Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ρήξη δικεφάλου βραχιονίου

 Η ρήξη δικεφάλου βραχιονίου είναι ένας συχνός τραυματισμός των αθλητών του bodybuilding και αναφέρεται στην αποκόλληση του τένοντα του μυός από το σημείο που δένεται και κρατιέται με την κερκίδα. Η ρήξη παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικίες 20-40 ετών, τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές και οφείλεται σε ανομοιόμορφη σύσπαση του μυός, η οποία προκαλείται από την υπερπροσπάθεια και την μη προθέρμανση των άνω άκρων.

Επίσης  συμβαίνει κατά τη διάρκεια εκγύμνασης του δικεφάλου με ελεύθερα βάρη, όταν αυτός εκτείνεται στη θέση αυτή, ο δικέφαλος διαστέλλεται υπό αντίσταση, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται μεγάλα  φορτία στο περιφεριακό τμήμα του δικεφάλου με αποτέλεσμα να υφίσταται η ρήξη.

Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς ξεκινά από την ωμοπλάτη με δύο λεπτούς τένοντες (εκφυτικοί τένοντες), τη μακρά και τη βραχεία κεφαλή, και καταλήγει στην κερκίδα με τη μορφή ενός ισχυρού τένοντα (καταφυτικός τένοντας). Τυχόν ρήξη ενός εκ των δύο λεπτών τενόντων, αναπληρώνεται από την παρουσία του άλλου και δεν προκαλεί πρόβλημα στον ασθενή. Αντίθετα, η ρήξη του ενός και μοναδικού καταφυτικού - ισχυρού - τένοντα συνοδεύεται από έντονο πόνο της όλης πάσχουσας περιοχής.

Ο ασθενής έχει πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή του αγκώνα του και δεν μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε κίνηση στον πήχη.

Η διάγνωση ρήξης δικεφάλου βραχιονίου γίνεται εύκολα από έναν ειδικό χειροπράκτη θεραπευτή, ή από ορθοπαιδικό χειρουργό και επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Κατόπιν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την έκταση της βλάβης (μερική ή ολική ρήξη) και να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία για την αποκατάσταση της βλάβης.

Η μη χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται, σε περιπτώσεις μικρών ή  μερικών ρήξεων που απαιτούνται ελάχιστες λειτουργικές απαιτήσεις με καλά αποτελέσματα.

Η θεραπεία της ολικής ρήξης είναι κατά βάση χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης με ειδικές τεχνικές, ράβετε ο τραυματισμένος μυς-τένοντας. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνετε η απόλυτη επούλωση του τένοντα. Μετεγχειρητικά, ο ασθενής εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου θεραπευτή, ο δικέφαλός αποκτά σύντομα το επιθυμητό επίπεδο λειτουργικότητας.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Dim.Pap.