Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ιδανικές ασκήσεις για οστεοπόρωση.

Οι παρακάτω ασκήσεις προτείνονται σε γυναίκες για πρόληψη της οστεοπόρωσης ή με εγκατεστημένη οστεοπόρωση. Πάντα θα υπολογίζεται το βαθμό οστεοπόρωσης σας και την φυσική κατάσταση. Ορισμένες ασκήσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται γι’ αυτό η άσκηση πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και πάντα με την επιτήρηση του γυμναστή σας.
1.-Ασκήσεις ενδυνάμωσης: γίνονται με βαράκια ή με μηχανήματα με βάρη και με λάστιχα. Οι ασκήσεις αυτές προσφέρουν μυϊκή ενδυνάμωση και δρουν κατευθείαν στο κόκκαλο και μειώνουν το ρυθμό εξέλιξης της οστεοπόρωσης. Δώστε μεγάλη προσοχή στις ασκήσεις  που δυναμώνουν τους μύες που βρίσκονται στο πάνω μέρος των ραχιαίων μυών & ωμοπλάτης, καθώς αυτές βελτιώνουν τη στάση του σώματος και μειώνουν το ρυθμό απώλειας στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης.
2.-Αεροβικές ασκήσεις:  η πιο απλή μορφή αυτών είναι το βάδισμα, όπου εκτελείται αεροβική άσκηση και τα πόδια υποβαστάζουν το βάρος του σώματος. Άλλες είναι ο χορός, το ανέβασμα της σκάλας, η χρήση του διαδρόμου και άλλων μηχανημάτων στο γυμναστήριο. Αυτές οι ασκήσεις επιδρούν ευεργετικά κυρίως στα πόδια και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Επίσης προσφέρουν προστασία στην καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα.
3.-Ασκήσεις ευλυγισίας: οι οποίες προσφέρουν σταθερότητα, καλή στάση και βοηθούν στην αποφυγή μυϊκών κακώσεων. Είναι οι ασκήσεις διατάσεων και πρέπει να γίνονται όταν έχουν ζεσταθεί οι μύες, κυρίως στο τέλος του προγράμματος της γυμναστικής.
4.-Ασκήσεις σταθερότητας και ισορροπίας:  είναι όταν στέκεστε στο ένα πόδι, σας προστατεύουν από πτώσεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή κατάγματος στη γυναίκα με οστεοπόρωση. άλλη είναι το κολύμπι και η αεροβική γυμναστική μέσα στο νερό, με ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό, είναι μια  άσκηση που βοηθά τις περιπτώσεις υπερβολικής οστεοπόρωσης και  την αποκατάσταση μετά από κάποιο κάταγμα.

Ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε οστεοπόρωση είναι: οι έντονες κινήσεις όπως πηδήματα, τρέξιμο και τζόγκινγκ, καθώς αυξάνουν την πίεση στη σπονδυλική στήλη και  τα πόδια και μπορεί να οδηγήσουν τα αδύναμα και οστεοπορωτικά κόκκαλα σε κάταγμα. Γενικώς οι κινήσεις σας πρέπει να είναι αργές και συντονισμένες. Όταν σκύβετε & διπλώνετε η σπονδυλική στήλη & η μέση σας,  ασκείται πίεση στους σπονδύλους και αυξάνεται ο κίνδυνος για σπονδυλικά κατάγματα. Αθλήματα που απαιτούν τέτοιες κινήσεις και πρέπει να αποφεύγονται είναι το τένις, το γκολφ, αλλά και κάποιες στάσεις στη γιόγκα.                                                              
Dim.Pap.
 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

-Ινομυαλγία- Μια πάθηση με πόνο στους μύες, με αίσθημα κόπωσης και με διάφορες άλλες διαταραχές…

H ινομυαλγία είναι μια ασθένεια στην οποία οι μύες και οι ινώδεις ιστοί εκδηλώνουν πόνο και ευαισθησία. Η ινομυαλγία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προσβάλει τους μύες, κυρίως ώμων, γλουτών, αυχένα,  μέσης, τους συνδέσμους και του τένοντες, αλλά όχι τις αρθρώσεις, και προκαλεί πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, με αίσθημα κόπωσης.
Ο ασθενής υποφέρει από κομμάρες που προκαλεί η χειρότερη μορφή γρίπης, καθημερινά έχει δυσκολίες ακόμη και σε απλά πράγματα.
Η ασθένεια αυτή δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, μπορεί  όμως να διαρκέσει μήνες ακόμη και χρόνια. 
Μελέτες αμερικανών επιστημόνων έδειξαν ότι  μπορεί να προσβάλλει το 2-8% του πληθυσμού. Η πάθηση της ινομυαλγίας είναι πιο συχνή στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ φαίνεται να προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες, σε ποσοστό 80% περίπου.
Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η ευαισθησία κάποιων σημείων σε περιοχές του σώματος που είναι συγκεκριμένες . Σε αυτά τα σημεία ο ασθενής έχει ιδιαίτερη ένταση και πόνο. Επίσης οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν μειωμένο όριο αντοχής στον πόνο, λόγω υπέρ ευαισθησίας του εγκεφάλου σε μηνύματα πόνου που προέρχονται μέσω του νευρικού συστήματος. 
Το άτομο με ινομυαλγία θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ως εκ τούτου ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια προτού πάρει τη σωστή διάγνωση.
Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη, οι περίοικοι αυτών αισθάνονται πολύ άσχημα που δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα & το αίσθημα του πόνου που περνούν οι δικοί τους άνθρωποι.  Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση η οποία δεν είναι ορατή και δεν αντιλαμβάνεται από κανέναν.
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο πόνος της ινομυαλγίας χειροτερεύει από το στρες, τις αλλαγές του καιρού και φυσικά από το άγχος. 
Ο πόνος, η δυσκαμψία στους μύες, τένοντες, συνδέσμους,  όπως  το αίσθημα κόπωσης και η έλλειψη αντοχής σε άκρα,  αυχένας, πλάτη αρχίζουν νωρίς το πρωί και χειροτερεύουν κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς εντείνονται οι δραστηριότητες του ατόμου.
Άλλα συμπτώματα είναι το μούδιασμα ή το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, ο πονοκέφαλος, η μελαγχολική διάθεση, η αφηρημάδα και η δυσκολία συγκέντρωσης.
Αυτό που προκαλεί την Ινομυαλγία είναι συνήθως το υπερβολικό στρες, άγχος και ο τραυματισμός, είτε είναι σωματικός, είτε είναι ψυχικός.
Ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχει μια γεννητική προδιάθεση και στην οποία ένα τραύμα φυσικό ή ψυχικό, μπορεί να προκαλέσει την έναρξη της.
Η διάγνωση της Ινομυαλγίας γίνεται από ειδικό ρευματολόγο ή παθολόγο ιατρό που θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που ενδεχομένως να έχουν τα ίδια συμπτώματα της ινομυαλγίας .
Θεραπεία της Ινομυαλγίας
Η ινομυαλγία ίσως και να μην θεραπεύεται πλήρως. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ με τη βοήθεια του γιατρού, του χειροπράκτη – φυσιοθεραπευτή και της οικογένειας. Ενίοτε όμως η ασθένεια μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, συνήθως, μετά από μήνες ή και χρόνια.
Φαρμακευτική αγωγή
Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.- Αναλγητικά φάρμακα. Διάφορα σκευάσματα (αντικαταθλιπτικά σε μικρή δόση)
Ειδική αντικαταθλιπτική αγωγή που, εκτός από τη βελτίωση της διάθεσης, χορηγείται κυρίως για τη μείωση της αίσθησης του πόνου.
Φυσιοθεραπεία 
Η φυσιοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο για την μείωση των πόνων στο μυοσκελετικό σύστημα  από έμπειρο χειροπράκτη με ειδικές μαλάξεις (μασάζ) για ανακούφιση του ασθενή. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι και ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει πολλά όχι μόνο για την αναλγησία του ασθενούς αλλά και την γενικότερη ψυχική του διάθεση.
Ο ασθενής με ινομυαλγία θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του και να βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά του.  
Το κολύμπι θεωρείται από τις καλύτερες μορφές άσκησης, αλλά και άλλες αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, έχουν θετικό αποτέλεσμα. Η άσκηση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις αντοχές του ασθενούς για αυτό πρέπει να αρχίζει με χαλαρό πρόγραμμα  3- 5 λεπτών  και αυξάνει σταδιακά μέχρι τα 20-30 λεπτά.  Αποφεύγουμε δε τις ασκήσεις με βάρη και λάστιχα.  Ο ασθενής πρέπει να έχει συνεχή επαφή με τους θεράποντες ούτως ώστε η θεραπεία να έχει ομαλή πορεία και καλή εξέλιξη.
Μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την ίαση της ασθένειας.
Προτιμάτε χυμούς λαχανικών και σούπες, άφθονα υγρά και τρώτε 
μαγειρεμένα λαχανικά, πράσινες σαλάτες και 
κάντε χρήση όπως, το τζίντζερ & το σκόρδο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 
Και φυσικά ο ύπνος είναι απαραίτητος για να αναρρώσει το σώμα σας πλήρως.

Dim. Pap.