Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ – ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ

Ο πόνος  στο γόνατο αφορά άτομα όλων των ηλικιών, είναι ένα  πρόβλημα που οφείλεται σε κάποια μέρη τα οποία αποτελούν την άρθρωση του γονάτου.(Μηρός, κνήμη, περόνη, επιγονατίδα και σύνδεσμοι). Τα συνηθισμένα φάρμακα ορισμένες φορές μπορούν να βοηθήσουν, εκτός αν ο πόνος είναι σοβαρός.
Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με ποιο σημείο της άρθρωσης έχει υποστεί βλάβη. Όταν υπάρχει φλεγμονή στο γόνατο και είναι πρησμένο τότε ο πόνος μπορεί να είναι έντονος σε ολόκληρο το γόνατο, ενώ όταν υπάρχει κάκωση μηνίσκου ή  κάποιου άλλου σημείου, ακόμη και κάταγμα, τότε ο πόνος αφορά κάποια συγκεκριμένη περιοχή.
Τον πόνο στο γόνατο μπορεί να τον προκαλέσουν διάφοροι τραυματισμοί π.χ. κατάγματα, ρήξεις συνδέσμων, αρθρίτιδες, διάφορα σύνδρομα επιγονατίδας, τενοντίτιδες κ.λ.π.
Η ποιο συχνή κάκωση-πάθηση του γονάτου είναι η ρήξη συνδέσμου στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, οφείλεται κυρίως στο απότομο σταμάτημα π.χ. που κάνουν οι αθλητές σε διάφορα αγωνίσματα. Ακολουθούν οι ρήξεις στους έσω και έξω συνδέσμους.
Οι απότομες και έντονες στροφές στο γόνατο, βαθύ κάθισμα, ανέβασμα – κατέβασμα σκάλας, προκαλούν κακώσεις στους μηνίσκους (έσω – έξω) και φθορά στον χόνδρο.
Πόνο στο γόνατο μπορεί επίσης να προκαλέσει μια εξάρθρωση στην άρθρωση ή μια μετατόπιση της επιγονατίδας, ακόμη η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση, με πολύ πόνο και πρόβλημα στην κινητικότητα.
Πόνο προκαλεί και η τενοντίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν την επιγονατίδα με τα οστά της κνήμης, συνήθως προσβάλλει τους δρομείς και τους ποδηλάτες.
Μια άλλη σοβαρή πάθηση είναι η οστεοαρθρίτιδα η οποία οφείλεται στην συνεχόμενη φθορά του χόνδρου της άρθρωσης, συνήθως προσβάλλει άτομα που εργάζονται ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες και άτομα προχωρημένης ηλικίας.
Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο είναι: α) το υπερβολικό σωματικό βάρος, το οποίο φέρει γρήγορη φθορά στον χόνδρο και σοβαρά προβλήματα στην μέση (οσφυαλγία - ισχιαλγία), β) αλλαγή στον τρόπο βάδισης λόγω πάθησης ισχιαλγίας ή μεγάλης κόπωσης από εργασία και γ) όταν γίνεται κατάχρηση σε ορισμένα αθλήματα, όπως σκι, τζόκιν κ.α. ή ακόμη όταν γίνεται υπέρ- προσπάθεια σε αθλήματα που προκαλούν βλάβη στον χόνδρο. 
Οι επιπλοκές που έρχονται από τα παραπάνω, τις περισσότερες φορές, μπορεί να είναι σοβαρές και να  μας οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε άλυτα προβλήματα γι αυτό, φροντίζουμε να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό για την επίλυση αυτών.


Dim.Pap.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων

Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν έλεγε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης.
Σήμερα στην ιατρική γίνονται πάρα πολλά στον τομέα της πρόληψης, π.χ. προγεννητικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί, καρδιογραφήματα, τεστ κοπώσεως, τεστ παπ, μαστογραφίες, μέτρηση ζαχάρου, αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και πολλών άλλων εξετάσεων προληπτικής φύσεως.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής φέρνει επιπλοκές στο μυοσκελετικό και  κυκλοφορικό σύστημα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας και πολλών άλλων ασθενειών. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω είναι να γίνουμε περισσότερο κινητικοί. Επειδή και λόγω της οικονομικής κρίσης τα προβλήματα έχουν αυξηθεί πρέπει να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της, η οποία βέβαια πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται  με υγιεινή διατροφή.
Οι αθλητικές κακώσεις στις ημέρες μας είναι αρκετά συχνές γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται λιγότερο ή περισσότερο με κάποια αθλητική δραστηριότητα, εκτός από αυτούς που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και η πρόληψη τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των κατάλληλων προγραμμάτων. Υπάρχουν πολλά ορθοπεδικά προβλήματα όπως π.χ. η σκολίωση, που αντιμετωπίζονται έγκαιρα χάριν στην πρόληψη αυτών.
Σήμερα η άσκηση έχει μπει στη ζωή μας με διάφορους τρόπους. Πολλοί από εμάς είναι λάτρεις του τζόκιν ή του ποδηλάτου, άλλοι προτιμούν το κολύμπι, το τένις ή ακόμη και τα ομαδικά σπορ. Μερικοί εξ αυτών γυμνάζονται ενώ έχουν προβλήματα μυοσκελετικά, καταπονούν το σώμα τους γιατί πιστεύουν ότι θα επιλύσουν το πρόβλημα τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Το σωστό είναι να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για να επιλύσει το πρόβλημά τους (δίνοντας ένα θεραπευτικό πρόγραμμα) και μετά να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα.
Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (μορφών ισχιαλγίας ή οσφυαλγίας) επιτρέπεται η άσκηση και κυρίως το κολύμπι. Μια σωστή φυσιοθεραπευτική αγωγή μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα.
Η κάθε διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση σε έναν τραυματισμένο αθλητή, έχει σκοπό να δώσει λύση, α)στο τραύμα, β)να επαναφέρει γρήγορα και με ασφάλεια τον αθλητή στις αθλητικές δραστηριότητες και γ)στην πρόληψη ενός άλλου τραύματος.
Ο Χειροπρακτικός εντοπίζει και κάνει εκτίμηση των προβλημάτων του ασθενούς, θεσπίζει θεραπευτικούς στόχους και μέσα για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση
Το να ασχολείται ένας ειδικός με την πρόληψη 
και την έγκαιρη  διάγνωση κινητικών και 
αναπτυξιακών προβλημάτων πάσης φύσεως είναι 
αγάπη για τον συνάνθρωπο, είναι τρόπος ζωής.

Η συμμετοχή στην αθλητική αποκατάσταση και αυτή αποτελεί τρόπο ζωής. Οι απαιτήσεις όμως της σύγχρονης άθλησης αυξάνουν τον κίνδυνο των κακώσεων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και η πρόληψη τους όπως προ είπα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
H χειροπρακτική σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών που διαφέρουν ως προς την αιτία, την ένταση και τη διάρκεια της θεραπείας. Ο κάθε χειροπρακτικός πρέπει να στοχεύει στην ασφαλέστερη και ταχύτερη επανένταξη των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες .
Η συνεργασία ασθενούς με τον χειροπράκτη πρέπει να είναι άριστη για να μπορεί η επανένταξη του να είναι άμεση και πλήρης.
Παρακάτω αναφέρω ορισμένες συμβουλές πρόληψης.
1.-Επισκεφτείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό για να κάνετε πλήρη έλεγχο στα μυοσκελετικά σας.
2.-Πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης είναι απαραίτητη η προθέρμανση.
3.-Αν είστε υπέρβαροι μειώσετε σημαντικά το βάρος σας, εάν όχι, διατηρήστε σταθερά το βάρος σας.
4.-Να φοράτε παπούτσια κατάλληλα, που απορροφούν τις πιέσεις και τους κραδασμούς.
5.-Έχετε πάντα σωστή στάση του σώματός σας όταν γυμνάζεστε ή όταν στέκεστε όρθιοι για να γίνεται σωστά η κατανομή του βάρους σας και για να μην καταπονούνται οι μισές αρθρώσεις περισσότερο από τις άλλες.
6.-Να αποφεύγετε ασκήσεις ή κινήσεις που καταπονούν αρθρώσεις και κυρίως γοφούς, γόνατα και αστραγάλους.
7.-Μη γυμνάζεστε όταν είστε κουρασμένοι από κάποια εργασία, υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλου τραυματισμού.
8.-Εάν στο χώρο που γυμνάζεστε υπάρχει θερμαινόμενη πισίνα, καλόν είναι να πραγματοποιήσετε ασκήσεις εντός της πισίνας.
9.-Εάν κατά την διάρκεια μιας άσκησης αισθανθείτε πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός σας, σταματήστε και βάλετε πάγο για να περιορίσει τον πόνο και το οίδημα (πρήξιμο).
10.-Και τέλος, ζητήστε από έναν ειδικό γυμναστή να σας δώσει ένα πρόγραμμα ραμμένο στα μέτρα σας.

        

                                                                                 Dim.Pap.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

-ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ- -ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ-

Χειροπρακτική  (πράττω δια της χειρός) είναι ένας συμπληρωματικός τομέας Υγείας που δίνει ποιότητα ζωής στον άνθρωπο, οι ειδικές μαλάξεις – ανατάξεις – τοποθετήσεις που χρησιμοποιούνται και εμπεριέχονται μέσα σ’ αυτή, έχουν στόχο την πλήρη ίαση μιας πάθησης (θεραπεία) χωρίς την λήψη φαρμάκων. Έχει άμεση σχέση με μυοσκελετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αλλά και παθήσεις των άνω και κάτω άκρων.
Είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη,(πατέρας της Ιατρικής 460 π.Χ .- 377 π.Χ. και πρώτος διδάξας της χειροπρακτικής), σήμερα είναι μια αναγνωρισμένη επιστήμη η οποία διδάσκεται σε Πανεπιστήμια ξένων χωρών όπως : Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Η.Π.Α., Καναδάς κ.α.  Έχει να επιδείξει σημαντικές περγαμηνές και έχει φανατικούς οπαδούς οι οποίοι χωρίζονται σ’ αυτούς που έχουν να αφηγηθούν μια προσωπική τους υπόθεση πλήρης ίασης και σ’ αυτούς που διηγούνται τις προσωπικές μαρτυρίες των ανωτέρω.
Σύμφωνα με μια διεθνή βιβλιογραφία, ίσως είναι η πιο ασφαλής θεραπευτική μέθοδος, η οποία αναφέρει ότι, ο κίνδυνος από τα χέρια του Χειροπρακτικού είναι σχεδόν ανύπαρκτος, διότι ο κάθε Χειροπρακτικός έχει μεγάλη εμπειρία λόγω του ότι απαιτούνται πολλά χρόνια μάθησης πάνω στο αντικείμενο και γνωρίζει σε κάθε πάθηση πώς να χρησιμοποιεί την τεχνική του. Ο ρόλος του είναι, να βοηθήσει στην επαναφορά και  στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας όλου του μυοσκελετικού συστήματος, ώστε το σώμα να μπορεί να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του και γι αυτό, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη όταν επισκεπτόμαστε κάποιον χειροπρακτικό.
Όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς και χωρίς κινδύνους επειδή γίνονται από ειδικούς ανθρώπους που έχουν γνώση – αγάπη και σεβασμό (στον συνάνθρωπο) σ’ αυτό που κάνουν.  
Η κάθε μάλαξη – ανάταξη – τοποθέτηση κ.λ.π. έχει σαν στόχο να ενεργοποιήσει τις αρθρώσεις, να απελευθερωθούν τα νεύρα και να λειτουργήσουν οι μύες και κυρίως όχι μόνο για προσωρινή ανακούφιση του ασθενή αλλά για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.
 Τα αποτελέσματα μεθόδων θεραπείας χειροπρακτικής μυοσκελετικών παθήσεων έδειξαν ότι υπερτερούν έναντι όλων των άλλων μορφών θεραπείας.
Παρακάτω αναγράφονται ορισμένες από τις πολλές μορφές πάθησης που μπορεί η Χειροπρακτική να προσφέρει σημαντική βοήθεια.:
Αποσυμπίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου κατά την οσφυαλγία (πόνος στην μέση – οσφυϊκή μοίρα- οσφύ άλγος) και στην ισχιαλγία με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου όταν πιέζει παράπλευρα νεύρα και κυρίως του ισχιακού (απεμπλοκή και χαλάρωση αυτού). 
Την σωστή τοποθέτηση των σπονδύλων κατά την στένωση αυτών, ακόμη την επαναφορά των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης κατά την σπονδυλολίσθηση (μετατόπιση σπονδύλων) εφόσον είναι εφικτή για αποφυγή χειρουργείου.
Την απεμπλοκή των νεύρων της ρίζας της αυχενικής μοίρας στην αυχεναλγία με αποτέλεσμα να έχουμε βελτίωση στις κεφαλαλγίες και ημικρανίες.
Θεραπεία μετά από προσβολή ψύξης με ειδικές χειρομαλάξεις.
Αποκατάσταση ρήξεων πλαγίων συνδέσμων ή μεμονωμένων ρήξεων προσθίου και οπισθίου χιαστών συνδέσμων άρθρωσης γονάτου.
Σύνδρομο  επικονδυλίτιδας, τενοντίτιδας και  καρπιαίου σωλήνα.

Εξαρθρώσεις αρθρώσεων όλων των βαθμών, διαστρέμματα όλων των βαθμών, προσφορά βοήθειας κατά την σκολίωση – κύρτωση – κύφωση σε όλα τα στάδια, έως και πλήρη αποκατάσταση αυτών (αρχικά στάδια – ηλικία). 
Θλάσεις ραχιαίων μυών – ωμοπλάτης, μετατόπιση αυτής και,
Ενίσχυση γενικά του μυϊκού συστήματος με θεραπευτικό μασάζ.
Ο Χειροπρακτικός με ειδικές ανατάξεις (που κάνει) κυρίως στην σπονδυλική στήλη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία ολοκλήρου του σώματος ώστε αυτό μετά να αποδίδει τα μέγιστα. Με την παραπάνω μέθοδο μπορούμε να διαπιστώσουμε διάφορες κρυφές δυσλειτουργίες και να τις θεραπεύσουμε, (να θεραπεύσουμε δηλ. το πρόβλημα εν τη γενέσει του), οι οποίες κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Η χειροπρακτική απευθύνεται και μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επίσης είναι η πλευρά της υγείας που μπορεί να εφαρμοστεί και προληπτικά.
Ο κόσμος προτιμάει την χειροπρακτική γιατί γνωρίζει ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα θεραπείας δίχως επιπλοκές.

                                 Dim.Pap.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΣΩΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

        Η σωματική άσκηση κάνει καλό στην σωστή λειτουργία των μυών και στην αποβολή, μέσω καύσεων, των τοξινών από τον οργανισμό.
   Υπάρχουν πολλά είδη ασκήσεων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, ορισμένα όμως εξ αυτών όπως η εφαρμογή στατικών ασκήσεων, άρση βαρών κ.λ.π. καταπονούν το σώμα μας με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές βλάβες, (π.χ. κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, θλάση μυών κ.α.)
     Ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει προθέρμανση και μετά ασκήσεις χαλάρωσης.
Προτού ενταχθείτε σ' ένα πρόγραμμα άσκησης είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση διότι σε περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας, το πρόγραμμα άσκησης θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό.
        Το καθημερινό βάδισμα με μέτρια ένταση επί μισή περίπου ώρα είναι κατάλληλο σχεδόν για όλα τα άτομα με πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό επιδράσεις.
       Να αποφεύγετε την άσκηση μετά το φαγητό και όταν για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γυμνάζεστε, πρέπει να ενταχθείτε σταδιακά σ' ένα πρόγραμμα ασκήσεων για να μην καταπονηθεί το μυϊκό σύστημα.
        Μια νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές ενός πανεπιστημίου του Καναδά προσδιόρισε ότι, ενήλικες που συγκεντρώνουν 150 λεπτά άσκησης σε διάστημα 2-3 ημερών δεν ήταν λιγότερο υγιείς από άλλους ενήλικες οι οποίοι έκαναν τον ίδιο χρόνο μοιρασμένο μέσα σε μια εβδομάδα.
    Οι ερευνητές μελέτησαν ένα σύνολο ανθρώπων για να προσδιορίσουν κατά πόσο η συχνότητα των σωματικών ασκήσεων συνοδεύεται από παράγοντες κινδύνου για καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και άλλες,  συμπέραναν ότι, η άσκηση είναι καλή στο σύνολο όχι στην συχνότητα.
       Πρέπει να αναφέρω επίσης ότι, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε τελευταία, η σωματική δραστηριότητα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σαν ένα πολύ καλό εργαλείο για την θεραπεία της κατάθλιψης. Ακόμη και η μέτρια σωματική άσκηση μπορεί να προλάβει επεισόδια κατάθλιψης μακροπρόθεσμα.        
    Η σούπερ, όλων των προγραμμάτων, άσκηση είναι η Αεροθεραπεία, όταν δηλαδή πραγματοποιούμε αναπνευστικές κ.α. ασκήσεις σε καθαρό περιβάλλον.


Dim.Pap.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ασκήσεις για Σκολίωση

Σκολίωση είναι η κάθε απόκλιση – παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης αλλά και του θώρακα η οποία προέρχεται από μόνιμη κλίση προς τα πλάγια. 
Χαρακτηριστικά της σκολίωσης είναι η ασυμμετρία στο ύψος των ώμων, των ωμοπλατών, των γοφών και της απόστασης των άκρων από τον κορμό. 
Η σπονδυλική στήλη στηρίζεται και ελέγχεται από μύες, έτσι όταν διορθώσουμε τις δυνάμεις που ασκούνται, μέσω των μυών, επάνω στον σκελετό αλλάζουμε το στήσιμο της σπονδυλικής στήλης. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι στα οστά της στήλης δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και το πρόβλημα είναι στους μύες, έτσι βλέπουμε από την μια πλευρά έναν μυ μεγάλο (δυνατό) και από την άλλη έναν μικρό (αδύνατο) με συνέπεια να δημιουργούνται ανισόρροπες δυνάμεις οι οποίες πιέζουν και παραμορφώνουν την σπονδυλική στήλη, πολλές φορές προκαλούν τριβή στις σπονδυλικές αρθρώσεις και ο πόνος που προέρχεται από την τριβή θυμίζει αρθρίτιδα.
Η άθληση στην παρούσα πάθηση είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο ακόμη και αν δεν γίνεται συστηματικά με ασκήσεις που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου που πάσχει από σκολίωση. Ένας που απλά κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να διατηρεί την πάθηση του στο επίπεδο που ξεκίνησε, θα έχει δηλ. μια σταθεροποίηση του προβλήματος, όχι αλλαγή προς το καλύτερο. Είναι όμως προτιμότερο από το να είναι κάποιος αδρανής.
Σημαντικό ρόλο στην παρούσα πάθηση παίζει η πρόληψη που είναι σημαντική για να προλαμβάνεται η παραμορφωτική σκολίωση και να δίδεται η ανάλογη θεραπεία.
Οι νάρθηκες και οι ζώνες ορθοπεδικής, αν χρησιμοποιηθούν, δύναται να προκαλέσουν πόνο, παρ’ όλα αυτά όμως αν φορεθούν τις ώρες που το άτομο δεν ελέγχει την στάση του σώματος του αποτελούν σημαντικό κομμάτι θεραπείας.
Επίσκεψη σε ειδικό φυσιοθεραπευτή – χειροπρακτικό για χρησιμοποίηση ειδικών τεχνικών είναι απαραίτητη. Ασκήσεις γυμναστικής προσαρμοσμένες στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς (βάσει της ιδιομορφίας της πάθησης) και κυρίως κολύμπι, που να συνδυάζει με τις ασκήσεις, είναι η σωστή θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. Ο στόχος της άσκησης είναι να βελτιώσουμε την ευκαμψία και την ελαστικότητα της πλευράς της σκολίωσης, να αυξήσουμε την μυϊκή δύναμη του κορμού και να ανακουφίσουμε τους μύες από τους πόνους, δηλ. πρέπει να κάνουμε ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης. Ο κανόνας αυτών είναι ότι πρέπει να γίνονται αργά, να είναι κατανοητές, με σωστές αναπνοές για ενίσχυση των αναπνευστικών μυών του κορμού.
Ένα σωστό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων περιλαμβάνει: ασκήσεις σε βοηθητικά εξειδικευμένα μηχανήματα, ασκήσεις με ελατήρια και ασκήσεις εδάφους.  Ο σκοπός του κάθε προγράμματος είναι να βελτιώσει την πλάγια κλίση του σώματος στον μέγιστο βαθμό.
Ειδικές διατατικές ασκήσεις. 
1.     Στάσου με τα πόδια ανοιχτά όσο είναι οι ώμοι σου. Σήκωσε το χέρι ψηλά από τη μεριά του κοίλου και φθάσε το πάτωμα με το άκρο της αντίθετης μεριάς. Παρέμεινε για 5 δευτερόλεπτα και επανέλαβε 10 φορές.
2.     Στάσου με τα πόδια ανοιχτά όσο είναι οι ώμοι σου. Κάνε πλάγια κάμψη αντίθετα από το κοίλο της καμπύλης. Παρέμεινε για 5 δευτερόλεπτα και επανέλαβε 10 φορές.
3.     Σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), φθάσε με το χέρι από το κοίλο της καμπύλης προς τα επάνω και με το άλλο χέρι από το κυρτό της καμπύλης προς τα κάτω άκρα.  Παρέμεινε για 5 δευτερόλεπτα και επανέλαβε 10 φορές.
4.     Σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), βάλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Κάνε έκταση του κορμού και πλάγια κάμψη μακριά από το κοίλο της καμπύλης. Παρέμεινε για 5 δευτερόλεπτα και επανέλαβε 15 φορές.
5.     Όρθια θέση, στάσου 15 εκ. μακριά από τον τοίχο με πρόσωπο προς τον τοίχο. Ύψωσε τα χέρια τεντωμένα προς το ταβάνι ακουμπώντας τις παλάμες στον τοίχο. Διατήρησε τη διάταση για 45 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε για 10 φορές.
6.     Κάθισε με τους γλουτούς στις φτέρνες. Πέσε μπροστά με τα χέρια τεντωμένα εμπρός. Κάνε πλάγια κάμψη μακριά από το κοίλο της καμπύλης στη θωρακική μοίρα. Διατήρησε τη διάταση για 45 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε για 10 φορές.
Η εκγύμναση των ραχιαίων μυών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της μέσης διότι οι μύες αυτοί βοηθούν και στηρίζουν την πλάτη μας.

Dim.Pap.