Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Υγιείς Αρθρώσεις

Η άρθρωση είναι το σημείο εκείνο του σκελετού που ενώνει δύο ή περισσότερα οστά. Η εσωτερική πλευρά της άρθρωσης ονομάζεται χόνδρος, μέσα στην άρθρωση υπάρχει το αρθρικό υγρό που λειτουργεί ως λιπαντικό και βοηθάει στην κίνηση χωρίς να τρίβονται τα οστά μεταξύ τους.
Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους, αποτελούν το τρίπτυχο για την διατήρηση της σωστής υγείας των αρθρώσεων και γενικά του ανθρώπινου οργανισμού. Ανεπιφύλακτα θα λέγαμε πως η τήρηση ενός προγράμματος  μεσογειακής διατροφής αποτελεί την Souper συνταγή και για τις αρθρώσεις μας. Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του, υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προτίμηση όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων τους και πολύ αγάπη για το ελαιόλαδο, χαρακτηρίζουν αυτό το μοναδικό μοντέλο διατροφής και προσδίδουν οφέλη στην υγεία των αρθρώσεων. Η έντονη μηχανική πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις στο σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου, κάνουν επιβεβλημένη την ανάγκη για απώλεια βάρους αν και εφόσον υπάρχουν περιττά κιλά… Η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση στα γόνατα, τα ισχία και βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών στις αρθρώσεις.
Δώστε βάση στα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα  φαίνεται να προστατεύουν τις αρθρώσεις και να μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον πόνο στις αρθρώσεις σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, καθώς τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση οι οποίες δρουν κατά των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τις αρθρώσεις.
Καταναλώστε άπαχες πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά και όσπρια. Οι πρωτεΐνες   είναι σημαντικές για την καλή κατάσταση των μυών και του αρθρικού χόνδρου, παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία των αρθρώσεων.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν το ασβέστιο και η βιταμίνη  D καθώς συμβάλλουν στη μείωση  της απώλειας της οστικής μάζας και βοηθούν  στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, η λαχανίδα.
Καταναλώστε ημερησίως αρκετή ποσότητα νερού. Το νερό βοηθάει και στη λίπανση των αρθρώσεων.
Αν πάσχετε από αρθρίτιδα και θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο στις αρθρώσεις κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας μια μέτρια  άσκηση, το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κίνησης.
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν έχετε αρχικά συμπτώματα αρθρίτιδας όπως πόνο στις αρθρώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και η αγωγή μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της μακροπρόθεσμης βλάβης.
Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας από τραυματισμούς, ιδιαίτερα αν κάνετε αθλήματα, ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Απελευθερώστε την κίνηση σας με φυσικό τρόπο!
Η καλή διατροφή συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων του ανθρώπινου οργανισμού που επιβαρύνονται καθημερινά, από την προπόνηση και από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η διατροφή αντιγήρανσης, σώζει από την αρθρίτιδα!!!!!!

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο τα οστά του σώματός μας χάνουν την ανθεκτικότητά τους και το φαινόμενο της αρθρίτιδας γίνεται κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς.
Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, η ανακούφιση μπορεί να είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε, επειδή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταναλώνετε περισσότερα μπρόκολο. Βρετανοί ερευνητές  διαπίστωσαν ότι το μπρόκολο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και της πιο συχνής μορφής αρθρίτιδας, με τη μείωση της βλάβης του χόνδρου γύρω από τις αρθρώσεις. Ο κατεστραμμένος χόνδρος είναι αυτός που προκαλεί χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις σας.
Από διάφορες μελέτες που έγιναν έχει διαπιστωθεί ότι  ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο έχουν μια χημική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Η υπόψη χημική ένωση μπλοκάρει τα ένζυμα στο σώμα μας που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις. 
Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα δείχνουν ότι το μπρόκολο, η υψηλότερη διατροφική πηγή σουλφοραφάνης, είναι σε θέση να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδα, και ίσως ακόμη και να εμποδίσει ή καθυστερήσει την ανάπτυξη αυτής της τόσο κοινής νόσου.
Εκτός από την διαφαινόμενη ικανότητά του να βοηθάει σε υγιείς αρθρώσεις και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, το μπρόκολο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, στην βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης, και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Πόνοι στις αρθρώσεις: Πώς θα ανακουφιστείτε
Είναι γνωστό ότι με το πέρασμα του χρόνου ο σκελετός του ανθρώπου αδυνατίζει και ταυτόχρονα μειώνονται και οι συνδετικοί ιστοί μεταξύ των οστών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα σημεία των αρθρώσεων τα κόκαλα να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούν έντονους πόνους και δυσφορία.
Η βασική αρχή αφορά την πρόληψη αυτής της κατάστασης μέσω φυσιοθεραπείας όπου ενδυναμώνονται οι μύες κοντά στις αρθρώσεις και έτσι η πίεση σε αυτές μειώνεται. Ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει τεχνικές, όπως θεραπείες με ζέστη ή κρύο, διέγερση των νεύρων με την μέθοδο της χειροπρακτικής.
Η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι από τις καλύτερες ασκήσεις, επειδή και οι δύο, σας επιτρέπουν να ασκήστε χωρίς να επιβαρύνετε πολύ τις αρθρώσεις σας. Επειδή το νερό έχει άνωση, το κολύμπι ανακουφίζει επίσης λίγη από την πίεση στις αρθρώσεις σας.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να πραγματοποιήσετε τα παρακάτω :
Προστατέψτε την άρθρωση που σας πονάει με έναν επίδεσμο. Επιλέξτε ελαστικό επίδεσμο αν θέλετε να την συμπιέσετε ελαφρά. Αυτό θα σας ανακουφίσει περισσότερο από τον πόνο.
Ξεκουράστε την άρθρωση (ακουμπήστε τη σε κάποιο στήριγμα), αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο.
Βάλτε πάγο στην άρθρωση για περίπου 15 λεπτά, αρκετές φορές κάθε μέρα.
Υψώστε την άρθρωση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας.
Εφαρμόζοντας πάγο στις αρθρώσεις που σας πονούν μπορεί να ανακουφίσετε τον πόνο και να μειώσετε τη φλεγμονή.
Για μυϊκούς σπασμούς γύρω από τις αρθρώσεις, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαντικό μέσο π.χ. θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα ή τυλίξτε το σημείο με επίδεσμο.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό επίδεσμο ή νάρθηκα στην άρθρωσή σας για να ελαχιστοποιήσετε την κίνηση και να μειώσετε τον πόνο.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγετε να διατηρείτε την άρθρωση σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή μπορεί τελικά να γίνει πιο σκληρή και να χάσει τη λειτουργία της.

                                                                                      Dim.Pap.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Θλάση ραχιαίων μυών και ωμοπλάτης

Οι ραχιαίοι μύες είναι πολύ σημαντικοί στηρίζουν το κυρίως βάρος του σώματος μας με αποτέλεσμα να καταπονούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους! 
Γι' αυτό και πρέπει να τους προσέχουμε!!!  και να τους φροντίζουμε!!!  Άλλωστε οι δυνατοί ραχιαίοι μύες δείχνουν το σώμα νεότερο και προσαρμόζουν τη στάση του, σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να έχουμε ένα άριστο παρουσιαστικό.
Πολλές φορές όμως προσβάλλονται από διάφορες αιτίες και έχουμε τον πόνο που περιγράφω παρακάτω.
Ο πόνος που αισθανόμαστε και είναι συνεχής, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης (εκατέρωθεν αυτής) ή στο μυϊκό σύστημα της πίσω επιφάνειας του θώρακα, ο οποίος πολλές φορές επεκτείνεται στην οσφυϊκή μοίρα και έως τα κάτω άκρα ακολουθώντας την κατανομή  των ισχιακών νεύρων χαρακτηρίζεται ως πόνος των ραχιαίων μυών.

οι συνηθισμένες αιτίες του ραχιαίου πόνου είναι :
α) όταν αυτός προκαλείται από υπερέκταση των μυών ή των τενόντων,
β) όταν υπάρχει κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου,
γ) στένωση σπονδύλων θωρακικής ή οσφυϊκής μοίρας,
δ) σπονδυλολίσθηση,
ε) έκθεση του σώματος μας σε κλιματιστικό, κυρίως όταν μας “χτυπάει πισώπλατα”  ή έκθεση του σώματος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία του ραχιαίου πόνου ,περιλαμβάνει σύντομη κλινανάπαυση με ζεστά επιθέματα, φυσιοθεραπεία, χειρομαλάξεις από έμπειρο χειροπρακτικό, διατατικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ή ακόμη και χορήγηση παυσίπονων και μύο χαλαρωτικών φαρμάκων.
 Οι περισσότερες μορφές του ραχιαίου πόνου παρουσιάζουν βελτίωση μετά από λίγες ημέρες ανάπαυσης, ακολουθώντας πιστά την προβλεπόμενη θεραπεία. Μόνο ο πόνος που προκαλείται από οστεοπορωτικό κάταγμα στην υπόψη περιοχή τότε είναι εντονότερος και έχει μακροχρόνια θεραπεία.
Χτίσε δυνατούς ραχιαίους! Διώξε τους πόνους της σπονδυλικής στήλης και απόκτησε δύναμη στην πλάτη...
Βάλτε στο πρόγραμμά σας μια σειρά από εναλλακτικές ασκήσεις για ραχιαίους οι οποίες θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

Πόνοι στην ωμοπλάτη
Οι κύριες αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη είναι οι εξής :

1.     Όταν στο περιβάλλον που βιώνουμε έχει αρκετή υγρασία χωρίς να λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις.
2.     Βραδινός ύπνος με ανοιχτές πόρτες & παράθυρα  που σχηματίζουν ρεύματα!!! Επίσης χωρίς κάποιο κάλυμμα, όπως σεντόνι, κουβέρτα κ.λ.π.
3.     Έκθεση του σώματος σε κλιματιστικό, κυρίως όταν “μας χτυπάει” πισώπλατα.

Θεραπεία:  Επίσκεψη σ’ έναν καλό Χειροπρακτικό για ένα τέλειο ρετουσάρισμα (μασάζ) για ανακούφιση του πόνου και  ζεστά επιθέματα στην περιοχή του πόνου ή ζεστά μπάνια .
Για δυο έως τρεις μέρες πρέπει κατά την ώρα του ύπνου να φοράμε πιτζάμες  να έχουμε κλινοσκεπάσματα και όχι ανοιχτά παράθυρα.
Τα ζεστά επιθέματα είναι πολύ ευεργετικά σε περίπτωση νευραλγίας του ώμου.
Θλάση μυών ωμοπλάτης
Τι είναι και πως εμφανίζονται τα συμπτώματα:
Όταν κατά την διάρκεια μιας σωματικής άσκησης, ειδικά αν εκτελεστεί με απότομη και ξαφνική κίνηση, με συνέπεια να έχουμε την βίαιη σύσπαση ή την υπερβολική διάταση ενός μυ, με αποτέλεσμα να αισθανθεί κανείς έναν αιφνίδιο πόνο,  τότε λέμε ότι έχουμε πάθει μια θλάση μυών.
Η αιτία που προκάλεσε τον πόνο μπορεί να είναι ένα τράβηγμα του μυ ή ακόμη και σύσπαση αυτού.  Στην περίπτωση του τραβήγματος δεν παρατηρείται τραυματισμός των μυϊκών ινών, είναι όμως σημαντικό να διακοπεί άμεσα η δραστηριότητα  για να αποφευχθεί η πρόκληση μιας σοβαρής θλάσης.
Η μυϊκή θλάση είναι ένα μικρό σχίσιμο, μια ρήξη, των μυϊκών ινών, η οποία μπορεί να πρόκειται  για μια ελάχιστη βλάβη που αφορά ένα μικρό ποσοστό των μυϊκών ινών,  τότε λέμε ότι έχουμε  θλάση πρώτου βαθμού, για έναν μεγαλύτερης σοβαρότητας  με μερική ρήξη των μυϊκών ινών έχουμε θλάση δευτέρου βαθμού και πλήρη ρήξη του μυ έχουμε θλάση τρίτου βαθμού.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό σοβαρότητας του τραυματισμού. Στην περίπτωση του τραβήγματος, ο πόνος γίνεται προοδευτικά δυνατός.
Σε κάποια περίπτωση (ανάλογα της σοβαρότητας της κάκωσης) της μυϊκής θλάσης, η ρήξη των μυϊκών ινών συνοδεύεται από διαρροή αίματος, προκαλώντας αιμάτωμα και συγχρόνως οίδημα.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά την ανάπαυση, ο οποίος επιδεινώνεται με την προσπάθεια να κινηθεί ο ενδιαφερόμενος μυς. Μερικές φορές η θλάση στην ωμοπλάτη ενδέχεται να είναι μείζονος σημασίας και να πιέζει έντονα, με αποτέλεσμα να έχουμε μερική μετατόπιση ωμοπλάτης, ο πόνος είναι ανυπόφορος και μεταφέρεται στον ώμο και στον αυχένα.
Θεραπεία: Επίσκεψη σ’ έναν καλό φυσιοθεραπευτή ,  ή  σ’ έναν ειδικό Χειροπρακτικό .

                                                                                                            Dim.Pap.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τρεις (3) πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να παραμείνουμε νέοι!

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές έχουμε  αντιγηραντικά οφέλη!!!!!

1.- Η άσκηση μας βοηθά να αντισταθμίσουμε το νάτριο στον οργανισμό μας
Αν από την προηγούμενη μέρα έχουμε καταναλώσει αρκετά φαγητά τα οποία ήταν αρκετά αλατισμένα, μπορούμε να το διορθώσουμε με άσκηση. Καθώς η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το μυστικό είναι στον ιδρώτα που χάνουμε. Γι αυτό η καθημερινή άσκηση πραγματοποιεί καύση λίπους.
2.- Χτίζουμε ένα νέο σώμα με γερή την καρδία μας.
Με την αύξηση της ηλικίας μας γερνάει περισσότερο η καρδιά,  και η μυϊκή της μάζα μπορεί να μειωθεί  έως και 50% με αποτέλεσμα να οδηγείται η καρδιά μας σε δυσκαμψία και αδυναμία. Γι αυτό λοιπόν  είναι απαραίτητη η αερόβια άσκηση ή κάθε είδους άσκηση, για να ανατρέψουμε τα παραπάνω. Το γρήγορο βάδισμα, η κολύμβηση, το ποδήλατο,  άσκηση με διάφορα βαράκια κ.λ.π. μπορούν να αποτρέψουν ή και να αντιστρέψουν αυτήν την απώλεια. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αποθηκεύσουμε στον μυαλό μας ότι, για πέντε (5) ημέρες της εβδομάδος, να πραγματοποιούμε άσκηση περίπου τριάντα (30) λεπτά την ημέρα και εφόσον είναι εφικτό να κάνουμε άσκηση με βαράκια για δέκα (10) λεπτά της ώρας τρεις (3) φορές την εβδομάδα.

3. -Γερή η καρδιά μας και αποτροπή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ειδικοί λένε ότι οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί προκαλούν όλων των θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν έχουμε αυτά τα φτερουγίσματα και διακεκομμένο αίσθημα παλμών (κολπική μαρμαρυγή), είναι ένα τεράστιο κίνητρο για να δοκιμάσουμε και ασκήσεις γιόγκα. Η γιόγκα βοηθά να διατηρήσουμε ένα σταθερό καρδιακό ρυθμό. Ασκώντας την αργή αναπνοή και τις ασκήσεις χαλάρωσης τρεις (3) φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσουμε τα επεισόδια ακανόνιστου καρδιακού παλμού  κατά  περίπου 40%. Επίσης μπορεί να καταπραΰνει το άγχος και τη κατάθλιψη σε μεγάλο βαθμό.
                                                                           Dim.Pap.
Καλή επιτυχία!!!                          

 




Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πολλά συν (+) όταν περπατάς στην άμμο!

Το βάδισμα στην άμμο μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στο πέλμα μας , π.χ. πλατυποδία, άκανθα φτέρνας κ.λ.π,   είναι απλό και μπορεί ο καθένας μας να το δοκιμάσει για να ανακουφίσει το όποιο πρόβλημα υπάρχει.

Επιτρέπει στο σώμα να γειωθεί. Πατώντας στην άμμο (κυρίως υγρή) με γυμνά πόδια μεταφέρεις στο σώμα σου ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι κινδυνεύεις λιγότερο από φλεγμονές . Μας ξανανιώνει  επειδή το θαλασσινό νερό είναι θεραπευτικός αγωγός.

Έχουν πολλά οφέλη:  η καρδιά μας, το δέρμα, οι μύες, οι τένοντες και τα οστά. Αρκεί να μη γίνεται κάτω από καυτό ήλιο. Βαδίζοντας σε στεγνή ή υγρή άμμο με αργή και απολαυστική κίνηση, γυμνάζουμε όλους τους μύες που στηρίζουν και κινούν το σώμα δίνοντας έμφαση στις γάμπες, τα πέλματα και τους γλουτούς.

Καταναλώνουμε διπλάσιες  θερμίδες από ότι στην άσφαλτο. Το σώμα δαπανά μεγάλη ενέργεια σε σύγκριση με το περπάτημα σε σκληρή επιφάνεια. Επίσης, σύμφωνα με κάποια μεγάλη έρευνα, αυξάνεται η σωματική αντοχή.

Η άμμος προσφέρει παιχνίδι τόνωσης και ευεξίας των κάτω άκρων. Πατώντας εναλλάξ στις μύτες και στις φτέρνες είναι η καλύτερη άσκηση σε συνδυασμό με τους ευεργετικούς κόκκους της.

Το βάδισμα στην άμμο βοηθάει στη διαμόρφωση της καμάρας μικρών και μεγάλων.
Πατήστε άνετα με γυμνά πόδια σε αμμώδη παραλία, οι ειδικοί λένε ότι το περπάτημα με γυμνά πόδια εξασφαλίζει υγιή πόδια με λιγότερες παραμορφώσεις.

Το περπάτημα στη ζεστή άμμο κάνει καλό στην αρθρίτιδα. Σε ήπια μορφή της νόσου, ελαχιστοποιεί τους πόνους του βαδίσματος και τη φθορά των αρθρώσεων, επειδή  η άμμος μειώνει τους κραδασμούς του βαδίσματος. Επίσης ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια  όσων υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων.

Κάνει Σούπερ μασάζ σε όλο το πέλμα, ενώ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της πατούσας κάνοντας φυσική περιποίηση.
Το περπάτημα εκεί που σκάει το κύμα, ανακουφίζει το σώμα και την ψυχή, διώχνει το στρες και προσφέρει μοναδικό αίσθημα επαφής με τη φύση.
Προσοχή στην άμμο που θα περπατήσουμε πρέπει να είναι καθαρή και απαλλαγμένη από αντικείμενα που θα μας τραυματίσουν και κυρίως να μην το παρακάνουμε διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Πάντα με μέτρο.

Αν αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας  όπως καρδιολογικά ή μυοσκελετικά προβλήματα, καλύτερα να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατρό, πριν πάρουμε απόφαση να βαδίσουμε στην άμμο.


                                                         Dim.Pap.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΩΜΟΥ “ΕΞΑΡΘΡΩΣΕΙΣ – ΚΑΚΩΣΕΙΣ”

Τις παθήσεις της ωμικής ζώνης τις ταξινομούμε σε δύο κατηγορίες: στις τραυματικές και στις μη τραυματικές. Στην πλειοψηφία των παθήσεων του ώμου είναι τραυματικής αιτιολογίας, ενώ οι υπόλοιπες οφείλονται σε μικροτραυματισμούς, σε  μη φυσιολογικό (παθολογικό) υπόστρωμα.
Οι συχνότερες παθήσεις του ώμου είναι: 
1.-Εξάρθρωση ώμου – Υπεξάρθρημα ώμου – Αστάθεια
2.-Ρήξη Τένοντα Πετάλου
3.-Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα
4.-Εξάρθρωση  Ακρωμιοκλειδικής
5.-Κατάγματα ωμικής ζώνης 
6.-Αρθρίτιδα του Ώμου     κ.α.

Εξάρθρωση ώμου – Υπεξάρθρημα ώμου – Αστάθεια

Η εξάρθρωση είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας και είναι απομάκρυνση της κεφαλής του βραχιονίου εκτός της ωμογλήνης.
Αν έχουμε στιγμιαία μετατόπιση της κεφαλής εκτός της φυσιολογικής θέσης απέναντι από την ωμογλήνη και επιστροφή της στο φυσιολογικό, τότε έχουμε υπεξάρθρημα. Με τον όρο αστάθεια, εννοούμε τη γενικότερη τάση του ώμου να εξαρθρώνεται ή να υπεξαρθώνεται προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις. (χαλαρός σύνδεσμος).
Για να γίνει μια εξάρθρωση ώμου συνήθως απαιτείται μεγάλη βία. Σε ορισμένους όμως ασθενείς με χαλαρές αρθρώσεις είναι δυνατό να εξαρθρωθεί ο ώμος με μικρή βία, ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορούν να εξαρθρώνουν τον ώμο τους μόνοι τους, (κατά παραγγελία).
Όταν εξαρθρώνεται η κεφαλή του βραχιονίου είναι γνωστό ότι ορισμένα στοιχεία του ώμου παθαίνουν σημαντικές βλάβες. Έτσι παρατηρούμε αποκόλληση του  χόνδρου, Ρήξη τένοντα πετάλου, Ρήξη τένοντα δικεφάλου ρήξη των πρόσθιων συνδέσμων του βραχιονίου και οστικές βλάβες στην κεφαλή του βραχιονίου.
Ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και δεν δύναται να κάνει κινήσεις στον ώμο του. Με κατάλληλους χειρισμούς γίνεται ανάταξη της εξάρθρωσης, ακολουθεί επίδεση και περίοδος ακινησίας του άκρου, κατόπιν ακολουθούν φυσιοθεραπείες για την ομαλή επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του. Όσο μικρή είναι η ηλικία της πρώτης εξάρθρωσης και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενούς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα υποτροπής της εξάρθρωσης στο μέλλον. Έτσι, για έναν περίπου 20-25χρονο ασθενή με αθλητικές δραστηριότητες η πιθανότητα να υποστεί δεύτερη εξάρθρωση ώμου, ανεξάρτητα από τη θεραπεία που ακολούθησε στην πρώτη εξάρθρωση, είναι πολύ μεγάλη!!!
Όταν μια εξάρθρωση δεν έχει σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης, τότε αυξάνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα υποτροπής της.
Υπάρχουν  ασθενείς που έχουν υποστεί  πολλές  εξαρθρώσεις, κάποιοι αναφέρουν ότι ο ώμος τους εξαρθρώνεται (βγαίνει) ακόμα και στον ύπνο τους, αυτό συμβαίνει επειδή ο σύνδεσμος της άρθρωσης του ώμου είναι χαλαρός.!!!
Μετά την τοποθέτηση της εξάρθρωσης ακολουθούν θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης  και ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, έτσι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στο ίδιο επίπεδο καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ρήξη Τένοντα Πετάλου
Η ρήξη του τένοντα πετάλου είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας, συμβαίνει μετά από  πτώση ( εξάρθρωση ώμου), ή από απότομο - έντονο σήκωμα βάρους. Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, ενώ οι στατιστικές έδειξαν ότι συχνότερη είναι σε μεγαλύτερες ηλικίες, διότι οι τένοντες είναι περισσότερο καταπονημένοι και έχουν υποστεί κάποιου βαθμού εκφύλιση. Ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και μυϊκή αδυναμία σε διάφορες κινήσεις. Η ρήξη του τένοντα μπορεί να είναι μερική ή πλήρης και μπορεί να αφορά έναν ή περισσότερους τένοντες (μαζική ρήξη). Αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας που στόχο έχει την ενίσχυση των τενόντων.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα
Πρόκειται για μια διαταραχή του τένοντα πετάλου, όπου γίνεται εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Συνήθως ο ασθενής με ασβεστοποιό τενοντίτιδα παρουσιάζει έντονο πόνο στον ώμο, όπου περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις. Η κρίση συνήθως διαρκεί μερικές μέρες και συχνά υποχωρεί με συντηρητική αγωγή. Μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα με διάχυτο πόνο που περιορίζει τις κινήσεις. Αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Εξάρθρωση  Ακρωμιοκλειδικής
Συμβαίνει μετά από πτώση ή ατύχημα η εξάρθρωση  ακρωμιοκλειδικής.
Αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση  αυτής και με ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.

Κατάγματα ωμικής ζώνης
Πάρα πολλά κατάγματα μπορούν να συμβούν γύρω από την άρθρωση του ώμου. Ανάλογα με το είδος του κατάγματος ακολουθεί  συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του  και με σωστή ανάταξη έχουμε πλήρη αποκατάσταση αυτού.
Αρθρίτιδα του Ώμου
Πρόκειται για μια πάθηση με μη αναστρέψιμη βλάβη της άρθρωσης του ώμου, η οποία  μειώνει τα συμπτώματα αυτής όταν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, το χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Η αρθρίτιδα του ώμου μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κάποια αιτία ή να έλθει μετά από τραυματισμό του τένοντα του πετάλου η ακόμη και ρήξη αυτού.

                                                                                                         Dim.Pap.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ -- ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ “ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ”

Σήμερα είναι οι ποιο συχνές παθήσεις και το κυριότερο όλων, είναι ότι αυτές, προσβάλουν σχεδόν όλες τις ηλικίες. Η πλειοψηφία των ασθενών που επισκέπτονται θεραπευτήρια ορθοπεδικής φύσεως έχουν προβλήματα ισχιαλγίας ή οσφυαλγίας. Μοντέρνες παθήσεις – αδελφές παθήσεις, παθήσεις της εποχής.    
          Τα αίτια που προκαλούν τις παραπάνω παθήσεις είναι πάρα πολλά και ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την καθημερινή δραστηριότητα του καθενός, τα πιο γνωστά είναι: α) Η καθιστική ζωή, β) η μή άσκηση του σώματός μας, (α & β κύριες αιτίες), γ) η αύξηση βάρους στο σώμα μας (επί πλέον κιλά από του κανονικού), δ) η κακή στάση μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ, ε) η μεταφορά βαριών φορτίων ή ώθηση βαριών αντικειμένων και πολλών άλλων.
          Ισχιαλγία εννοούμε τον πόνο που επεκτείνεται από την περιοχή του γλουτού κατά μήκος του μηρού – γάμπας και έως τα άκρα των δακτύλων. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα προβολής του ισχίου, πίεσης του ισχιακού νεύρου & πίεσης κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (ενός τμήματος).
          Η ισχιαλγία μας επισκέπτεται συνήθως ξαφνικά ή σταδιακά, πολλές φορές χωρίς καμιά αιτία με πόνο στην περιοχή του γλουτού (απλή ισχιαλγία), όταν όμως συνοδεύεται από μούδιασμα του άκρου ή με μυϊκή αδυναμία αυτού και προκαλεί δυσκολία στο βάδισμα με σύρσιμο του ποδιού, τότε έχουμε την οξεία φάση της ισχιαλγίας.
          Οσφυαλγία εννοούμε τον πόνο στην περιοχή της οσφύος (οσφυϊκής μοίρας – χαμηλά στην μέση) που επεκτείνεται στην περιοχή της λεκάνης.
Είναι μια συχνή πάθηση που οι στατιστικές έδειξαν ότι, περισσότερο από τους μισούς ενήλικες, θα προσβληθούν απ’ αυτή σε κάποια φάση της ζωής τους. Αν και φαίνεται ότι είναι παροδικό το πρόβλημα της οσφυαλγίας που με την κατάλληλη αγωγή περνάει γρήγορα, εν τούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή γίνεται χρόνια, υποτροπιάζει και οδηγεί τον ασθενή σε παρατεταμένα προβλήματα.
          Η αποκατάσταση των προβλημάτων της κάθε περίπτωσης (ισχιαλγίας – οσφυαλγίας), εξαρτάται από το μέγεθος της πάθησης (σε ποια φάση βρίσκεται), από την σωστή θεραπευτική αγωγή και από το αν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ειδικού θεραπευτή, ο χρόνο της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τα ανωτέρω.
          Σε κάθε περίπτωση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας, το χρονικό διάστημα αποκατάστασης εξαρτάται και από το αν ο ασθενής ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων (το οποίο στις περισσότερες φορές επιβάλλεται), π.χ. ασκήσεις διατάσεων. Επίσης επιβάλλεται και ενδείκνυται η πορεία (βάδισμα) σε ομαλή επιφάνεια.
Τέλος επειδή η συχνότητα των κρίσεων ισχιαλγίας – οσφυαλγίας μπορεί να είναι μεγάλη τότε ο ασθενής, πρέπει να πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση, μέχρι αποκατάστασης της πάθησης, ασκήσεις διατάσεων ισχίων – ραχιαίων μυών και οπωσδήποτε ασκήσεις εντός ύδατος (κολύμπι).  Επίσης να λάβει ορισμένα μέτρα και οδηγίες για μείωση της συχνότητας των άνω παθήσεων όπως :
Να αδυνατίσει αν δεν έχει το κανονικό βάρος, να διατηρεί ζεστή την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας και να αποφεύγει να την επιβαρύνει. Να αποφεύγει: την παρατεταμένη ανώμαλη ορθοστασία, την μεταφορά φορτίων χωρίς την προστασία κάποιας ζώνης, την βάδιση σε ανώμαλο ή κατηφορικό – ανηφορικό έδαφος και την κοπιαστική οδήγηση με πολλά τραντάγματα σε ανώμαλο οδόστρωμα.
                                                                             Dim.Pap.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΠΛΑΤΗ

Οι πόνοι της μέσης μπορούν να καταστήσουν άχρηστο-ανίκανο, ακόμα και τον πιο δυνατό άνθρωπο. Ο μόνος τρόπος για να τους βγάλετε νοκ- άουτ από το λεξιλόγιο και την καθημερινότητά σας είναι να δυναμώσετε την πλάτη σας με την βοήθεια εξειδικευμένων ασκήσεων.
          Στο δυτικό κόσμο 8 στα 10 άτομα –δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία– υποφέρουν από πόνους στη μέση λόγω καθιστικής ζωής και «κακής» στάσης του σώματος στο γραφείο.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν φυσιοθεραπευτές και γυμναστές, η έντονη άσκηση (π.χ. με βάρη) δεν ενδείκνυται  ως θεραπεία και πρόληψη του προβλήματος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη. Κι αυτό γιατί κατά κανόνα αναπαράγει τις απότομες και εσφαλμένες κινήσεις που είχαν αρχικά οδηγήσει στη δημιουργία της υπάρχουσας κάκωσης.
Για να προστατευτείτε από τέτοιου είδους πόνους χρειάζεται ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα δυναμώσει τις μυϊκές ομάδες του κορμού και να βελτιώσει την αίσθηση της ισορροπίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει πίεση στην ήδη ταλαιπωρημένη σπονδυλική στήλη.
1.-  Διαδοχικές στάσεις γάτας & καμήλας
Γονατίστε σε ένα στρώμα και στηριχθείτε στα τέσσερα. Έπειτα, κυρτώστε την πλάτη κρατώντας προς τα μέσα το κεφάλι, με το πιγούνι να ακουμπάει στο στήθος. 
Αφού παραμείνετε ακίνητοι σε αυτήν τη στάση (γάτας), για 10-15 δευτερόλεπτα χαμηλώστε τον κορμό προβάλλοντας προς τα πάνω τους γλουτούς  και διατηρήστε αυτήν τη στάση (καμήλας) για άλλα 15 δευτερόλεπτα.
Συνολικά εκτελέστε 15 επαναλήψεις, αποφεύγοντας τις βεβιασμένες κινήσεις.
2.- Άρσεις ωμοπλάτης & κεφαλιού
            Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρώμα, με τα χέρια σταυρωμένα στην πλάτη, το ένα πόδι τεντωμένο και το άλλο λυγισμένο στο γόνατο, με το πέλμα να ακουμπάει ολόκληρο στο πάτωμα. Αργά – αργά ανασηκώστε μόνο το κεφάλι με τους ώμους και παραμείνετε ακίνητοι σε αυτή τη στάση για λίγα δευτερόλεπτα. Αφού επανέλθετε στην αρχική σας θέση, εκτελέστε 15 επαναλήψεις εναλλάσσοντας διαδοχικά το τεντωμένο με το λυγισμένο πόδι.
3.- Γέφυρα στο πλάι
Ξαπλώστε στο πλάι με τα πόδια «κολλημένα» και λυγίστε τα γόνατα στην ορθή γωνία. Αφού στηριχθείτε στον αγκώνα του «κάτω» χεριού, ανασηκώστε τον κορμό ρουφώντας προς τα μέσα την κοιλιά και τοποθετήστε την παλάμη του «επάνω» χεριού στο γοφό.
Έπειτα με μια κίνηση τεντώστε τα πόδια προς το έδαφος και κρατήστε τον κορμό στον αέρα για 10 δευτερόλεπτα στηριζόμενοι μόνο στον αγκώνα του ενός χεριού και τα δυο πέλματα. Για να γίνει πιο δύσκολη η άσκηση τραβήξτε προς τα πίσω το πέλμα του «κάτω» ποδιού, ώστε το βάρος του σώματος να πέφτει στο άλλο πέλμα. Συνολικά εκτελέστε 15 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.
Έπειτα με μια κίνηση τεντώστε τα πόδια προς το έδαφος και κρατήστε τον κορμό στον αέρα για 10 δευτερόλεπτα στηριζόμενοι μόνο στον αγκώνα του ενός χεριού και τα δυο πέλματα, όπως δείχνει. Για να γίνει πιο δύσκολη η άσκηση τραβήξτε προς τα πίσω το πέλμα του «κάτω» ποδιού, ώστε το βάρος του σώματος να πέφτει στο άλλο πέλμα. Συνολικά εκτελέστε 15 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.

 Dim.Pap.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΣΑΖ -- ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΩΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ

Μασάζ :  Είναι η μέθοδος που έχει βασική αρχή  την μάλαξη των μαλακών μορίων του σώματος μας με θεραπευτικό στόχο.
Το μασάζ αποτελεί  την πιο Σούπερ δημοφιλή εναλλακτική και ανακουφιστική θεραπεία που επιβάλλεται σε ασθενείς, αλλά και σε υγιή άτομα. Ιστορικές αναφορές μας λένε ότι, πριν από 5.000 χρόνια, στην Κίνα και στην Ινδία, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα με πρώτο τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, το μασάζ ήταν η πρώτη θεραπευτική μέθοδος.    
Όταν οι μύες υποβάλλονται σε υπερβολική εργασία ή ένταση, προκύπτουν ορισμένες ουσίες από το μυϊκό μεταβολισμό, οι οποίες δημιουργούν πόνους, σκληρότητα και δυσκαμψία στους μυς, τότε το μασάζ έχει αποτελεσματικότητα, γίνεται καθαρισμός (με αυτό) των άχρηστων ουσιών και επιτρέπει την καλή λειτουργία των μυών μέσου της καλής κυκλοφορίας του αίματος.
Στα θετικά αποτελέσματα του μασάζ περιλαμβάνουν τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων από ένα Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες μπορούν να μειωθούν με το μασάζ και ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και ασθενή.
Επίσης θεωρείται από πολλούς ότι μειώνει τον πόνο και βοηθάει στην αποθεραπεία τραυματισμών των μυών και των αρθρώσεων.
Το μασάζ βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, μειώνει τη δυσκαμψία των μυών και μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να   ανακουφίσει τον ασθενή από τους πονοκεφάλους.
Οι ειδικοί λένε ότι ευνοεί την παραγωγή από το ίδιο το σώμα των φυσικών ουσιών που καταπολεμούν τον πόνο στον εγκέφαλο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υγιή άτομα, τα οποία νιώθουν άμεση ευεξία όταν δεχθούν κάποιο μασάζ. Επίσης, σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις που έγιναν, οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν και δεν επιτρέπουν την εμφάνιση ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα.
Το μασάζ σήμερα χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική, στη φυσιοθεραπεία, στην ιατρική του σπορ και στη νοσηλευτική φροντίδα. Βοηθά τους ασθενείς που υποβάλλονται και σε άλλες θεραπείες λόγω του ότι μειώνει το στρες, την ένταση και την δυσκαμψία των μυών και ευνοεί τη χαλάρωση.
Υπάρχουν πολλά είδη μασάζ, αλλά οι πιο συχνές μορφές είναι το Σουηδικό μασάζ, το Shiatsu (σιάτσου) και η ρεφλεξολογία.
Το Σουηδικό μασάζ είναι μια από τις πιο γνωστές μορφές μασάζ. Βασίζεται στις μαλάξεις με διάφορους τρόπους των μυών από την κεφαλή μέχρι τα πόδια. Οι χειρισμοί που γίνονται στους μυς, έχουν στόχο να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ενεργοποιήσουν τις σκουριασμένες αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση του στρες.
Τελευταία απεδείχθη ότι είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση του χρόνιου πόνου, για την αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών, την θεραπεία από τραυματισμούς και για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Τέλος χρήσιμο για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.
Το Shiatsu (σιάτσου) είναι ένας  εξειδικευμένος τύπος μασάζ Ιαπωνικής θεραπευτικής τεχνικής. Βασίζεται σε Ασιατικές μυστικιστικές θεωρίες, γίνεται με πιέσεις στο σώμα μέσου των δακτύλων, σε ζωτικά σημεία διέλευσης των νεύρων (ή  μεσημβρινών κατά της Ιαπωνικής τεχνικής).  Υποστηρίζουν ότι μ’  αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η φυσιολογική ροή της ζωτικής ενέργειας.
Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος που αν και υπήρχε από την αρχαιότητα, εντούτοις διαδόθηκε πολύ κατά τον εικοστό αιώνα. Βασίζεται σε μασάζ που γίνεται στα χέρια και στα πόδια, επειδή (βάσει της θεωρίας του) κατά κάποιο τρόπο αυτά είναι ο καθρέφτης του σώματος.
Το μασάζ που γίνεται με πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές των ποδιών και των χεριών βοηθά, σύμφωνα με τους θεραπευτές του σιάτσου, στη βελτίωση ασθενειών σε όλο το σώμα.
Κατά γενική λοιπόν ομολογία το μασάζ είναι μια ασφαλής θεραπευτική μέθοδος Μπορεί να συμπληρώνει τις άλλες μορφές θεραπείας  και το  προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Ασθενείς που έχουν ανοιχτά τραύματα, μόλυνση δέρματος ή φλεβίτιδα, το μασάζ δεν ενδείκνυται και πρέπει να αποφεύγεται. 
                                                                Dim.Pap.