουν αν οι αρθρώσεις τους επηρεάζονται θετικά από την κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού.

Εάν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σε ποντίκια ισχύουν το ίδιο και στους ανθρώπους, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο επίτευγμα στον τομέα της έρευνας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Όχι μόνο θα μπορούσε να βοηθήσει να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στην προώθηση της υγείας των αρθρώσεων πριν καν από την έναρξη της αρθρίτιδας, κάτι που είναι το κλειδί στην πρόληψη. Θα ήταν μία από τις πρώτες αποδεδειγμένες μεθόδους μιας δίαιτας αντι-γήρανσης για την θεραπεία και την πρόληψη της ανάπτυξης της αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Εκτός από την διαφαινόμενη ικανότητά του να βοηθάει σε υγιείς αρθρώσεις και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, το μπρόκολο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, στην βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης, και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Το πολύ καθισιό βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 

Όσο περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα περνάει κανείς καθισμένος στο σπίτι, στη δουλειά του ή όπου αλλού, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να αρρωστήσει ή να πεθάνει πρόωρα, ακόμη κι αν κατά καιρούς ασκείται, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει ανάλογα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών, που έχουν δείξει ότι, αν κανείς θέλει να είναι υγιής και να ζήσει περισσότερο, δεν πρέπει να προσπαθεί απλώς να αντισταθμίζει το καθισιό με την περιοδική σωματική άσκηση, αλλά πρέπει να περιορίσει, όσο μπορεί, την ίδια την καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής Ντέηβιντ Άλτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «παρά τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία, από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο των ασθενειών».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι «πάνω από τη μισή ζωή του ο μέσος άνθρωπος την περνά καθιστός, βλέποντας τηλεόραση, δουλεύοντας στον υπολογιστή κλπ.». Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς σε έναν καναπέ ή σε μια καρέκλα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο και πρόωρο θάνατο - άσχετα από το πόσες ώρες κανείς γυμνάζεται.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιπτώσεις του καθισιού είναι ακόμη πιο αρνητικές σε εκείνους τους ανθρώπους που γυμνάζονται ελάχιστα ή καθόλου, από ότι σε αυτούς που ασκούνται τακτικά. Όμως και οι τελευταίοι καλά θα κάνουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους, ώστε να κάθονται λιγότερο μέσα στην ημέρα.

«Όταν κάποιος  πρέπει από τη μια να αποφεύγει το καθισιό και, από την άλλη, πρέπει να ασκείται τακτικά, καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για την υγεία και την μακροζωία. Δεν είναι αρκετό να ασκείται κάποιος για μισή ώρα και να κάθεται τις υπόλοιπες 23,5 ώρες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άλτερ.

Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές, κάθε άνθρωπος πρέπει να θέσει ως στόχο να μειώσει τον χρόνο καθισιού μέσα στο 24ωρο κατά τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες. Η αρχή θα γίνει με το να συνειδητοποιήσει κανείς πόση ώρα περνά καθιστός, χωρίς να έχει επίγνωση γι' αυτό.

«Όταν κάποιος αρχίσει να μετράει τις ώρες που κάθεται, τότε είναι πιο πιθανό να αλλάξει τη συμπεριφορά του», ανέφερε ο Ντ. Άλτερ. «Το επόμενο βήμα είναι να θέσει επιτεύξιμους στόχους και να βρει ευκαιρίες για να ενσωματώσει περισσότερες σωματικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά του, ώστε να κάθεται όλο και λιγότερο. Για παράδειγμα, στη δουλειά του μπορεί να σηκώνεται όρθιος και να περπατά για ένα έως τρία λεπτά κάθε μισή ώρα ή, όταν βλέπει τηλεόραση και εμφανίζονται διαφημίσεις, μπορεί να σηκώνεται όρθιος και να κάνει κάτι άλλο σε εκείνο το διάστημα», πρόσθεσε.