Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την οσφυαλγία..

Η οσφυαλγία είναι μια συχνή δυσάρεστη πάθηση και η θεραπεία της απαιτεί συχνά πολλές φυσιοθεραπείες  σε ειδικά θεραπευτήρια, μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή.

Τελευταία δημοσιεύτηκε μια μελέτη από ομάδα επιστημόνων της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, η ομάδα αυτή εξηγεί πως  ένα απλό αεροβικό πρόγραμμα βάδισης, προσφέρει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όσον αφορά την ανακούφιση από την οσφυαλγία, με τα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, τα οποία απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις σε εξειδικευμένα κέντρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βάδιση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα τριάντα λεπτών κάθε φορά.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η έρευνα έχει δείξει, ότι όταν κάποιος βαδίζει ζωηρά, οι μύες της ράχης και της κοιλιάς λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσαν αν το άτομο εκτελούσε πλήρεις, επίπονες ασκήσεις,  ειδικές για τους συγκεκριμένους μύες. Και σε αντίθεση με τα επίπονα ειδικά προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, το  βάδισμα είναι μια εξαιρετικά απλή δραστηριότητα, που δεν απαιτεί τίποτε το ιδιαίτερο.
Σ’ αυτή τη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 60 ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία. Στη συνέχεια, μοίρασαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες. Οι μισοί συμπλήρωσαν ένα πλήρες πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, το οποίο αποτελείτο από δύο έως τρεις συνεδρίες ασκήσεων την εβδομάδα, επί έξι εβδομάδες. Οι άλλοι μισοί συμπλήρωσαν ένα πρόγραμμα αεροβικού βαδίσματος, κάνοντας περπάτημα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες άρχιζαν με είκοσι λεπτά βάδισμα και συνέχισαν μέχρι 40 λεπτά, καθώς βελτιωνόταν η αντοχή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλες τις μετρήσεις τους, αποδεικνύοντας ότι το βάδισμα είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όσο και η αγωγή που θα μπορούσε να είχε γίνει στα ειδικά εργαστήρια.
Επίσης έδειξε ότι το πρόγραμμα βαδίσματος έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, αφού ενθαρρύνει τους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής που συνολικά βοηθά γενικότερα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει  το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο και μειώνει το στρες.
Σύμφωνα  με μια μελέτη η οποία  δημοσιεύεται στο περιοδικό The Spinal Journal,  τα  άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγία,  δεν κινούνται όπως τα υγιή  άτομα. Ο πόνος, και ο φόβος για το πόνο,  μεταβάλλουν τον τρόπο της  κίνησής τους.
Αυτό  εξηγεί εν μέρει, το πώς  μπορεί μια οξεία οσφυαλγία να γίνει  χρόνια.
ΔΕΙΔΑΓΜΑ: 
ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΙΣ ΟΣΦΥΟΙΣΧΙΑΛΓΙΕΣ..!!!

Dim.Pap.