Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων

Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν έλεγε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης.
Σήμερα στην ιατρική γίνονται πάρα πολλά στον τομέα της πρόληψης, π.χ. προγεννητικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί, καρδιογραφήματα, τεστ κοπώσεως, τεστ παπ, μαστογραφίες, μέτρηση ζαχάρου, αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και πολλών άλλων εξετάσεων προληπτικής φύσεως.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής φέρνει επιπλοκές στο μυοσκελετικό και  κυκλοφορικό σύστημα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας και πολλών άλλων ασθενειών. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω είναι να γίνουμε περισσότερο κινητικοί. Επειδή και λόγω της οικονομικής κρίσης τα προβλήματα έχουν αυξηθεί πρέπει να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της, η οποία βέβαια πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται  με υγιεινή διατροφή.
Οι αθλητικές κακώσεις στις ημέρες μας είναι αρκετά συχνές γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται λιγότερο ή περισσότερο με κάποια αθλητική δραστηριότητα, εκτός από αυτούς που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και η πρόληψη τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των κατάλληλων προγραμμάτων. Υπάρχουν πολλά ορθοπεδικά προβλήματα όπως π.χ. η σκολίωση, που αντιμετωπίζονται έγκαιρα χάριν στην πρόληψη αυτών.
Σήμερα η άσκηση έχει μπει στη ζωή μας με διάφορους τρόπους. Πολλοί από εμάς είναι λάτρεις του τζόκιν ή του ποδηλάτου, άλλοι προτιμούν το κολύμπι, το τένις ή ακόμη και τα ομαδικά σπορ. Μερικοί εξ αυτών γυμνάζονται ενώ έχουν προβλήματα μυοσκελετικά, καταπονούν το σώμα τους γιατί πιστεύουν ότι θα επιλύσουν το πρόβλημα τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Το σωστό είναι να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για να επιλύσει το πρόβλημά τους (δίνοντας ένα θεραπευτικό πρόγραμμα) και μετά να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα.
Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (μορφών ισχιαλγίας ή οσφυαλγίας) επιτρέπεται η άσκηση και κυρίως το κολύμπι. Μια σωστή φυσιοθεραπευτική αγωγή μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα.
Η κάθε διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση σε έναν τραυματισμένο αθλητή, έχει σκοπό να δώσει λύση, α)στο τραύμα, β)να επαναφέρει γρήγορα και με ασφάλεια τον αθλητή στις αθλητικές δραστηριότητες και γ)στην πρόληψη ενός άλλου τραύματος.
Ο Χειροπρακτικός εντοπίζει και κάνει εκτίμηση των προβλημάτων του ασθενούς, θεσπίζει θεραπευτικούς στόχους και μέσα για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση
Το να ασχολείται ένας ειδικός με την πρόληψη 
και την έγκαιρη  διάγνωση κινητικών και 
αναπτυξιακών προβλημάτων πάσης φύσεως είναι 
αγάπη για τον συνάνθρωπο, είναι τρόπος ζωής.

Η συμμετοχή στην αθλητική αποκατάσταση και αυτή αποτελεί τρόπο ζωής. Οι απαιτήσεις όμως της σύγχρονης άθλησης αυξάνουν τον κίνδυνο των κακώσεων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και η πρόληψη τους όπως προ είπα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
H χειροπρακτική σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών που διαφέρουν ως προς την αιτία, την ένταση και τη διάρκεια της θεραπείας. Ο κάθε χειροπρακτικός πρέπει να στοχεύει στην ασφαλέστερη και ταχύτερη επανένταξη των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες .
Η συνεργασία ασθενούς με τον χειροπράκτη πρέπει να είναι άριστη για να μπορεί η επανένταξη του να είναι άμεση και πλήρης.
Παρακάτω αναφέρω ορισμένες συμβουλές πρόληψης.
1.-Επισκεφτείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό για να κάνετε πλήρη έλεγχο στα μυοσκελετικά σας.
2.-Πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης είναι απαραίτητη η προθέρμανση.
3.-Αν είστε υπέρβαροι μειώσετε σημαντικά το βάρος σας, εάν όχι, διατηρήστε σταθερά το βάρος σας.
4.-Να φοράτε παπούτσια κατάλληλα, που απορροφούν τις πιέσεις και τους κραδασμούς.
5.-Έχετε πάντα σωστή στάση του σώματός σας όταν γυμνάζεστε ή όταν στέκεστε όρθιοι για να γίνεται σωστά η κατανομή του βάρους σας και για να μην καταπονούνται οι μισές αρθρώσεις περισσότερο από τις άλλες.
6.-Να αποφεύγετε ασκήσεις ή κινήσεις που καταπονούν αρθρώσεις και κυρίως γοφούς, γόνατα και αστραγάλους.
7.-Μη γυμνάζεστε όταν είστε κουρασμένοι από κάποια εργασία, υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλου τραυματισμού.
8.-Εάν στο χώρο που γυμνάζεστε υπάρχει θερμαινόμενη πισίνα, καλόν είναι να πραγματοποιήσετε ασκήσεις εντός της πισίνας.
9.-Εάν κατά την διάρκεια μιας άσκησης αισθανθείτε πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός σας, σταματήστε και βάλετε πάγο για να περιορίσει τον πόνο και το οίδημα (πρήξιμο).
10.-Και τέλος, ζητήστε από έναν ειδικό γυμναστή να σας δώσει ένα πρόγραμμα ραμμένο στα μέτρα σας.

        

                                                                                 Dim.Pap.