Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΣΚΟΛΙΩΣΗ – ΚΥΦΩΣΗ



Σκολίωση :  
Είναι η πάθηση που (σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών) πήρε την ονομασία της από το σχολείο λόγω του ότι παρουσιάζεται κυρίως στα πρώτα χρόνια της σχολικής ηλικίας.
Η σκολίωση εμφανίστηκε από την στιγμή που ο άνθρωπος πήρε την όρθια θέση. Σήμερα όλο και πιο πολλοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν από σκολίωση λόγω πολλών αιτιών.

Ενδείξεις της πάθησης είναι :
α) πόνοι στους μύες κυρίως ωμοπλάτη -  ραχιαίοι και
β) αναπνευστικά προβλήματα επειδή πιέζονται πνεύμονες και καρδιά.

Την σκολίωση μπορούμε να την κατατάξουμε σε τέσσερις (4) κατηγορίες και είναι :
1) αυτή που συνήθως παρουσιάζεται λόγω κακής μόνιμης στάσης του σώματος, κυρίως στην νεαρά ηλικία, με κλίση προς τα πλάγια,
2) αυτή που η εμφάνισή της οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.
3) Η τραυματική σκολίωση, η οποία δύναται να εμφανιστεί μετά από κάποιο ατύχημα π.χ. κάταγμα της σπονδυλικής στήλης με βαριές κακώσεις και 
        4) η σκολίωση η οποία παρουσιάζεται μετά από κάποια ασθένεια π.χ. εγκεφαλική παράλυση, πολιομυελίτιδα κ.λ.π.
Η διάγνωση της γίνεται με μια απλή ακτινογραφία, ενώ η θεραπεία της πρέπει να αρχίσει έγκαιρα και έχουμε πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος  όταν οι πάσχοντες είναι μέχρι 22 – 23 ετών.
Όταν οι ασθενείς υπερβούν την ανωτέρω ηλικία τότε η αποκατάσταση του προβλήματος έγκειται στον βαθμό της πάθησης, πόσο δηλ. επιβαρυμένη είναι η πάθηση και στην φυσική κατάσταση του ασθενούς. Ακόμη όμως και σ΄αυτές τις επιβαρυμένες περιπτώσεις, με κατάλληλη θεραπεία, έχουμε θεαματική βελτίωση της κατάστασης σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Κύφωση :
Η κύφωση (καμπούρα) είναι συγγενική πάθηση της σκολίωσης η οποία παρουσιάζει παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κλίση προς τα εμπρός, αντίθετα αυτής είναι η λόρδωση.
Κι εδώ μπορεί να υπάρχουν γενετικοί παράγοντες ή να παρουσιαστεί από μόνιμη κλίση του σώματος λόγω εργασίας.
Η θεραπεία της είναι ανάλογη της περίπτωσης και του βαθμού αυτής.
Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις η θεραπεία γίνεται με χειροπρακτική ανάταξη και με ασκήσεις διάτασης για ενδυνάμωση και σταθεροποίηση του προβλήματος.        

Dim.Pap.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κρίσεις οσφυαλγίας και ισχιαλγίας


Είναι οι πιο συχνές παθήσεις που εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες, κυρίως από 20 ετών και άνω.
Τα αίτια που προκαλούν τις ως άνω παθήσεις είναι πολλά, με συνηθέστερα την καθιστική ζωή, την μη άσκηση στο σώμα μας, το επί πλέον σωματικό βάρος, το σήκωμα ενός βάρους κ.α.
Όταν μας επισκεφτεί μια τέτοια πάθηση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και να πράξουμε τα καλύτερα διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μας συντροφεύει σε όλη μας την ζωή.
Ένας ειδικός, Ορθοπεδικός, Φυσιοθεραπευτής, Χειροπρακτικός μπορεί να δώσει λύση σε μια κρίση οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας. Η ειδική τεχνική που εφαρμόζεται από έναν έμπειρο Χειροπρακτικό, μπορεί να μας δώσει θεαματικά αποτελέσματα ίασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πολλές φορές αμελούμε και δεν προσεγγίζουμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα το πρόβλημα μας και λέμε ότι : θα περάσει, είναι από τον καιρό, και πολλά άλλα, με συνέπεια ο πόνος να παρατείνεται πέραν της μιας εβδομάδας,
τι κάνουμε τότε;
Όταν ο πόνος παρατείνεται, υπάρχει η πιθανότητα η πάθηση μας να δημιουργήσει μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική στήλη και στα ισχία, γι αυτό η αποκατάσταση – θεραπεία πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό.
Επειδή η συχνότητα των κρίσεων οσφυαλγίας – ισχιαλγίας μπορεί να είναι μεγάλη, καλόν είναι ο πάσχων απ’ αυτές τις παθήσεις, σε καθημερινή βάση να κάνει ασκήσεις διατάσεων, κοιλιακών και ραχιαίων μυών οι οποίες μειώνουν την συχνότητα.
Dim. Pap.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μειώστε το βάρος σας για να ‘χετε καλή Υγεία

Σύντομη ενημέρωση

Το επί πλέον βάρος στο σώμα μας προσβάλλει τα γόνατα, την σπονδυλική στήλη, την λεκάνη και τα ισχία, το “σασί” δηλ. (μέση) του ανθρώπου.

Εκτός των ανωτέρω, οι ειδικοί λένε ότι το επί πλέον βάρος, μπορεί να επιφέρει και πολλές ασθένειες οι οποίες αποκτούν μόνιμη εγκατάσταση στο σώμα μας.

Μειώστε λοιπόν το βάρος σας, τρώτε υγιεινά και βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Dim. Pap.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

-- ΜΑΣΑΖ -- ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Είναι πλέον αποδεκτό απ’ όλους ότι, σήμερα, το μασάζ αποτελεί την πιο δημοφιλή εναλλακτική θεραπευτική πρακτική, γνωρίζουμε ότι η τεχνική του ήταν γνωστή και από τους αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος διδάξας της παραπάνω τεχνικής το 430 πΧ. περίπου.

Η βασική αρχή του μασάζ είναι η μάλαξη των μαλακών μορίων του σώματος με αποτέλεσμα να έχουμε καλή κυκλοφορία του αίματος, χαλάρωση των σκληρών και δύσκαμπτων μυών, μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης και καλή λειτουργία όλων των αρθρώσεων.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το μασάζ έχει πρωτεύοντα ρόλο στην μείωση του πόνου από διάφορους τραυματισμούς επειδή μειώνει την φλεγμονή και διευκολύνει - συμβάλλει στην ανάπτυξη ενέργειας στους μυς. Με απλά λόγια η χειρομάλαξη που γίνεται με το μασάζ ενεργοποιεί τα γονίδια (κύτταρα) που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί τα γονίδια που παράγουν φλεγμονή.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ανακούφιση που έρχεται από το μασάζ είναι παρόμοια μ’ αυτή που φέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και προτείνουν το μασάζ για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, διαφόρων τραυματισμών και για την θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.

Λέγαμε παλαιότερα ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις υπέροχα, τώρα λέμε ότι έχουμε και επιστημονικά δεδομένα για τα αποτελέσματα του.

Κατά γενική λοιπόν ομολογία το μασάζ είναι μια ασφαλής θεραπευτική μέθοδος την οποία προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Ασθενείς που έχουν ανοιχτά τραύματα, μόλυνση δέρματος ή φλεβίτιδα, το μασάζ δεν ενδείκνυται και πρέπει να αποφεύγεται.

Dim.Pap.