Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ



Προβλήματα που απασχολούν πολλούς από εμάς, όπως πόνος στον αυχένα -ωμοπλάτη - μέση, τενοντίτιδες στους καρπούς, μουδιάσματα στα χέρια, γενικά πονοκέφαλοι και σωματικοί πόνοι, μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποφευχθούν εάν εφαρμόζουμε πιστά τη σωστή σωματική στάση. Τα παραπάνω προβλήματα συνήθως δημιουργούνται σταδιακά, σπάνια όμως θα οδηγήσουν σε σοβαρές και μακροχρόνιες παθήσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν και άλλα μέλη του σώματος.
       Αν δεν τηρήσουμε κάποιες βασικές αρχές για την σωστή στάση του σώματος, όσες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες να κάνουμε, τα αποτελέσματα αυτών θα είναι παροδικά και χωρίς αποτέλεσμα.
       Αν εργάζεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε υπολογιστή, μπορείτε να προλάβετε την κόπωση  κάνοντας συχνά  ολιγόλεπτα διαλείμματα των 3 (τριών) ή 5 (πέντε) λεπτών, διάφορες κινήσεις με το σώμα μας, κυρίως διατάσεις,  ή λίγα βήματα εντός της αιθούσης. Όλα αυτά βοηθούν το σώμα να ξεπιαστεί και το βλέμμα να ξεκουραστεί.
      Τα μέλη του σώματος που ενοχλούνται συχνότερα και περισσότερο από την πολύωρη χρήση του υπολογιστή είναι ο ώμος, ο αυχένας και η πλάτη και το αίσθημα που νιώθουμε είναι πόνος, ο οποίος οφείλεται στη κακή στάση του σώματος.
      Καλόν είναι να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας και να διευθετήσετε τον εξοπλισμό του υπολογιστή σας για να διευκολυνθεί και να ‘ναι  άνετη η στάση του σώματος. Η σωστή θέση του καθίσματος είναι αυτή που πρέπει να διατηρεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, τα γόνατα να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία και οι μηροί μας να βρίσκονται σχεδόν σε παράλληλη θέση με το πάτωμα.  
Τοποθετήστε στην μέση σας ένα μαξιλαράκι ούτως ώστε να σχηματίζεται γωνία 90 μοιρών περίπου στην άρθρωση του ισχίου.
         Για να νιώθουμε άνετα και ξεκούραστα πρέπει η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται στην ευθεία, ακριβώς μπροστά μας, σε απόσταση περίπου 40 cm, στο ύψος των ματιών και όχι μπροστά από παράθυρο διότι επιβαρύνει την υγεία των ματιών. Το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την οθόνη για να βοηθά το βλέμμα μας να κοιτάζει μόνο ευθεία, ενώ για να διατηρούμε το σωστό ύψος των χεριών και των καρπών μας, πρέπει να προσαρμόσουμε την καρέκλα του γραφείου μας έτσι ώστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να βρίσκονται χαμηλότερα από τους αγκώνες μας.
Κρατήστε το κεφάλι σας ευθεία και το πηγούνι προς τα μέσα.
Τα χέρια σας από τον ώμο ως τον αγκώνα πρέπει να είναι παράλληλα του κορμού σε χαλαρή θέση και να έχετε τις παλάμες και τα δάχτυλα χαλαρά όταν πληκτρολογείτε.
Όταν  μετά από παρατεταμένη χρήση Η/Υ , νιώσετε  πονοκέφαλο,   πόνο - κόπωση και ερεθισμό στα μάτια, θολή όραση κ.α. πρέπει να πάρετε άμεσα μέτρα, επίσκεψη σε οφθαλμίατρο  και να τοποθετήσετε φίλτρο στην οθόνη για να απορροφά την ενοχλητική  εικόνα.  
Σύμφωνα όμως με κλινικές μελέτες,  η κόπωση των ματιών λόγω χρήσης του υπολογιστή δεν επιφέρει σοβαρές ή μακροχρόνιες συνέπειες.

Dim.Pap.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ:



Η Χειροπρακτική είναι ο Τομέας της Υγείας που δεν χρησιμοποιεί φάρμακα, γι αυτό η διάρκεια της θεραπείας μιας πάθησης εξαρτάται:  α) από τον οργανισμό του ασθενούς, β) από το είδος της πάθησης και τη σοβαρότητα αυτής, (κυρίως αν υπάρχουν προηγούμενοι τραυματισμοί), γ) από την ηλικία και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, δ) από τη διατροφή και το περιβάλλον του ασθενούς, ε) από την φύση της εργασίας του και στ) από το αν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Χειροπράκτη μετά το τέλος κάθε επίσκεψης.



Dim.Pap.



Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ : ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ



     Είναι ο Τομέας της Υγείας που στόχο έχει την θεραπεία -  πρόληψη των νευρολογικών και μυοσκελετικών παθήσεων ολοκλήρου του σώματος και, η πιο ασφαλής θεραπευτική μέθοδος σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία.

Η χειροπρακτική (Πράττω δια της χειρός) εμπεριέχει μέσα της θέματα εναλλακτικής μορφής θεραπείας, όπως είναι το μασάζ - μάλαξη, η ανάταξη – τοποθέτηση  κ.α. ούτως ή άλλως από μόνη της είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας.

Είναι η πλευρά της υγείας που δίνει ποιότητα ζωής στον άνθρωπο. Με την χειροπρακτική γίνονται μαλάξεις, ανατάξεις, τοποθετήσεις και η κάθε μια των ανωτέρω περιπτώσεων στόχο έχει να ενεργοποιήσει τις αρθρώσεις, και να μειώσει τον ρυθμό εκφυλισμού αυτών,  να απελευθερωθούν τα νεύρα και να λειτουργήσουν οι μύες και κυρίως όχι μόνο για προσωρινή ανακούφιση του ασθενή αλλά και για πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος. 

Παρακάτω αναγράφονται ορισμένες από τις πολλές μορφές πάθησης που μπορεί η Χειροπρακτική να προσφέρει σημαντική βοήθεια.:

Αποσυμπίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου κατά την οσφυαλγία (πόνος στην μέση – οσφυϊκή μοίρα- οσφύ άλγος) και στην ισχιαλγία με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου όταν πιέζει παράπλευρα νεύρα και κυρίως του ισχιακού (απεμπλοκή και χαλάρωση αυτού).  Την σωστή τοποθέτηση των σπονδύλων κατά την στένωση αυτών, ακόμη την επαναφορά των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης κατά την σπονδυλολίσθηση εφόσον είναι εφικτή για αποφυγή χειρουργείου. Την απεμπλοκή των νεύρων της ρίζας της αυχενικής μοίρας για την αυχεναλγία.

Εξαρθρώσεις αρθρώσεων όλων των βαθμών, διαστρέμματα όλων των βαθμών, προσφορά βοήθειας κατά την σκολίωση σε όλα τα στάδια της μέχρι και πλήρη αποκατάσταση αυτής (αρχικά στάδια – ηλικία).  Θλάσεις ραχιαίων μυών - ωμοπλάτης και,

Ενίσχυση γενικά του μυϊκού συστήματος με θεραπευτικό μασάζ.

Ο Χειροπρακτικός με ειδικές ανατάξεις (που κάνει) κυρίως στην σπονδυλική στήλη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία ολοκλήρου του σώματος ώστε αυτό μετά να αποδίδει τα μέγιστα. Με την παραπάνω μέθοδο μπορούμε να διαπιστώσουμε διάφορες κρυφές δυσλειτουργίες και να τις θεραπεύσουμε, (να θεραπεύσουμε δηλ. το πρόβλημα εν τη γενέσει του), οι οποίες κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν με δυσάρεστα αποτελέσματα.

            Μετά από κάθε επίσκεψη σ’ έναν χειροπρακτικό ο ασθενής αισθάνεται μία άμεση βελτίωση στο πρόβλημά του η οποία του δημιουργεί ψυχολογική ανάταση με συνέπεια την γρήγορη αποκατάσταση.

Αποτελέσματα μεθόδων θεραπείας χειροπρακτικής μυοσκελετικών παθήσεων έδειξαν ότι υπερτερούν έναντι όλων των άλλων  μορφών θεραπείας.

Ανεπτυγμένα κράτη όπως Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Η.Π.Α., Καναδάς κ.α. που έχουν σχολές χειροπρακτικής στα πανεπιστήμιά τους συγκαταλέγουν την χειροπρακτική ως την τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη στον τομέα της υγείας. (τυχαίο δεν νομίζω!!!).



Σήμερα και στην Ελλάδα (μετρήσεις έδειξαν) η Χειροπρακτική είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας για μυοσκελετικά προβλήματα.



Dim.Pap.




ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ - ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ





ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ - ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ



Η οσφυαλγία προσβάλλει σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποια περίοδο της ζωής. Αναφέρεται με πολλούς όρους όπως : δισκοπάθεια, λουμπάγκο, αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και όταν ο πόνος επεκτείνεται στο πόδι, αναφέρεται ως ισχιαλγία. Ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα (περιοχή μέσης) εμφανίζεται ακόμη και στις απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας, σε πολλούς ανθρώπους συνήθως έντονα και σε άλλους όχι. Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε πως θα απαλλαγούμε απ’ αυτόν με διάφορα γιατροσόφια ή με ανάπαυση, Όταν αυτός υποτροπιάσει τότε ζητούμε βοήθεια για ανακούφιση από κάποιον ειδικό.
Τα αίτια σε πολλές περιπτώσεις  είναι αρκετά σαφή.       
Πως μπορεί να μας συμβεί η οσφυαλγία & πως μπορεί να αποφευχθεί.
Εδώ η συμβουλή μας είναι πώς να αναδιοργανώσετε την μέση σας εάν έχει αποδιοργανωθεί και πως ακόμη να προλάβετε την αποδιοργάνωση της στο μέλλον.
Τα ζώα όπως είναι γνωστό περπατούν με τα τέσσερα μέλη τους και το βάρος του σώματός των κατανέμεται εξίσου η δε σπονδυλική στήλη τον περισσότερο χρόνο διατηρείται σε οριζόντια θέση και δεν ασκούνται σ’ αυτή συμπιεστικές δυνάμεις σαν κι αυτές που ασκούνται στην σπονδυλική στήλη του ανθρώπου. Στον άνθρωπο η στήλη είναι σε κατακόρυφη θέση όταν βαδίζουμε ή όταν εργαζόμαστε. Όταν καθόμαστε η μέση μας δέχεται το βάρος του σώματός μας και το μεταφέρει στην λεκάνη ενώ όταν στεκόμαστε όρθιοι και βαδίζουμε το βάρος μεταφέρεται στα πόδια. Έτσι η μέση μας στηρίζει όλο μας το σώμα.
Οσφυαλγία λέμε την κάκωση που προκαλεί καταπόνηση στους μυς της οσφυϊκής μοίρας και όταν αυτή είναι μεγάλη τότε μπορεί να τραυματίσει μαλακούς ιστούς και συνδέσμους.
Οι περισσότερες οσφυαλγίες προκαλούνται από υπερβολικό και παρατεταμένο τέντωνα (διάταση) των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας.
Παλαιότερα την ύπαρξη της οσφυαλγίας την απέδιδαν σε ψύξη ή στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών, σήμερα δεν ισχύει αυτό επειδή γνωρίζουμε καλά ότι οι περισσότερες οσφυαλγίες προκαλούνται από μηχανικά αίτια, δηλ. τέντωμα μαλακών ιστών λόγω χαλαρών αρθρώσεων.
Όταν γίνεται υπερβολική διάταση μαλακών ιστών (οι οποίοι περιβάλλουν τις αρθρώσεις) συνήθως προκαλείται πόνος, στην περιοχή όμως των σπονδυλικών αρθρώσεων, επηρεάζει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και έτσι μπορεί να επιδεινωθεί μια κατάσταση σε σημαντικό βαθμό. Ο δίσκος χάνει την ικανότητα να απορροφά τις δυνάμεις που συμπιέζουν με αποτέλεσμα να πιέζει πολλές φορές το ισχιακό νεύρο (Ισχιαλγία) και να προκαλεί  έντονο πόνο και μούδιασμα στην κνήμη και στα δάκτυλα.
Εξαιτίας της προβολής του δίσκου διαταράσσεται η σωστή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και έτσι έχουμε αισθητό πόνο στον γλουτό, στο πίσω ή στο έξω μέρος του μηρού, λίγο πιο πάνω από το γόνατο και στον έξω πλάγιο κνημιαίο μυ και μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την θέση που παίρνει το σώμα μας.  
Αιτίες της Οσφυοισχιαλγίας που αποδίδονται στην κακή στάση του σώματος.
1)    Σήκωμα βαρειών αντικειμένων
2)    Εργασία με πολύωρο σκύψιμο (κακή στάση εργασίας)
3)    Λάθος τρόπος σήκωμα βάρους
4)    Κακή στάση σώματος κατά την ορθοστασία ή και κατά την ανάπαυση (ξεκούραση)
5)    Κάθισμα σε ακατάλληλα καθίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συμβουλές:
Σωστός τρόπος καθίσματος και αλλαγή θέσης κατά διαστήματα
Σκύψιμο εργασίας – σηκωθείτε κατά διαστήματα και τεντωθείτε προς τα πίσω 4-5 φορές.
Όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα πρέπει να εφαρμόσετε σωστή τεχνική ανύψωσης βαρών που αρχίζει με τα πόδια στην διάσταση και τέντωμα του σώματος προς τα πίσω 4-5 φορές.
Χαλάρωση μετά από μια έντονη και κουραστική εργασία.
Οι μύες που ισχυροποιούνται με τις ασκήσεις είναι οι ίδιοι που κρατούν το σώμα όρθιο. Όταν διατηρούμε σε καλό βαθμό την στάση του σώματος μας είναι επόμενο ότι οι μύες αυτοί θα ισχυροποιηθούν περισσότερο και παράλληλα θα μειωθεί η εμφάνιση της οποιασδήποτε πάθησης. 
Για πρόληψη και για μη εμφάνιση των προβλημάτων.
Αν κατά το παρελθόν είχατε επεισόδια οσφυαλγίας θα πρέπει να αρχίσετε, αν δεν κάνετε κάποια άσκηση, πρόγραμμα ασκήσεων ούτως ώστε να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή φόρμα και για να αποφύγετε κάποια ανεπιθύμητη ενόχληση στην περιοχή της μέσης σας. 
Η οξεία φάση της οσφυοισχιαλγίας δεν εμφανίζεται συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 55-60. Μπορεί κάποιος να παραπονείται ότι έχει πόνο στην μέση χωρίς να είναι η πάθηση του σε οξεία φάση, όπως ήταν παλαιότερα, ωστόσο όμως ο πόνος αυτός μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα και να σας υποχρεώσει να μειώσετε την δραστηριότητά σας. Ακόμη και αν η αίσθηση του πόνου είναι μεγάλη, εσείς δεν πρέπει να μειώσετε την δραστηριότητα σας εκτός και αν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι υγείας.
Να ξέρετε ότι η κάθε σωστή κίνηση του σώματος βοηθά για την μη εμφάνιση του προβλήματος.
Μπορεί να σας έχουν πει ότι έχετε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική σας στήλη ή ότι έχετε αρθρίτιδα και πρέπει να συνυπάρξετε με αυτή, έρευνες έδειξαν ότι πολλά άτομα με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη δεν είχαν ποτέ παραπονεθεί από οσφυοισχιαλγία και ότι η φθορά δεν προκαλούσε πόνο.
Ενδεχομένως ορισμένα άτομα να μην ευεργετηθούν από τις συμβουλές αυτές (άσκηση & στάση σώματος) παρ’ όλα αυτά όλοι μας μπορούμε και πρέπει να εφαρμόζουμε τα ανωτέρω δίχως να αποτελεί εμπόδιο η ηλικία ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία.














Dim.Pap.