Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ -- ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ “ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ”

Σήμερα είναι οι ποιο συχνές παθήσεις και το κυριότερο όλων, είναι ότι αυτές, προσβάλουν σχεδόν όλες τις ηλικίες. Η πλειοψηφία των ασθενών που επισκέπτονται θεραπευτήρια ορθοπεδικής φύσεως έχουν προβλήματα ισχιαλγίας ή οσφυαλγίας. Μοντέρνες παθήσεις – αδελφές παθήσεις, παθήσεις της εποχής.    
          Τα αίτια που προκαλούν τις παραπάνω παθήσεις είναι πάρα πολλά και ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την καθημερινή δραστηριότητα του καθενός, τα πιο γνωστά είναι: α) Η καθιστική ζωή, β) η μή άσκηση του σώματός μας, (α & β κύριες αιτίες), γ) η αύξηση βάρους στο σώμα μας (επί πλέον κιλά από του κανονικού), δ) η κακή στάση μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ, ε) η μεταφορά βαριών φορτίων ή ώθηση βαριών αντικειμένων και πολλών άλλων.
          Ισχιαλγία εννοούμε τον πόνο που επεκτείνεται από την περιοχή του γλουτού κατά μήκος του μηρού – γάμπας και έως τα άκρα των δακτύλων. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα προβολής του ισχίου, πίεσης του ισχιακού νεύρου & πίεσης κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (ενός τμήματος).
          Η ισχιαλγία μας επισκέπτεται συνήθως ξαφνικά ή σταδιακά, πολλές φορές χωρίς καμιά αιτία με πόνο στην περιοχή του γλουτού (απλή ισχιαλγία), όταν όμως συνοδεύεται από μούδιασμα του άκρου ή με μυϊκή αδυναμία αυτού και προκαλεί δυσκολία στο βάδισμα με σύρσιμο του ποδιού, τότε έχουμε την οξεία φάση της ισχιαλγίας.
          Οσφυαλγία εννοούμε τον πόνο στην περιοχή της οσφύος (οσφυϊκής μοίρας – χαμηλά στην μέση) που επεκτείνεται στην περιοχή της λεκάνης.
Είναι μια συχνή πάθηση που οι στατιστικές έδειξαν ότι, περισσότερο από τους μισούς ενήλικες, θα προσβληθούν απ’ αυτή σε κάποια φάση της ζωής τους. Αν και φαίνεται ότι είναι παροδικό το πρόβλημα της οσφυαλγίας που με την κατάλληλη αγωγή περνάει γρήγορα, εν τούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή γίνεται χρόνια, υποτροπιάζει και οδηγεί τον ασθενή σε παρατεταμένα προβλήματα.
          Η αποκατάσταση των προβλημάτων της κάθε περίπτωσης (ισχιαλγίας – οσφυαλγίας), εξαρτάται από το μέγεθος της πάθησης (σε ποια φάση βρίσκεται), από την σωστή θεραπευτική αγωγή και από το αν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ειδικού θεραπευτή, ο χρόνο της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τα ανωτέρω.
          Σε κάθε περίπτωση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας, το χρονικό διάστημα αποκατάστασης εξαρτάται και από το αν ο ασθενής ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων (το οποίο στις περισσότερες φορές επιβάλλεται), π.χ. ασκήσεις διατάσεων. Επίσης επιβάλλεται και ενδείκνυται η πορεία (βάδισμα) σε ομαλή επιφάνεια.
Τέλος επειδή η συχνότητα των κρίσεων ισχιαλγίας – οσφυαλγίας μπορεί να είναι μεγάλη τότε ο ασθενής, πρέπει να πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση, μέχρι αποκατάστασης της πάθησης, ασκήσεις διατάσεων ισχίων – ραχιαίων μυών και οπωσδήποτε ασκήσεις εντός ύδατος (κολύμπι).  Επίσης να λάβει ορισμένα μέτρα και οδηγίες για μείωση της συχνότητας των άνω παθήσεων όπως :
Να αδυνατίσει αν δεν έχει το κανονικό βάρος, να διατηρεί ζεστή την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας και να αποφεύγει να την επιβαρύνει. Να αποφεύγει: την παρατεταμένη ανώμαλη ορθοστασία, την μεταφορά φορτίων χωρίς την προστασία κάποιας ζώνης, την βάδιση σε ανώμαλο ή κατηφορικό – ανηφορικό έδαφος και την κοπιαστική οδήγηση με πολλά τραντάγματα σε ανώμαλο οδόστρωμα.
                                                                             Dim.Pap.