Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ - ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η οσφυαλγία προσβάλλει σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποια περίοδο της ζωής. Αναφέρεται με πολλούς όρους όπως : δισκοπάθεια, λουμπάγκο, αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και όταν ο πόνος επεκτείνεται στο πόδι, αναφέρεται ως ισχιαλγία. Ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα (περιοχή μέσης) εμφανίζεται ακόμη και στις απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας, σε πολλούς ανθρώπους συνήθως έντονα και σε άλλους όχι. Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε πως θα απαλλαγούμε απ’ αυτόν με διάφορα γιατροσόφια ή με ανάπαυση, Όταν αυτός υποτροπιάσει τότε ζητούμε βοήθεια για ανακούφιση από κάποιον ειδικό.
Τα αίτια σε πολλές περιπτώσεις  είναι αρκετά σαφή.       
Πως μπορεί να μας συμβεί η οσφυαλγία & πως μπορεί να αποφευχθεί.
Εδώ η συμβουλή μας είναι πώς να αναδιοργανώσετε την μέση σας εάν έχει αποδιοργανωθεί και πως ακόμη να προλάβετε την αποδιοργάνωση της στο μέλλον.
Τα ζώα όπως είναι γνωστό περπατούν με τα τέσσερα μέλη τους και το βάρος του σώματός των κατανέμεται εξίσου η δε σπονδυλική στήλη τον περισσότερο χρόνο διατηρείται σε οριζόντια θέση και δεν ασκούνται σ’ αυτή συμπιεστικές δυνάμεις σαν κι αυτές που ασκούνται στην σπονδυλική στήλη του ανθρώπου. Στον άνθρωπο η στήλη είναι σε κατακόρυφη θέση όταν βαδίζουμε ή όταν εργαζόμαστε. Όταν καθόμαστε η μέση μας δέχεται το βάρος του σώματός μας και το μεταφέρει στην λεκάνη ενώ όταν στεκόμαστε όρθιοι και βαδίζουμε το βάρος μεταφέρεται στα πόδια. Έτσι η μέση μας στηρίζει όλο μας το σώμα.
Οσφυαλγία λέμε την κάκωση που προκαλεί καταπόνηση στους μυς της οσφυϊκής μοίρας και όταν αυτή είναι μεγάλη τότε μπορεί να τραυματίσει μαλακούς ιστούς και συνδέσμους.
Οι περισσότερες οσφυαλγίες προκαλούνται από υπερβολικό και παρατεταμένο τέντωνα (διάταση) των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας.
Παλαιότερα την ύπαρξη της οσφυαλγίας την απέδιδαν σε ψύξη ή στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών, σήμερα δεν ισχύει αυτό επειδή γνωρίζουμε καλά ότι οι περισσότερες οσφυαλγίες προκαλούνται από μηχανικά αίτια, δηλ. τέντωμα μαλακών ιστών λόγω χαλαρών αρθρώσεων.
Όταν γίνεται υπερβολική διάταση μαλακών ιστών (οι οποίοι περιβάλλουν τις αρθρώσεις) συνήθως προκαλείται πόνος, στην περιοχή όμως των σπονδυλικών αρθρώσεων, επηρεάζει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και έτσι μπορεί να επιδεινωθεί μια κατάσταση σε σημαντικό βαθμό. Ο δίσκος χάνει την ικανότητα να απορροφά τις δυνάμεις που συμπιέζουν με αποτέλεσμα να πιέζει πολλές φορές το ισχιακό νεύρο (Ισχιαλγία) και να προκαλεί  έντονο πόνο και μούδιασμα στην κνήμη και στα δάκτυλα.
Εξαιτίας της προβολής του δίσκου διαταράσσεται η σωστή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και έτσι έχουμε αισθητό πόνο στον γλουτό, στο πίσω ή στο έξω μέρος του μηρού, λίγο πιο πάνω από το γόνατο και στον έξω πλάγιο κνημιαίο μυ και μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την θέση που παίρνει το σώμα μας.  
Αιτίες της Οσφυοισχιαλγίας που αποδίδονται στην κακή στάση του σώματος.
1)    Σήκωμα βαρειών αντικειμένων
2)    Εργασία με πολύωρο σκύψιμο (κακή στάση εργασίας)
3)    Λάθος τρόπος σήκωμα βάρους
4)    Κακή στάση σώματος κατά την ορθοστασία ή και κατά την ανάπαυση (ξεκούραση)
5)    Κάθισμα σε ακατάλληλα καθίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συμβουλές:
Σωστός τρόπος καθίσματος και αλλαγή θέσης κατά διαστήματα
Σκύψιμο εργασίας – σηκωθείτε κατά διαστήματα και τεντωθείτε προς τα πίσω 4-5 φορές.
Όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα πρέπει να εφαρμόσετε σωστή τεχνική ανύψωσης βαρών που αρχίζει με τα πόδια στην διάσταση και τέντωμα του σώματος προς τα πίσω 4-5 φορές.
Χαλάρωση μετά από μια έντονη και κουραστική εργασία.
Οι μύες που ισχυροποιούνται με τις ασκήσεις είναι οι ίδιοι που κρατούν το σώμα όρθιο. Όταν διατηρούμε σε καλό βαθμό την στάση του σώματος μας είναι επόμενο ότι οι μύες αυτοί θα ισχυροποιηθούν περισσότερο και παράλληλα θα μειωθεί η εμφάνιση της οποιασδήποτε πάθησης. 
Για πρόληψη και για μη εμφάνιση των προβλημάτων.
Αν κατά το παρελθόν είχατε επεισόδια οσφυαλγίας θα πρέπει να αρχίσετε, αν δεν κάνετε κάποια άσκηση, πρόγραμμα ασκήσεων ούτως ώστε να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή φόρμα και για να αποφύγετε κάποια ανεπιθύμητη ενόχληση στην περιοχή της μέσης σας. 
Η οξεία φάση της οσφυοισχιαλγίας δεν εμφανίζεται συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 55-60. Μπορεί κάποιος να παραπονείται ότι έχει πόνο στην μέση χωρίς να είναι η πάθηση του σε οξεία φάση, όπως ήταν παλαιότερα, ωστόσο όμως ο πόνος αυτός μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα και να σας υποχρεώσει να μειώσετε την δραστηριότητά σας. Ακόμη και αν η αίσθηση του πόνου είναι μεγάλη, εσείς δεν πρέπει να μειώσετε την δραστηριότητα σας εκτός και αν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι υγείας.
Να ξέρετε ότι η κάθε σωστή κίνηση του σώματος βοηθά για την μη εμφάνιση του προβλήματος.
Μπορεί να σας έχουν πει ότι έχετε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική σας στήλη ή ότι έχετε αρθρίτιδα και πρέπει να συνυπάρξετε με αυτή, έρευνες έδειξαν ότι πολλά άτομα με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη δεν είχαν ποτέ παραπονεθεί από οσφυοισχιαλγία και ότι η φθορά δεν προκαλούσε πόνο.
Ενδεχομένως ορισμένα άτομα να μην ευεργετηθούν από τις συμβουλές αυτές (άσκηση & στάση σώματος) παρ’ όλα αυτά όλοι μας μπορούμε και πρέπει να εφαρμόζουμε τα ανωτέρω δίχως να αποτελεί εμπόδιο η ηλικία ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία.


Dim.Pap.
           



Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Γάγγλιο του καρπού.

Τα γάγγλια είναι συνήθως μικρές, καλοήθεις κύστες γεμάτες διαυγές κολλώδες υγρό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο εμφανίζονται, αλλά οι θέσεις εμφάνισης τους είναι κλασσικές. Συνηθέστερα είναι τα σημεία του καρπού, που έχουμε έντονη τριβή μεταξύ των τενόντων ή αυξημένη αρθρική πίεση. 
Το 70% των γαγγλίων είναι στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού
Τα γάγγλια δεν είναι πάντα ορατά έξω από το δέρμα, αλλά μπορούν να προκαλούν εξίσου έντονα συμπτώματα.
Σαν υφή, το γάγγλιο έχει την αίσθηση ενός εξογκώματος ή μιας μάζας που βρίσκεται στη μεσότητα συνήθως της ραχιαίας επιφάνειας του καρπού ή στη βάση του αντίχειρα, στη παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.
Μπορεί να γίνει αντιληπτό ξαφνικά ή να εμφανιστεί σταδιακά, ενώ το μέγεθός του αυξομειώνεται, ανάλογα με το πόσο κουράζουμε το χέρι μας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το γάγγλιο μπορεί να είναι επώδυνο, ή να πιέζει το μέσο ή το ωλένιο νεύρο, προκαλώντας μουδιάσματα ή αδυναμία στα δάκτυλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα συμπτώματα δεν εξελίσσονται, δηλαδή δεν γίνονται όλο και χειρότερα.
Τα εσωτερικά γάγγλια μπορεί να προκαλέσουν εντονότερη συμπτωματολογία, παρά το μικρό τους μέγεθος.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπεδικό γιατρό και βασίζεται στη λήψη ιστορικού, σε κλινικές δοκιμασίες και μερικές φορές στη λήψη ακτινογραφιών, για να αποκλειστεί η ύπαρξη αρθρίτιδας ή ο όγκος των οστών.
Από το ιστορικό διερευνάται αν το γάγγλιο αυξομειώνεται σε μέγεθος
Κατά τη ψηλάφηση του χεριού, ο γιατρός, μπορεί να διαπιστώσει την σύσταση του γαγγλίου.
Στα εσωτερικά γάγγλια μπορεί να χρειαστούμε υπέρηχο ή μαγνητική (MRI) για τον εντοπισμό τους.
Τα γάγγλια έχουν μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης, δηλαδή υποτροπής.
Ουσιαστικά, οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στην αντιμετώπισή τους είναι:
Αισθητικοί 
Πόνος από την πίεση των νεύρων ή από τη τριβή των τενόντων
Η λογική της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η παρακολούθηση της πορείας του γαγγλίου ή η προσπάθεια της αναρρόφησης και ρήξης του με βελόνα ή δια της μεθόδου της χειροπρακτικής.!!!
Εάν η αρχική συντηρητική αγωγή αποτύχει, τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση .
Στα γάγγλια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της επανεμφάνισής τους, στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο.

Dim.Pap.