Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για το αυχενικό σύνδρομο.


Συμβουλές για το αυχενικό σύνδρομο.
Άτομα που έχουν πιθανότητες να αποκτήσουν Αυχενικό Σύνδρομο είναι αυτά που κατά κύριο λόγο έχουν τον αυχένα τους καθημερινά και, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κακή στάση χωρίς μεσοδιαστήματα ανάπαυλας.
Η κακή στάση επιδρά καθοριστικά στην εμφάνιση του αυχενικού με αποτέλεσμα καθημερινά να επιδεινώνει την κατάσταση και να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την αυχενική μοίρα.
Αυτοί που κινδυνεύουν να πάθουν Αυχενικό Σύνδρομο είναι όσοι έχουν περάσει τα πρώτα ήντα, όσοι ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες και όσοι έχουν καθιστική δουλειά γραφείου και πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τα συμπτώματα του αυχενικού είναι ο πόνος εκατέρωθεν της αυχενικής μοίρας και όταν αυτός επεκτείνεται στους ώμους και στα άνω άκρα με μουδιάσματα και με μειωμένη αισθητικότητα στα δάκτυλα. Ενίοτε το αυχενικό εμφανίζεται με κεφαλαλγίες & ιλίγγους.
Η διάγνωση του αυχενικού γίνεται με λεπτομερή έλεγχο του αυχένα, των ώμων και των άνω άκρων με μαγνητική τομογραφία ή από έμπειρο χειροπρακτικό ο οποίος θα ακολουθήσει μια ειδική φυσιοθεραπευτική αγωγή.
Μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε ή και να προλάβουμε την εμφάνιση του Αυχενικού Συνδρόμου αν αποφύγουμε : α) να σηκώνουμε μεγάλα βάρη, β) την πολύωρη ακινητοποίηση του σώματός μας, γ) την κακή στάση στο κάθισμα του γραφείου μας και δ) την κακή χρήση στον Η/Υ (ύψος οθόνης - χρήση ποντικιού).
Στα μέσα πρόληψης συμπεριλαμβάνεται η χρήση ειδικού ανατομικού μαξιλαριού και η καθημερινή άσκηση του αυχένα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της κρίσης του αυχενικού συνδρόμου δεν πρέπει να γυμνάζονται διότι οι διάφοροι κραδασμοί που προκαλούνται από την γυμναστική επιδεινώνουν την κατάσταση.
Όταν ένα αυχενικό είναι σε πολύ επιβαρυμένη κατάσταση και δεν αντιμετωπίζεται με τα παραπάνω μέσα τότε η χειρουργική θεραπεία επιβάλλεται!!!.
Dim.Pap.