Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Πόνος στο γόνατο, που οφείλεται; Τρόποι αντιμετώπισης


Τα γόνατα μας επιβαρύνονται καθώς σηκώνουν το βάρος του σώματος και έτσι μπορούν να επηρεαστούν από υπερφόρτωση και από διάφορες μη επιτρεπτές κινήσεις. Στο γόνατο υπάρχουν πολλοί μαλακοί ιστοί εντός και περιμετρικά της άρθρωσης και έτσι ο τραυματισμός των μπορεί να γίνει εύκολα. O πόνος στο γόνατο μπορεί να προκληθεί από αθλήματα και άλλους τραυματισμούς αλλά και από φθορά χόνδρου, ρήξη χιαστών, μηνίσκων κ.λ.π.

Συγκεκριμένα αν αισθάνεστε κάποιο πόνο στο γόνατο τότε μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους:

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που φέρνουν πόνο στο γόνατο όπως : Εξάρθρωση ή διάστρεμμα, (σήμερα η εξάρθρωση έχει ξεχαστεί, παρόλο που είναι η ποιο συχνή αιτία), που οφείλεται στην απότομη περιστροφή του γονάτου, από πέσιμο και από χτύπημα. Αμέσως δημιουργείται οίδημα. Άλλος λόγος είναι η τενοντίτιδα, που μας επισκέπτεται όταν καταπονείται το γόνατο από χρήση ποδηλάτου ή από σκάλες. Ο πόνος εμφανίζετε στο μπροστινό μέρος του γονάτου.

Άλλη αιτία είναι όταν υπάρχει ενόχληση στο εσωτερικό του γονάτου ή στην κνήμη, η οποία έρχεται από έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το ανεβοκατέβασμα σκάλας, τότε πονάει, καίει και εμφανίζει πρήξιμο (οίδημα).
Υπάρχει και η φυσική φθορά των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα) που αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα δεν λυγίζουν εύκολα το γόνατο, νιώθουν πολύ πόνο που επιδεινώνεται με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Ένας άλλος λόγος είναι η ρήξη μηνίσκου (έσω- έξω). Στην περίπτωση αυτή έχουμε μεγάλο πόνο στο κέντρο του γονάτου, ο οποίος επιδεινώνεται όταν το γόνατο στρέφεται δεξιά - αριστερά.  Επίσης μπορεί το γόνατο να μπλοκάρει και να μη λυγίζει, ακόμη να φέρει οίδημα στο οπίσθιο μέρος του γονάτου και να πονάει ολόκληρο το πόδι και να κλειδώσει η άρθρωση του γονάτου.

Μια άλλη αιτία πόνου είναι όταν έχουμε ρήξη έσω-έξω πλαγίων συνδέσμων, πονάει έντονα σχεδόν όλο το πόδι και κλειδώνει πολλές φορές η άρθρωση του γονάτου.

Για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στο γόνατο, στην αρχή συνιστάται ξεκούραση και τοποθέτηση πάγου στην περιοχή του πόνου, λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών και στην συνέχεια επίσκεψη σε ειδικό χειροπράκτη για άμεση ίαση – ανακούφιση, ή σε ορθοπαιδικό, ειδικευμένο σε παθήσεις γονάτου. Σε σπάνιες ιδιάζουσες περιπτώσεις η λύση μπορεί να δοθεί με χειρουργική επέμβαση.

Μερικές οδηγίες για ανακούφιση.
Βάλτε πάγο για αποφυγή πρηξίματος, δέστε το γόνατο με ελαστικό επίδεσμο, μην το σφίξετε πολύ γιατί δε θα γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος.
Όταν θα έχει φύγει το οίδημα κάντε ζεστές κομπρέσες για λίγες ημέρες προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του αίματος αλλά και για πιο γρήγορη ανάρρωση.
Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο. Εάν δεν μπορείτε να στηριχθείτε χρησιμοποιήστε βοηθητικές πατερίτσες.

Μετά τον πάγο κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Το κρύο θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου, ενώ το ζεστό θα μειώσει τη δυσκαμψία διαστέλλοντας μυς και νεύρα.

Όταν υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) σηκώστε το πόδι σας 30 εκατοστά πάνω από το ύψος της καρδιάς για να περιορίσετε το οίδημα.

Η Σωστή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη C,  θα βοηθήσει για την γρήγορη ανάρρωση.
Η άσκηση πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, να αποφεύγετε έντονες ασκήσεις & το ποδήλατο. Αντίθετα το κολύμπι και το περπάτημα βοηθούν πολύ στην εκγύμναση των τετρακέφαλων. 

 Αν έχετε περίσσια κιλά, θα πρέπει να τα χάσετε διότι είναι επιβαρυντικά για τα γόνατα και την μέση.



Dim. Pap.