Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΘΛΑΣΕΙΣ ΜΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΘΛΑΣΕΙΣ:

Η θλάση μυών είναι γνωστή και ως τράβηγμα των μυών, αυτό γίνεται όταν τεντωθεί υπερβολικά κάποιος μυς με συνέπεια να τραυματιστούν οι μυϊκές ίνες.

Θλάσεις μυών όμως μπορούμε, να έχουμε μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή μετά από κάποια πτώση η οποία μπορεί να προκαλέσει και μελάνιασμα. Είναι μια σοβαρή πάθηση γι’ αυτό η θεραπεία της πρέπει να γίνει από ειδικό ορθοπεδικό γιατρό ή χειροπρακτικό, ο οποίος και θα διαγνώσει τον βαθμό της θλάσης και στην συνέχεια θα παράσχει την καλύτερη θεραπεία για πλήρη ίαση. Σε μια θλάση δεν πρέπει να βάλουμε ζεστά επιθέματα τουλάχιστον για 24 ώρες, παρά μόνο πάγο (για αποφυγή οιδημάτων) και απαλή επίδεση.

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ:

Διάστρεμμα ή στραμπούλιγμα ονομάζουμε μια τραυματική ρήξη συνδέσμων κάποιας άρθρωσης χωρίς να υπάρχει ράγισμα ή κάταγμα, συνήθως λέμε ότι το πόδι ή το χέρι μας γύρισε προς τα μέσα ή προς τα έξω. (Στραμπουλίχτηκε).

Τα συχνότερα διαστρέμματα είναι αυτά της ποδοκνημικής άρθρωσης τα οποία κατατάσσουμε σε τρεις βαθμούς.

1ουΒαθμού, είναι αυτά που έχουν ρήξη συνδέσμων ελαφριάς μορφής.

2ουΒαθμού, αυτά που έχουν μερική ρήξη των συνδέσμων και

3ουΒαθμού, όταν υπάρχει πλήρης ρήξη των συνδέσμων η οποία μπορεί να συνοδεύεται με μεγάλο αιμάτωμα και μπορεί να κρύβει κάταγμα περόνης, αστραγάλου, ταρσού ή μεταταρσίου, το οποίο πολλές φορές δεν είναι ορατό στην ακτινογραφία.

Θεραπεία των διαστρεμμάτων

Για τα διαστρέμματα του 1ου βαθμού, που είναι τα απλά διαστρέμματα, μετά από την τοποθέτηση γίνεται επίδεση για διάστημα έως πέντε (5) ημερών και συνιστάται μπάνιο με χλιαρό νερό, ελαφριά άσκηση με βάδισμα κυρίως και ενίοτε άσκηση σε σκάλα 4-5 φορές την ημέρα. Ο ασθενής επανέρχεται στους καθημερινούς ρυθμούς μετά από 6-7 ημέρες χωρίς επιπλοκές.

Στα διαστρέμματα του 2ου βαθμού έχουμε, την τοποθέτηση, την επίδεση για διάστημα περίπου δέκα (10) ημερών, το χλιαρό μπάνιο και διακοπή κάθε δραστηριότητας για δέκα (10) ημέρες. Η άσκηση (βάδισμα) επιτρέπεται από την 2η ημέρα. Ο ασθενής επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς μετά από δύο (2) εβδομάδες χωρίς επιπλοκές.

Τα διαστρέμματα του 3ου βαθμού τα οποία είναι και τα πιο σοβαρά αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση, επίδεση με νάρθηκα ή χωρίς για διάστημα περίπου δέκα πέντε (15) ημερών, χλιαρό μπάνιο και ακινησία τις πρώτες 3-4 ημέρες. Η άσκηση (βάδισμα) επιτρέπεται με χρήση πατερίτσας.

Τα διαστρέμματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, ο ασθενής πρέπει να είναι συνεργάσιμος, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο της επανάληψης του διαστρέμματος αν δεν γίνει σωστή θεραπεία. Σ’ αυτό τον τομέα υπάρχουν διαστρέμματα στα οποία ο πόνος και το οίδημα στην άρθρωση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Η άμεση αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων και η σωστή επίδεση αυτών έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αποκατάσταση των.

Dim. Pap.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ένας συνδυασμός που θα ‘πρεπε να είχε την πρώτη θέση στην ζωή του καθενός μας. Εν τούτοις όμως οι μετρήσεις των στατιστικών μας λένε ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που έχουν μαζί άσκηση & διατροφή σωστή είναι πολύ χαμηλά, πολλές φορές δε τείνουν σε μονοψήφιο αριθμό!!!

Η σωστή διατροφή αποτελεί σαφώς ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για την καλή υγεία του οργανισμού. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με σωματική άσκηση ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κατ' επέκταση, η άμυνα μας έναντι πολλών ασθενειών. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι τα δυο αυτά στοιχεία δίδουν την μεγαλύτερη ψυχοσωματική ευεξία σ’ έναν οργανισμό.

Άσκηση είναι να γυμνάζεις το σώμα σου, κάθε κίνηση που γίνεται με σκοπό την εκγύμναση μελών του σώματος λέμε ότι αυτό είναι άσκηση.

Πολλοί άνθρωποι γυμνάζονται για να αποκτήσουν ωραίο σώμα με γραμμωτούς μύες και άλλοι γυμνάζονται για να είναι πάντα σε “φόρμα” να έχουν δηλ. γενικά καλή διάθεση. Μια ισορροπημένη εκγύμναση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις, όπως αεροβικές, ασκήσεις για ευλυγισία π.χ. διατάσεις και ασκήσεις με διάφορα μηχανήματα. Όποια άσκηση κι αν έχετε στο πρόγραμμά σας είναι καλή αρκεί να γίνεται με μέτρο και όχι με υπερβολή, διότι τότε μπορούμε να οδηγηθούμε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ένας ασκούμενος οργανισμός όμως έχει ανάγκη από μια καλή υγιεινή διατροφή η οποία πρέπει να περιλαμβάνει φαγητά που θα είναι πλούσια σε ασβέστιο & σίδηρο, σε βιταμίνη Α B C και D, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, σε πολυακόρεστα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες κ.α.

Εάν η διατροφή μας περιλαμβάνει τα παραπάνω στοιχεία και έχουμε την ανάλογη – ισορροπημένη – άσκηση τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τον τέλειο συνδυασμό άσκησης και διατροφής ο οποίος θα προστατεύει την ζωή μας από κάθε είδους νοσήματα. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί λένε ότι “μητέρα της κάθε αρρώστιας είναι η ακινησία και η κακή διατροφή”.

Μερικοί από εμάς, λόγω εργασίας, ηλικίας ή κακής κληρονομικότητας, πρέπει να επιζητούμε τον παραπάνω συνδυασμό για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Άσκηση και υγιεινή διατροφή λοιπόν, είναι τα δύο στοιχεία που δεν ξεχνάμε ποτέ και ότι αυτά πρέπει να πορεύονται αρμονικά και να αλληλοσυμπληρώνονται.

Dim. Pap.