Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΑΤΛΑΣ η Αρχή των Όλων, που δεν Στηρίζει Μόνο Το Κεφάλι..

 

ΑΤΛΑΣ η Αρχή Όλων: Γνωρίζατε ότι ο πρώτος αυχενικός σπόνδυλος, ο Άτλας,  είναι εξαρθρωμένος στους περισσότερους ανθρώπους;  Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφέρει μια σειρά από σωματικές και ψυχικές βλάβες.

Όταν εξαρθρωθεί ο Άτλαντας ανάλογα με την γωνία κλίσης της εξάρθρωσης προκαλείται μείωση του όγκου της οπής του κρανίου και του σπονδυλικού σωλήνα με αποτέλεσμα τόσο ο νωτιαίος μυελός όσο και διάφορα εγκεφαλικά νεύρα αλλά και άλλες νευρικές δεσμίδες να βρίσκονται μόνιμα υπό πίεση. Παράλληλα στενεύουν τόσο η τραχηλική αρτηρία, όσο και αλλά διάφορα αγγειακά συστήματα. Έτσι  έχουμε μόνιμη πίεση του νωτιαίου μυελού και των εγκεφαλικών νεύρων με αποτέλεσμα  να προκαλέσει σωματικές και ψυχικές βλάβες.

Ο Άτλας δεν στηρίζει μόνο το κρανίο αλλά αποτελεί και το σημείο Ανάρτησης, Ισορροπίας & Διεύθυνσης της σπονδυλικής στήλης και του ανθρώπινου σκελετού, μπορεί η εξάρθρωση αυτού να αποφέρει σοβαρές βλάβες και μεταβολές στη στάση του σώματος.

Το αποτέλεσμα είναι, συμπτωματικές ενοχλήσεις και ασθένειες όπως π.χ. πονοκέφαλοι και πόνοι στον αυχένα καθώς και δυσκαμψία στον αυχένα, ημικρανίες, πόνοι στην πλάτη, οσφυαλγία δισκοπάθεια, σκολίωση, περίσφιγξη νεύρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και διαφοροποίηση του μήκους των κάτω άκρων λόγω λανθασμένης θέσης της λεκάνης, πόνοι στις αρθρώσεις και πολλές άλλες παθήσεις.

Ένα παράδειγμα βλαβών και μεταβολών στη στάση του σώματος που προκαλείται από εξαρθρωμένο Άτλαντα είναι η λανθασμένη θέση της λεκάνης.

Η διαδικασία της θεραπείας αποτελείται από συγκεκριμένο μασάζ των βραχέων αυχενικών μυών. Με την μυϊκή χαλάρωση δίνεται στον Άτλαντα η δυνατότητα να επανέλθει στην φυσική του θέση. Απαραίτητος είναι ο εκ των υστέρων έλεγχος καθώς και η υποστήριξη στην διαδικασία της αυτοθεραπείας.

Όταν ο Άτλας επανέλθει στην σωστή του θέση τότε είναι δυνατή η αποκατάσταση της σωματικής ισορροπίας. Αρχίζει η πολύτιμη διαδικασία της αυτοθεραπείας και αποκατάστασης και ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Η επαναφορά του Άτλαντα στην σωστή του θέση μπορεί να έχει επιπλέον θετική επίδραση και σε άλλες εφαρμοζόμενες θεραπείες.

Η αποκατάσταση των κυττάρων και των οργάνων δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Μετά την διόρθωση του Άτλαντα με την παραπάνω μέθοδο, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, ανάλογα με την σωματική και ψυχική του κατάσταση. Έτσι τα αποτελέσματα ενεργοποιημένων δυνάμεων αυτοθεραπείας γίνονται από κάθε άνθρωπο διαφορετικά αντιληπτά.

Οι αντιδράσεις που γίνονται αντιληπτές είτε άμεσα μετά την θεραπευτική αγωγή, είτε μετά από εβδομάδες ή και ακόμη μήνες είναι ενδείξεις ότι η διαδικασία της αυτοθεραπείας έχει δρομολογηθεί.

Στις πιθανές αντιδράσεις περιλαμβάνονται η μεγάλη κούραση, η δυσκαμψία των μυών στην περιοχή του αυχένα, της πλάτης και της οσφυϊκής χώρας, αλλά και προηγούμενες ασθένειες, οι οποίες δεν είχαν αποθεραπευτεί πλήρως και οι οποίες μπορούν προσωρινά να επανέλθουν με διαφορετική μορφή. Παρατηρείστε λοιπόν το σώμα σας με προσοχή, καταγράψτε τις μεταβολές της κατάστασης της υγείας σας και υποστηρίξτε την διαδικασία της αυτοθεραπείας με τακτικά μασάζ του αυχένα και της πλάτης, αλλά και με λουτρά. Υπάρχει μια μέθοδος από την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αυτοθεραπευτεί.  Η μέθοδος αυτή κατά κύριο λόγο έχει ένα βασικό μέτρο πρόληψης. Συνιστάται να γίνει χρήση της μεθόδου νωρίς στα παιδιά που έχουν το πρόβλημα του Άτλαντα, έτσι ώστε να μεγαλώσουν υγιεινά και να αναπτυχθούν ιδανικά.

Η Θεραπευτική Αγωγή μπορεί να γίνει και επιτρέπεται, μόνο από ένα ειδικό,  ο οποίος έχει εκπαιδευτεί για την υπόψη αγωγή, με ακρίβεια και χωρίς κινδύνους.

Και έτσι έχουμε ίαση στους πονοκέφαλους, στις ημικρανίες, στην έλλειψη διάθεσης, κατάθλιψης, αδράνειας, κούρασης και σ’ όλες αυτές τις σύγχρονες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο.

Να σημειώσω ότι, η αποκατάσταση του Άτλαντα μπορεί να γίνει και με ειδικό μηχάνημα, από ειδικό θεραπευτή.


                                                                                                           
DIM.PAP.

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΧΕΝΑ

 

Το αυχενικό σύνδρομο μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια σειρά από πολλά συμπτώματα μαζί που παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα, αλλά και στην εν γένει γύρω περιοχή  όπως :  ραχιαίοι μύες – ώμοι - ωμοπλάτες  και άνω άκρα.

Είναι γενικά πάθηση της αυχενικής μοίρας η οποία περιλαμβάνει πόνους στον αυχένα, δυσκαμψία, πονοκεφάλους και ζάλη, πόνο στον ώμο, στον βραχίονα και στο χέρι με μυϊκή αδυναμία, μουδιάσματα αλλά και με μειωμένα αντανακλαστικά.
Είναι ένα είδος αυχεναλγίας, διότι έχουμε πόνο στην περιοχή του αυχένα, του ώμου, της ωμοπλάτης, του βραχίονα ή και όλων των άνω άκρων.
Οι αιτίες που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο είναι πάρα πολλές. Μία από τις βασικότερες, που πλήττει μεγάλη μερίδα του σύγχρονου πληθυσμού, είναι η κακή και επαναλαμβανόμενη στάση του αυχένα π.χ. παρατεταμένη εργασία στο
γραφείο με Η/Υ.

Γι αυτό λοιπόν όσοι εργάζονται σε γραφείο και κάνουν χρήση υπολογιστή πρέπει να γνωρίζουν ότι :  

α): Το κάθισμα πρέπει να είναι ρυθμισμένο σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες  να ακουμπούν στο γραφείο ενώ οι ωμοί να είναι χαλαροί. Η πλάτη του καθίσματος να στηρίζει και να εφαρμόζει (εφάπτεται) ακριβώς στην πλάτη. Και  κατά την διάρκεια της εργασίας καλόν είναι να γίνεται αλλαγή της θέσης.
β) : Τοποθετείστε την οθόνη του υπολογιστή απέναντι σας σε απόσταση 50 έως 70 εκ. και όχι στις άκρες του γραφείου σας. Η οθόνη πρέπει να είναι σε ύψος τέτοιο ώστε η πρώτη γραμμή του υπολογιστή να είναι 10 με 15 εκ κάτω από το ύψος του ματιού σας.

γ) : Όσον αφορά το “ποντίκι”, μην τεντώνετε ή λυγίζετε πάρα πολύ τον αγκώνα σας γιατί καταπονούνται οι καρποί σας. Επίσης μην έχετε το “ποντίκι” πολύ μακριά γιατί καταπονείται τον ώμο σας.  

δ) Το πληκτρολόγιο, δεν πρέπει να το τοποθετείτε πολύ κοντά σας και οι αγκώνες  να μην είναι τεντωμένοι γιατί καταπονούνται οι καρποί σας.                 

Είναι καλό κατά τη διάρκεια της καθιστικής εργασίας να πραγματοποιείτε  μικρά διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα στα οποία να γίνονται κάποιες απλές αλλά πολύ ωφέλιμες ασκήσεις για τον αυχένα.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΑΥΧΕΝΑ

1.-Κάμψη Αυχένα

Καθίστε άνετα, με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Σκύψτε μπροστά το κεφάλι και μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 15”. Επιστρέψτε σιγά – σιγά  στην αρχική θέση.

2.-Κλίση από μπροστά προς τα πίσω

Καθίστε πάλι στην αρχική σας θέση και κάνετε κλίση αργά προς τα πίσω, μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 15”

Κάνετε πέντε (5) επαναλήψεις αυτής της άσκησης τρεις (3) φορές την ημέρα.

3.-Πλάγια Κάμψη Αυχένα

Κρατήστε το κεφάλι σας ίσια και κάνετε κλίση αργά στο πλάι, μην πάτε μέχρι να αγγίξει το αυτί τον ώμο σας.  Κάνετε το ίδιο και προς τον αντίθετο ώμο. Επαναλάβετε τρεις (3) φορές για κάθε πλευρά.

4.-Στροφή Αυχένα (περιστροφή)

Καθίστε άνετα με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά και γυρίστε αργά το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά, μείνετε σε αυτή τη θέση για 15”. Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση και κάνετε το ίδιο στην αντίθετη πλευρά. Επαναλάβετε τρεις (3) φορές για κάθε πλευρά.

5.-Πλευρά Αντίστασης

Καθίστε άνετα με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά και κρατήστε με το ένα χέρι (για αντίσταση) την μια πλευρά του κεφαλιού σας, κατόπιν κάνετε κλίση προς την πλευρά του χεριού που κρατάει  το κεφάλι και προσπαθήστε μέχρι το χέρι σας να αγγίξει τον ώμο σας. Κρατήστε αυτή τη στάση για πέντε (5) δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε στην αντίθετη πλευρά. Κάνετε επαναλήψεις αυτής της άσκησης πέντε (5) φορές για τρεις (3) φορές την ημέρα.

6.-Αντίσταση Εμπρός

Κρατήστε με τα δυο χέρια το μέτωπό σας, προσπαθήστε να γείρετε το κεφάλι προς τα εμπρός αλλά τα χέρια σας να αντιστέκονται σ’ αυτή την κίνηση. Κρατήστε αυτή τη στάση για πέντε (5) δεύτερα. Κάνετε επαναλήψεις αυτής της άσκησης πέντε (5) φορές για τρεις (3) φορές την ημέρα.

Αν εκτελεσθούν οι παραπάνω ασκήσεις, θα μειωθούν τα συμπτώματα του αυχένα σε μεγάλο βαθμό, μπορούν να κρατήσουν τους μύες του αυχένα σας ευέλικτους και ισχυρούς. Ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης του αυχένα μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει την ακαμψία και την ένταση των μυών.

Αν και μετά απ’ αυτά, τα συμπτώματα συνεχίζονται, θα πρέπει να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό ορθοπεδικό γιατρό για να εντοπίσει κάποια βαθύτερα αίτια που ίσως υπάρχουν. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι καίριας σημασίας να επισκεφθείτε στη συνέχεια έναν έμπειρο χειροπρακτικό ο οποίος θα αναλάβει τη θεραπευτική σας αγωγή.

Dim.Pap.