Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ψύξη – Αιτίες που την προκαλούν – ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τον πόνο.


Όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε χρησιμοποιήσει   τις φράσεις όπως “πιάστηκα”, “στραβοκοιμήθηκα”  και πολλές άλλες.   Επίσης όλοι μας έχουμε αισθανθεί κάποιον πόνο στην πλάτη ή στους ώμους για μέρες ή έχουμε έναν επίμονο πονοκέφαλο  όπου έχουμε την ανάγκη να μας πιέσει κάποιος στο μέρος του πόνου για να ανακουφιστούμε. 

Τι είναι όμως αυτό που μας συμβαίνει και  πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ο σκελετικός πόνος αναφέρεται σε επώδυνα ερεθίσματα που προκαλούνται από στοιχεία του ερειστικού συστήματος όπως οστά αρθρώσεις, σύνδεσμοι, τένοντες μύες κ.τ.λ. Σύμφωνα με κάποια έρευνα ως σημείο πυροδότησης του πόνου ορίζεται ένα πολύ εντοπισμένο και υπερευαίσθητο σημείο μέσα σε μια τεταμένη δέσμη μυϊκών ινών .

Όταν καταπονούνται ή τραυματίζονται, οι μύες συχνά δημιουργούν σημεία πυροδότησης πόνου, όταν τα σημεία αυτά πιέζονται, προκαλούν βράχυνση των μυϊκών ινών και έχουν τον ανακλαστικό πόνο.

Αυτό σημαίνει ότι ο πόνος που υπάρχει σε έναν μυ,  μπορεί να δημιουργήσει πόνο σε άλλη περιοχή. Έτσι λοιπόν όταν ο μυς πυροδοτηθεί στο πάνω μέρος του ώμου (τραπεζοειδής μυς)  τότε θα αναφερθεί πόνος στα πλάγια και κατά μήκος του αυχένα και του κεφαλιού με συνέπεια να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Όλα τα ενεργά σημεία του πόνου στους μύες των ώμων, του αυχένα και του προσώπου είναι μια κοινή πηγή των πονοκεφάλων.

Τα σύνδρομα αυτά του πόνου είναι πιθανόν η συχνότερη αιτία του μυοσκελετικού πόνου στην κλινική πρακτική και θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτα σε όλες τις περιπτώσεις χρόνιου πόνου.    Τα σημεία πυροδότησης αποτελούν αιτία ανικανότητας και χρόνιου πόνου ενώ μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μιας εργασιακής κατάστασης.      

Ο ασθενής μπορεί συχνά να παραπονείται για πόνο και ορισμένες φορές για  αίσθηση καψίματος και ευαισθησίας στον εμπλεκόμενο μυ. 

Η βλάβη των μυών και του συνδετικού ιστού προσβάλλονται από επαναλαμβανόμενη κακή στάση του σώματος στη καθημερινότητα, από παρατεταμένη φόρτιση και άρση βαρών στη καθημερινότητα, από άμεσο τραυματισμό, όπως χτύπημα, διάστρεμμα, σπάσιμο, στρίψιμο ή ρήξη, λόγω τροχαίων ατυχημάτων, γενικών αθλητικών κακώσεων, πτώση από τις σκάλες, και από κακή φυσική κατάσταση του σώματος.

Στη θεραπεία του πόνου εφαρμόζεται πίεση πάνω στα σημεία, στις περισσότερες φορές εγκάρσια. Και πάντα να έχουμε επίγνωση πόση πίεση μπορεί να ανεχθεί ο ασθενής. Συχνά οι ασθενείς περιγράφουν τον πόνο ως “γλυκό ή υποφερτό πόνο”. Έτσι πρέπει να έχουμε μια μέτρια πίεση πάνω στην πληγείσα περιοχή. 

Στους ασθενείς με χρόνια κατάσταση συνδρόμου ψύξης, συνιστάται η λήψη βιταμινών Β1, Β6, Β12 και βιταμίνης C . Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο  και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για την φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.  Συμπερασματικά προτείνετε διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά. Η λήψη κρέατος κρίνεται απαραίτητη αλλά με  μέτρο. Σε περίπτωση όπου μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι εφικτή συνιστάται η λήψη βιταμινών σε μορφή συμπληρώματος.
Στις μορφές αυτές της ψύξης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η φυσιοθεραπεία και οι μαλάξεις από ειδικό Χειροπράκτη.


Dim.Pap.