Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οσφυοισχιαλγία.


Η καθημερινή ρουτίνα, η καλοκαιρινή χαλάρωση το σήκωμα διαφόρων βαρών και πολλών άλλων ασχολιών εντός ή εκτός του σπιτιού μπορεί να μας φέρει πόνους στη μέση.

Όπως καταλαβαίνετε μετά από κάποια καταπόνηση της μέσης, οι πόνοι αυτοί ερμηνεύονται εύκολα. Η μέση -οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης- αποτελείται από οστά (σπόνδυλοι), συνδέσμους, αρθρώσεις και μύες. Ο πόνος στη μέση μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα παραπάνω αυτά στοιχεία, π.χ. ο σπασμός στους μύες της μέσης, είναι ένα συχνό αίτιο πόνου στη μέση.

Η οσφυοισχιαλγία έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Μεταξύ όλων αυτών είναι και η φυσιολογική φθορά που έρχεται με την συμπλήρωση των χρόνων ζωής. Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να διατηρούμε τη μέση μας υγιή και δυνατή.

Όμως δεν είναι φυσιολογικός ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις όταν μεταφέρετε ψώνια, ούτε η δυσκολία όταν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα χαμηλό αυτοκίνητο ή να σηκωθείτε από την καρέκλα. Αυτά τα προβλήματα είτε οφείλονται στο ότι κάνετε καθιστική ζωή είτε σε έναν τραυματισμό.

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Το πιο συχνό αίτιο είναι η μυϊκή καταπόνηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής κατάστασης. Η ξεκούραση για 2-3 ημέρες και ενδεχομένως ήπια παυσίπονα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Σε ορισμένες  περιπτώσεις, το αίτιο είναι πολύ πιο σοβαρό : μια δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), η σπονδυλολίσθηση, ένα κάταγμα ενός σπονδύλου μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Το κύριο σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι, προφανώς, ο πόνος που  εντοπίζεται στην μέση ή ακόμη και σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης.

Συχνά προκαλείται από ένα τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων και παρουσιάζεται συνήθως ξαφνικά, με αφορμή έναν τραυματισμό, είναι

το λεγόμενο λουμπάγκο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και κάποιες φορές, να μειώνεται με την αλλαγή στάσης του σώματος ή όταν πραγματοποιείται μια ελαφριάς μορφής σωματική άσκηση. Αντιθέτως, η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται.

Ο πόνος στη μέση θεωρείται επικίνδυνος όταν συνυπάρχει με πόνο, μούδιασμα, αδυναμία στο πόδι κ.λ.π..τότε έχουμε το φαινόμενο της καθαρής ισχιαλγίας ή της οξείας φάσης αυτής.

Η αντιμετώπιση ενός πόνου στη μέση ξεκινάει από ένα λεπτομερές ιστορικό και ακολουθεί η φυσική εξέταση. Πρέπει εκτός των άλλων να διερευνηθούν και άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθούν εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή ακόμη και μια  μαγνητική τομογραφία.

Η συντηρητική θεραπεία με ξεκούραση, φάρμακα, συνήθως αρκεί. Στην περίπτωση της οσφυαλγίας πρέπει να αποφεύγονται οι κινήσεις που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη: προτείνεται η ανάπαυση στο κρεβάτι, που δε θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από δύο μέρες. Χρήσιμη είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, βάσει ιατρικής συνταγής, ενώ η χρήση ζεστών επιθεμάτων μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Όταν ο πόνος αρχίσει να εξασθενεί, συνιστάται η ήπια φυσική άσκηση και η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης της μέσης.

Η ποιο αποτελεσματική για τη θεραπεία της οξείας οσφυοισχιαλγίας είναι η επίσκεψη σ’ έναν έμπειρο χειροπράκτη ο οποίος θα δώσει την άμεση ανακούφιση στον πόνο του ασθενούς.

Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται ειδική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η υιοθέτηση ορισμένων μέτρων βοηθούν στην πρόληψη του πόνου της μέσης, πολύ καλό κάνει, στην μυϊκή ενδυνάμωση, το κολύμπι, όπως και το περπάτημα.

Η σωστή άσκηση βοηθά πάρα πολύ στην ενδυνάμωση της μέσης. Σημαντικός είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η μείωση αυτού όταν απαιτείται, καθώς επίσης  η πραγματοποίηση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διάτασης των κοιλιακών, γλουτιαίων και των ραχιαίων μυών, οι οποίες βοηθούν στην ευλυγισία και την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματός μας.

 Άτομα με ευλύγιστη μέση, με καλά γυμνασμένους μύες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και εμφανίζουν σπανιότερα προβλήματα στη μέση τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.



Dim.Pap.